Politik
Folketinget antog lag om bygget av Lynetteholmen – konstgjord halvö i Köpenhamns hamninlopp
Diskussionen kring anläggandet av en ny tre kvadratkilometer stor konstgjord halvö i Köpenhamns hamninlopp, Lynetteholmen, har gått varm de senaste månaderna. På fredagen antogs lagförslaget i Folketinget om att påbörja anläggandet av Lynetteholmen som enligt Köpenhamns och danska statens utvecklingsbolag By & Havn fram emot 2070 väntas rymma 35 000 invånare och lika många arbetsplatser. 85 ledamöter röstade för lagen och 12 emot. I lagförslaget ingår att göra en strategisk miljöutvärdering som inberäknar en metro, ringväg, bostäder och andra projekt på ön, efter att kritik riktas mot att den hittills gjorda miljöutvärderingen inte tagit hänsyn till det.
Politiker från Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF, Det Konservative Folkeparti, Venstre och Dansk Folkeparti röstade igenom förslaget efter en cirka halvtimmes debatt på fredagen, uppger TV2 Lorry. Arbetet med att anlägga den tre kvadratkilometer (2,8 hektar) konstgjorda halvön kan därmed formellt påbörjas i höst, men kritiska röster har sedan tidigare höjts mot projektet. Bland annat mot att den miljövärderingsutredning som gjorts inte bedömer miljöpåverkningar från andra projekt i anslutning till ön, som till exempel bygget av bostäder, metro, en ringväg. Därmed påpekar flera bedömare att beslutet kan komma att tas upp i EU-domstolen.
Men i det nya lagförslaget står inskrivet att en strategisk miljöutvärdering, SMV, ska göras för att bedöma miljökonsekvenserna av hela projektets miljömässiga konsekvenser. Det blev infört under veckan, uppger TV2 Lorry.
– När man gör en sådan miljöutvärdering så fångas det upp. Då ska man också ta till sig resultatet och handla utifrån det, säger Anne Valentina Berthelsen, (SF) som sitter i transportudvalget, men hon tillägger att hennes parti hade hellre sett att den strategiska miljöutvärderingen blivit gjord före lagförslaget antogs.
Flera svenska myndigheter har även framfört synpunkter om planerna kring Lynetteholmen. De anser att dumpningen av jord i Öresund kan skada det marina livet samt att ön kan påverka tillströmningen av saltvatten till Östersjön negativt, men Naturvårdsverket har däremot svarat att de inte har synpunkter på själva ön i sig.
Konkret innebär den nu godkända lagen att statliga utvecklingsbolaget By & Havn kan påbörja anläggandet av Lynetteholmen, mellan Nordhavn och Refshaleøen. Enligt By & Havns tidsplan planerar man under 2022-2023 inleda arbetet med anläggning och driften av en mottagningsanläggning, bland annat som ska fungera som deponiplats av jord och för tillfartsvägar. Mottagandet av jord som ska användas för anläggandet av själva Lynetteholmen kommer att inledas från år 2025, medan By & Havn beräknar att hela landarealen som utgör Lynetteholmen kommer att vara fylld om cirka 30 års tid. Fram emot 2070 väntas Lynetteholmen rymma omkring 35 000 boende och lika många arbetsplatser. (News Øresund)
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen