Connect with us

Danmark

Fyra bostadsområden i Köpenhamnsregionen tas bort från ny ”ghettolista”

Publicerad

den

På ett år har antalet bostadsområden som klassas som ghetto i Köpenhamnsområdet halverats från åtta till fyra. Foto: News Øresund

Den danska listan över särskilt socialt utsatta områden, den så kallade “ghettolistan” har blivit uppdaterad. Hälften så många bostadsområden i danska huvudstadsregionen kan i år klassas som ghettoområden jämfört med förra året. Även sett till hela landet har färre bostadsområden fått ghettostatus. De flesta av de resterande områdena klassas dock som ”hårda ghetton”.

Færre boligområder i Danmark og i hovedstadsområdet kan karakteriseres som en ghetto.

I tirsdags offentliggjorde Transport- og Boligministeriet den årlige ghettoliste, hvor det fremgår, at 13 boligområder i år udgår af listen – heraf ligger fire boligområder i Københavnsområdet. Det drejer sig om Lundtoftegade, Bispeparken, Hørgården og Gadehavegård i Høje-Taastrup.

– Det er fantastisk positivt, at det går fremad i så mange områder, og vi allerede nu ser effekten af parallelsamfundspakken. Det er et historisk stort fald i antallet af udsatte områder på alle lister, især fordi langt flere beboere er kommet i arbejde eller uddannelse, siger boligminister Kaare Dybvad Bek i en pressemeddelelse.

I alt bliver 15 boligområder i Danmark nu betegnet som en ghetto, hvoraf 13 defineres som en ”hård” ghetto, da de har ligget på listen i fem år i træk.

I 2019 var 28 boligområder – heraf otte i hovedstadsområdet – karakteriseret som en ghetto. Dermed er der sket en halvering på ét år i hovedstadsområdet.

– Det viser, at Københavns udsatte områder er inde i en positiv udvikling, og at det rent faktisk kan lykkes at få en mere blandet beboersammensætning, siger overborgmester Lars Weiss (S) i en pressemeddelelse.

De boligområder i hovedstadsområdet, som fortsat er på ghettolisten, er Aldersrogade, Mjølnerparken, Tingbjerg/Utterslevhuse og Tåstrupgård i Høje-Taastrup.

De to primære årsager til, at færre boligområder i år opfylder ghettokriterierne skyldes et fald i andelen af beboere uden for arbejdsmarkedet og færre dømte i områderne i forhold til landsgennemsnittet.

Men boligområdet Bispeparken i København kom eksempelvis af listen i år, fordi boligselskabet bankede på alle døre og kunne bevise, at flere beboere end først antaget havde en udenlandsk uddannelse over grundskole-niveau, fortæller TV 2 Lorry.

Skal et boligområde på mindst 1.000 indbyggere betegnes som en ghetto i Danmark, er det en forudsætning, at andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande er mere end 50 procent. Dertil er kriterier i forhold til arbejdsløshed og kriminalitets-, uddannelses- og indkomstniveau med i betragtningen.

Flere partier udtrykte i september bekymring over, at nyrenoverede boligområder kunne komme på ghettolisten, fordi flere borgere blev arbejdsløse på grund af coronakrisen, og at kriminelle flytter til andre boligområder. (News Øresund)

 

Fakta:
I Danmark delas socialt utsatta bostadsområden upp i tre grupper:

Udsatte boligområder
Utsatta bostadsområden är allmänna bostadsområden där det bor fler än 1 000 invånare och som uppfyller minst två av fyra kriterier kring sysselsättning, kriminalitet, utbildningsnivå och inkomst.

Ghettoområde
Utsatta bostadsområden där det bor fler än 1 000 invånare och där mer än 50 procent av invånarna är invandrare eller barn av invandrare från icke-västliga länder och som uppfyller minst två av fyra kriterier kring sysselsättning, kriminalitet, utbildningsnivå och inkomst.

Hårde ghettoområder
Områden som klassats som ghettoområde under de senaste fem åren.

Källa: Transport- og Boligministeriet

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

Aktuella nyheter

Samhälle30 juni, 2021

Försiktig optimism om resandet och turismen över Öresund under sommaren – men långt kvar till nivåerna från 2019

Fortsatt stor osäkerhet men samtidigt en försiktig optimism präglar aktörerna inom trafik och turism i Öresundsregionen. Den senaste tiden har...

Samhälle30 juni, 2021

Svenska och danska coronarestriktioner fasas ut den 1 juli

Från den 1 juli får 50 personer, istället för åtta, samlas inomhus för privata tillställningar i Sverige. Begränsningarna när det...

Okategoriserade2 juli, 2021

News Øresund önskar en glad sommar

News Øresund tar sommaruppehåll och är tillbaka igen i början av augusti med bevakningen av vår dansk-svenska region. Redaktionen önskar...

Samhälle29 juni, 2021

Enklare att resa över Öresund i sommar

Svenskar som vill resa till Danmark i sommar har goda möjligheter till det. Alla som är färdigvaccinerade, och två veckor...

Life Science24 juni, 2021

Danska företag och Dansk Erhverv i kontakt med Mette Frederiksen om dansk-svenskt skatteavtal

Läkemedelsbolaget Ferring Pharmaceuticals i Köpenhamn har tillsammans med andra företag och Dansk Erhverv varit i dialog med den danska regeringen...

Infrastruktur28 juni, 2021

Danska infrastrukturplanen till år 2035 är beslutad

I början av april presenterade den danska regeringen sitt förslag till ny infrastrukturplan. Nu har regeringen och flera andra folketingspartier...

Innovation20 juni, 2021

Axis medgrundare Martin Gren: “”Om jag skulle starta ett företag idag skulle det vara i Malmö”

Nätverksvideoföretaget Axis Communications, som sedan 2015 ägs av japanska Canon, har inga planer på att lämna Lund. Tvärtom storsatsar Axis...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.