Fastighet
Frank Jensen vill göra delar av Köpenhamns stadskärna bilfri

Nästa år vill Köpenhamns överborgmästare, Frank Jensen (S), sätta igång de första försöken där biltrafiken i huvudstadens centrum begränsas. Det är de gamla delarna av staden, Middelalderbyen, som han vill göra bilfria rapporterar Berlingske.
Den delen av Köpenhamn som kallas Middelalderbyen inramas av H.C. Andersens Boulevard, Nørre Voldgade, Gothersgade, Kongens Nytorv och Holmens Kanal. Hit vill Frank Jensen (S), överborgmästare i Köpenhamn, i framtiden släppa in varubilar och hantverkare, medan invånare och besökare får ställa bilen en bit ifrån.
– Det är inte helt nödvändigt att man ska köra bil hela vägen in i den inre delen av Köpenhamn om man är på besök eller ska handla. Den investeringen som vi har gjort med Cityringen ska bidra till att skapa en bättre stad på ytan både för invånare, gäster och handlande, säger Frank Jensen till Berlingske.
Nästa år vill han, enligt Berlingske, avsätta nio miljoner danska kronor i budgeten på att genomföra fem-sex konkreta förslag där stadsrummet anpassas, biltrafiken begränsas och de näringslivsmässiga effekterna i det berörda området undersöks. Resultaten ska sedan avgöra i vilken utsträckningen biltrafiken begränsas i staden.
Förra året gjordes en undersökning med tre scenarier för att minska biltrafiken i centrum på uppdrag av kommunen. I den försiktigaste varianten minskas trafiken med 5–15 procent, därefter med 10–15 procent och i det mest långtgående scenariot med 75–85 procent. Därefter har en dialog först med invånare i området. Enligt kommunens beräkningar kör det i snitt 15 000 bilar in i Middelalderbyen per dygn varav sex av tio är personbilar.
I undersökningen uppskattas detaljhandeln kunna tappa två-sju procent av sin omsättning, restaurangerna mellan noll-fem procent och hotellen mellan 30–50 procent av sin omsättning i scenariot där trafiken minskar med 5–15 procent. Jesper Stubgaard, direktör för Hotel Skt. Petri, tror att en begränsning av trafiken kan drabba hotellen hårt.
– Det är lite brist på medvetenhet om situationen att överväga att starta ett sådant projekt nu, säger han till Berlingske och refererar till att det nästa år ska arrangeras två stora event i form av Tour de France och EM i fotboll som kommer till Köpenhamn och den pågående coronapandemin:
– Om man har de gröna glasögonen på kan man säga att det är ett bra testår, men för oss alla som för närvarande förlorar miljoner varje månad kommer det inte att göra våra liv lättare om an går vidare med planerna nästa år, säger han.
(News Øresund)
-
Danmark3 månader sedan
Från och med 1 januari 2025 är det återigen förbjudet att flagga med utländska flaggor i Danmark – de nordiska flaggorna och Tysklands undantas
-
Infrastruktur10 månader sedan
Nya tåg och ny operatör på gång för Skånetrafiken – som ständigt jobbar med punktligheten
-
Norden9 månader sedan
Möjligt att betala med mobilen över Öresund när Vipps lanseras i Sverige i höst
-
Danmark11 månader sedan
400-åriga renässansbyggnaden Børsen i Köpenhamn brann ned till hälften – röster höjs för att bygga upp den igen
-
IT / mobiltelefoni12 månader sedan
Mobilbetalningar blir möjliga före sommaren mellan Danmark, Norge och Finland
-
Infrastruktur9 månader sedan
Klart hur en Öresundsmetro skulle ansluta till Malmö
-
Samhälle11 månader sedan
Konjunkturen i Öresund: sysselsättningen stiger fortsatt i Danmark och inflationen i Sverige föll mer än väntat
-
Samhälle12 månader sedan
Tusentals tyskar flyttar till Sverige – ”Schwedenhaus” ny hashtag på sociala medier