Connect with us

Samhälle

Folkhälsomyndigheten öppnar för lättade krav för inresa till Sverige

Publicerad

den

Nya besked om vilka krav som gäller för inresa till Sverige väntas komma inom kort. Foto: News Øresund

Folkhälsomyndigheten anser att Sverige borde kunna lätta på kraven och rekommendationerna för utländska medborgare som vill resa in i Sverige. Inom de närmaste dagarna planerar både regeringen och myndigheten att gå ut med nya besked i frågan. Nuvarande inreseregler, som gäller fram till den 31 maj, innebär att de som inte är svenska medborgare eller bor i landet måste visa upp ett negativt covid-19-test för att släppas in och de flesta rekommenderas att testa sig och isolera sig i sju dagar efter inresan.

Att det ska krävas ett negativt covid-19-test som tagits för högst 48 timmar sedan för att resa in i Sverige har beslutats av regeringen, medan det är Folkhälsomyndigheten som står bakom rekommendationerna om att isolera sig i sju dagar och testa sig på dag ett och dag fem. I en rapport till regeringen bedömer Folkhälsomyndigheten att båda dessa krav kan tas bort.

– Vi ser att man bör kunna lätta på en del av rekommendationerna kring detta. När det gäller krav om negativt test för inresa ligger inte det hos Folkhälsomyndigheten, utan det är ett beslut som ligger hos regeringen och följer väldigt mycket hur man hanterar detta i hela EU. Men det är klart att det är bekymmersamt, särskilt mot grannländerna där vi vet att många arbetspendlar, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Inom de närmaste dagarna kommer Folkhälsomyndigheten att gå ut med ett besked kring rekommendationerna om isolering. Även regeringen utlovar inom kort besked om förändringar i regelverket för resor till och från Sverige.

– Vi lyfter fram i rapporten att man kanske bör kunna backa på rådet om isolering, särskilt mot länder som vi vet har en hög vaccinationgrad och en låg smittspridning, säger Karin Tegmark Wisell, men utan att utlova att det är detta besked som kommer att ges.

Hon menar att det är svårt att bedöma i vilken grad karantänsrekommendationerna har följts, men menar att de definitivt har gjort nytta.

– Sedan är det svårt att ha enskilda regelverk som är olika för olika länder, för det måste vara hanterbart för tull och polis. Vi har strävat efter en långsiktighet i regelverket, hellre än att ändra det från vecka till vecka, säger hon.

News Øresund – Anna Palmehag

 

Fotnot: Läs mer om Sveriges och Danmarks coronaregler här.

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

Aktuella nyheter

Näringsliv20 juni, 2021

Danmarks tomatkung hämtar största delen av vinsten från sin svenska verksamhet

Danmarks största tomatproducent Alfred Pedersen & Søn är även Sveriges största tomatodlare med växthus i Dalköpinge utanför Trelleborg. Den svenska verksamheten...

Veckobrev21 juni, 2021

Läs News Øresunds veckobrev v. 24

Mer än 5 000 danska sjuksköterskor går ut i strejk från lördag i protest mot låga löner På lördag utlöstes...

Arbetsmarknad18 juni, 2021

Mer än 5 000 danska sjuksköterskor går i strejk från lördag i protest mot låga löner

På lördag utlöses en strejk i Danmark som omfattar var tionde sjuksköterska i Danmark i kommuner och regioner i hela...

Infrastruktur18 juni, 2021

Öresundsfrågor, gränser och gröna lösningar debatterades på Folkemødet

Folkemødet i Allinge på Bornholm genomförs i begränsad form med en del publik på plats. En hel del samtal och...

Samhälle17 juni, 2021

Region Själland räknar med miljardvinst till följd av Fehmarn Bält-förbindelsen

En större arbetsmarknadsregion i och med kortare restider, bättre möjlighet att locka till sig kvalificerad arbetskraft från utlandet, en utökad...

Arbetsmarknad17 juni, 2021

Omställning krävs på den svenska arbetsmarknaden

Trots vissa positiva tendenser på den svenska arbetsmarknaden varnar Arbetsförmedlingen för att den ovanligt höga långtidsarbetslösheten kommer att bita sig...

Infrastruktur17 juni, 2021

Fehmarn Bält-projektets danska tunnelfabrik kan göras permanent

En politisk majoritet i Folketinget föreslår att tunnelfabriken som ska uppföras vid Rödbyhamn på Lolland, där betongelementen till Fehmarn Bält-förbindelsen...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.