Connect with us

Arbetsmarknad

Fler går från arbetslöshet till jobb – men långtidsarbetslösheten ökar

Publicerad

den

Arbetsmarknaden håller på att återhämta sig efter en ökning i arbetslöshet under coronapandemin. Men antalet personer som riskerar hamna i långtidsarbetslöshet ökar. Foto: News Øresund - Jenny Andersson

Under coronapandemin har arbetslösheten ökat i Sverige, men nu håller utvecklingen på att vända. Det är fler som går från arbetslöshet till jobb än det är personer som skriver in sig hos Arbetsförmedlingen. Under mars och april har 78 000 inskrivna på Arbetsförmedlingen fått ett arbete och 7 000 har gått vidare till studier. Under samma period har 63 000 skrivit in sig på Arbetsförmedlingen. Det sa Sveriges arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) på en presskonferens under tisdagen.

– Vi har fortsatt ett allvarligt läge på arbetsmarknaden i Sverige, men vi har också vissa ljuspunkter. Vi kunde se under första kvartalet 2021 en återhämtning i svensk ekonomi och att arbetsmarknaden har visat mycket stor motståndskraft. Utvecklingen är bättre än de bedömningar vi gjort tidigare, sa arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) på en presskonferens under tisdagen.

Det är stora skillnader på hur pandemin har slagit mot arbetsmarknaden i landets kommuner och regioner. Förändringen i arbetslöshet per län under perioden februari 2020 till april 2021 var störst i Stockholm, Uppsala och Västra Götaland. Skåne ligger under rikssnittet vad gäller förändring, men över rikssnittet sett till arbetslöshet som andel av den registerbaserade arbetskraften.

I 27 procent av kommunerna sågs en minskad eller oförändrad arbetslöshet under perioden. I 15 procent av kommunerna var ökningen mer än en procentenhet. Störst förändring var det i Sigtuna där Arlanda flygplats, som är en av Sveriges största arbetsplatser, har varit hårt drabbad. Även i Strömstad sågs en kraftig ökning i arbetslöshet vilket har en koppling till den minskade gränshandeln mot Norge, sa ministern.

Under mars och april har arbetslösheten minskat och fler har gått till jobb och studier medan färre har skrivit in sig på Arbetsförmedlingen. Men samtidigt som arbetslösheten minskar ökar antalet personer som varit utan arbete i mer än 12 månader. Enligt Arbetsförmedlingen förväntas långtidsarbetslösheten att nå runt 200 000 personer under 2021.

Arbetsmarknadsministern framhöll att det just nu pågår ett reformarbete som omfattar reformering av Arbetsförmedlingen och en förändring av a-kassan samt ett utredningsarbete kring förverkligandet av parternas överenskommelse om nya regler för trygghet och omställning på arbetsmarknaden. Dessutom har det tillförts mer medel för fler utbildningsplatser och olika typer av startjobb och extrajobb samt en ny typ av etableringsjobb för de som står långt från arbetsmarknaden.
– Vi har en ny modell för att subventionera och stimulera anställningar för nyanlända och långtidsarbetslösa. Utgångspunkten är att arbetsgivarens lönekostnad enbart ska vara 8 400 kr. Det ska motverka att långtidsarbetslösheten biter sig fast, men även att arbetsgivarna kan klara kompetensförsörjningen, sa Eva Nordmark på presskonferensen.
– Etableringsjobben är för nyanlända och långtidsarbetslösa för att det ska vara lättare att komma i jobb när ekonomin kickar igång igen, la hon till.

Och att ekonomin kommer ordentligt igång under sommaren tror ministern. Regeringen har fattat beslut om vissa lättnader av restriktionerna från och med 1 juni.
– Det jag ser utifrån ett arbetsmarknadsperspektiv är att när vi nu kan börja lätta på restriktionerna, och vi ser att företagen planerar för att anställa, och vi är väldigt många som längtar efter att gå på fotboll och på konsert, och hänga lite senare på både barer och restauranger. När det sker då är jag ganska övertygad om att vi kommer se en ketchupeffekt där många kommer att behöva anställas till dessa verksamheterna, sa Eva Nordmark.

(News Øresund)

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

Aktuella nyheter

Näringsliv20 juni, 2021

Danmarks tomatkung hämtar största delen av vinsten från sin svenska verksamhet

Danmarks största tomatproducent Alfred Pedersen & Søn är även Sveriges största tomatodlare med växthus i Dalköpinge utanför Trelleborg. Den svenska verksamheten...

Veckobrev21 juni, 2021

Läs News Øresunds veckobrev v. 24

Mer än 5 000 danska sjuksköterskor går ut i strejk från lördag i protest mot låga löner På lördag utlöstes...

Arbetsmarknad18 juni, 2021

Mer än 5 000 danska sjuksköterskor går i strejk från lördag i protest mot låga löner

På lördag utlöses en strejk i Danmark som omfattar var tionde sjuksköterska i Danmark i kommuner och regioner i hela...

Infrastruktur18 juni, 2021

Öresundsfrågor, gränser och gröna lösningar debatterades på Folkemødet

Folkemødet i Allinge på Bornholm genomförs i begränsad form med en del publik på plats. En hel del samtal och...

Samhälle17 juni, 2021

Region Själland räknar med miljardvinst till följd av Fehmarn Bält-förbindelsen

En större arbetsmarknadsregion i och med kortare restider, bättre möjlighet att locka till sig kvalificerad arbetskraft från utlandet, en utökad...

Arbetsmarknad17 juni, 2021

Omställning krävs på den svenska arbetsmarknaden

Trots vissa positiva tendenser på den svenska arbetsmarknaden varnar Arbetsförmedlingen för att den ovanligt höga långtidsarbetslösheten kommer att bita sig...

Infrastruktur17 juni, 2021

Fehmarn Bält-projektets danska tunnelfabrik kan göras permanent

En politisk majoritet i Folketinget föreslår att tunnelfabriken som ska uppföras vid Rödbyhamn på Lolland, där betongelementen till Fehmarn Bält-förbindelsen...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.