Connect with us

Life Science

Genmab konsoliderar sin verksamhet i Köpenhamn och bygger ett nytt globalt huvudkontor för cirka 700 anställda

Publicerad

den

Läkemedelsföretaget Genmab bygger ett nytt huvudkontor i Valby i Köpenhamn med plats för 700 anställda och som blir en konsolidering av företagets verksamhet i huvudstaden. Foto: NCC

Bioteknikföretaget Genmab är ett av de life science-företag i Medicon Valley som har vuxit mest när det gäller antalet anställda under de senaste fem åren. Därför bygger företaget ett nytt globalt huvudkontor i Köpenhamn, nästan fyra gånger större än det nuvarande, för att få mer plats. Det nya huvudkontoret är en milstolpe för företaget, säger Birgitte Stephensen, Executive Vice President & Chief Legal Officer på Genmab. De många nyanställda beror dels på bioteknikföretagets ambition att i större utsträckning ansvara för marknadsföringen av sina egna cancerläkemedel, dels på många nya forskningsprojekt.

Under första halvåret 2023 räknar det danska börsnoterade bioteknikföretaget Genmab med att öppna ett nytt globalt huvudkontor i Valby i Köpenhamn. Detta för att skapa plats till den växande personalstyrkan i företaget, som grundades 1999 i Köpenhamn och som idag är internationellt verksamt med verksamhet i Princeton i USA, Utrecht i Nederländerna och Tokyo i Japan.

– Vi börjar få ont om utrymme. Vi finns på tre olika platser i Köpenhamn och vi räknar med att växa ännu mer under de kommande åren, så vi vill samla alla i Danmark under samma tak, säger Birgitte Stephensen, Executive Vice President & Chief Legal Officer på Genmab.

Det nya huvudkontoret i Köpenhamn har därför plats för cirka 700 anställda, vilket innebär att det finns tillräckligt med kontorskapacitet för att växa betydligt under de kommande åren, vilket bioteknikföretaget räknar med att fortsätta att göra, säger hon.

Birgitte Stephensen, Executive Vice President & Chief Legal Officer på Genmab. Foto: Tuala Hjarnø – Genmab

Det nya huvudkontoret är en ”riktigt stor milstolpe”
Birgitte Stephensen tillägger att Genmab drar nytta av den höga koncentrationen av life science-företag i Medicon Valley när det gäller rekrytering, eftersom det finns många yrkesverksamma i regionen, vilket innebär att de i allmänhet inte har några svårigheter att rekrytera personal.

Det nya huvudkontoret på 12 500 kvadratmeter blir nästan fyra gånger större än det nuvarande huvudkontoret på Kalvebod Brygge i Köpenhamn, där företaget sedan 2017 förvaltar över 3 500 kvadratmeter i en byggnad som ägs av det svenska fastighetsbolaget Castellum.

Innan dess hade företaget varit verksamt på andra platser i Köpenhamnsområdet, så bioteknikföretagets byggande av en ny hemvist från grunden är en viktig konsolidering.

– Detta är en mycket stor milstolpe för Genmab. Jag har varit med i företaget sedan 2002 och har varit på flera olika platser, och under åren har det varit svårt att förutse hur många personer vi skulle ha. Vi hade några svåra år under finanskrisen, då vi var tvungna att minska personalstyrkan och flytta till något mindre, så jag tycker att detta är en riktigt stor milstolpe som visar att vi nu har blivit ett mycket välkonsoliderat företag, säger Birgitte Stephensen.

 

Genmab har fyrdubblat sin personalstyrka i Medicon Valley
En annan milstolpe för Genmab inträffade i juli 2021, då företaget passerade 1 000 anställda världen över, varav cirka 300 arbetar i Köpenhamn. Det är ungefär en femdubbling av den danska arbetsstyrkan jämfört med för fem år sedan då cirka 60 personer var baserade i Köpenhamn.

Detta gör Genmab till ett av de life science-företag i Medicon Valley som har vuxit mest när det gäller antalet anställda sedan 2017, enligt siffror som Øresundsinstitutet har samlat in och tillgängliga uppgifter i Bisnode företagsregister.

Enligt Birgitte Stephensen är den branta tillväxtkurvan när det gäller personal som företaget har haft under de senaste 4-5 åren också ett uttryck för Genmabs vision mot 2025 att marknadsföra sina produkter själva, vilket kräver mer kompetens.

Genmab har för närvarande fem produkter på marknaden. Fyra av dessa produkter säljs dock av de internationella life science-företagen Janssen, Novartis och Horizon Therapeutics, där Genmab får milstolps- och royaltybetalningar. Ett av dessa, läkemedlet Darzalex för en cancerform som kallas myelomatos och som marknadsförs av Janssen, står för cirka 73 % av försäljningen.

Målet att även marknadsföra ett läkemedel där Genmab har 50 % eller mer ägande uppnåddes för första gången redan 2021 med läkemedlet Tivdak mot återkommande livmoderhalscancer.

Bioteknikföretaget kommer att marknadsföra Tivdak i USA tillsammans med den amerikanska partnern Seagen, efter att den amerikanska läkemedelsmyndigheten Food and Drug Administration godkände läkemedlet i september förra året, vilket kan ses som ytterligare en milstolpe i raden av flera för bioteknikföretaget.

Foto: NCC

Expertisen inom tillverkning är stark och växer i Köpenhamnsområdet
Det andra skälet till personalökningen är att Genmabs pipeline växer och att antalet kliniska projekt ökar, förklarar Birgitte Stephensen. Det ökade utvecklingsarbetet drivs delvis av ett nytt samarbetsavtal för utveckling av cancerläkemedel med det amerikanska bioteknikföretaget AbbVie, vilket redan har gett Genmab över 40 miljoner dollar i milstolpsbetalningar från det amerikanska företaget.

– Vi har många olika funktioner och expertkunskaper representerade på den danska anläggningen, men de områden där tillväxten har varit särskilt stark är den kliniska verksamheten och vårt CMC-område, som hanterar tillverkningen, säger Birgitte Stephensen.

CMC-expertisen (Chemistry, Manufacturing and Controls, red.) i Köpenhamnsområdet är särskilt beroende av ekosystemet på Själland, där Novo Nordisk, LEO Pharma och Lundbeck har stor kunskap om tillverkning, medan företagets mycket avancerade digitala expertis främst finns i USA, eftersom den kompetensen i mindre utsträckning finns i det skandinaviska ekosystemet, säger Jan van de Winkel, högsta chef, till MedWatch.

Det nya kontoret i Köpenhamn kommer inte att ha några laboratorier, vilket företaget har i Nederländerna och USA. Istället kommer det att bli en ren kontorsbyggnad, där de anställdas bostadsort och det korta avståndet till Köpenhamns flygplats spelade en viktig roll för placeringen, säger Birgitte Stephensen.

(Kristoffer Dahl Sørensen – News Øresund)

 

 Life science i Østdanmark

Life science-branchen er en vigtig branche i Danmark og Sverige. I Øresundsregionen beskæftiger private life science-sektoren ca. 65 500 ansatte i ca. 1 150 selskaber.
Øresundsinstituttet publicerede i maj rapporten ‘Life Science in Eastern Denmark – the Danish Part of Medicon Valley’, som denne interviewserie i efteråret bygger på.
Rapporten var en del af det EU-støttede interregprojekt Greater Copenhagen Life Science Analysis Initiative, som blev afsluttet i august 2022 efter tre og et halvt års analysearbejde.

 

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Danmark9 timmar sedan

Löneökningar i centrum när kollektivavtal för privatanställda i Danmark ska förnyas

Det går bra för den danska industrin vilket ger utrymme och en förväntan om en reell löneökning, menar den fackliga...

Danmark16 timmar sedan

Danskt krismöte och ökad press på Grönlands självständighet efter Trumps utspel

Diskussionen om Grönland självständighet har de senaste dagarna blossat ännu mer efter den kommande amerikanska presidenten Donald Trumps utspel om...

Hållbarhet5 dagar sedan

Danska regeringen vill se skärpta regler för klimatanpassning vid nybyggnation

Under de senaste åren har vädret i Danmark blivit mer extremt, vilket ökar risken för översvämningar. Den danska regeringen vill...

Danmark6 dagar sedan

Ekonomer tror på fortsatt dyrare bostäder i Danmark under 2025

Bostäderna i Danmark blev dyrare under 2024. Nu tror bostadsekonomer Berlingske pratat med att priserna kommer att fortsätta uppåt även...

Danmark7 dagar sedan

Första spadtaget till utbyggnaden av tågstationen vid Köpenhamns flygplats i Kastrup

På måndagen togs första spadtaget till utbyggnaden av tågstationen vid Köpenhamns flygplats i Kastrup skriver Sund & Bælt i ett...

Samhälle1 vecka sedan

Malmöborna blir rikare – knappar in på rikssnittet

Välståndet stiger i Malmö, och det går snabbare än i resten av Sverige. Snart är Malmöbornas ekonomi i nivå med...

Danmark1 vecka sedan

Sjukfrånvaron i Danmark ökar – särskilt inom offentlig sektor

Sjukfrånvaron i Danmark har ökat sedan 2019. Under 2023 uppgick den genomsnittliga sjukfrånvaron för offentliganställda till 14,1 dagar per heltidsanställd,...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.