Connect with us

Hållbarhet

EU-kommissionen utser 47 strategiska projekt för självförsörjningen av kritiska råmaterial

Publicerad

den

Ebba Busch (KD), energi- och näringsminister, på besök i Epirocs testgruva i Sickla med andra nordiska näringsministrar för att diskutera kritiska råmaterial. Foto: Elima Mwinyipembe/Regeringskansliet

Europeiska kommissionen meddelade i tisdags att man valt ut 47 strategiska projekt för att säkra EU:s självständiga försörjning av kritiska råmaterial, bland annat sällsynta jordartsmetaller. Tre av dem är svenska. En status som ”strategiskt projekt” innebär i huvudsak att tillståndsprocesserna blir tydligare och snabbare, men projekten kan även få stöd och hjälp med finansieringen.

Inom ramen för EU-förordningen om kritiska råmaterial (CRMA) har EU-kommissionen utsett 47 ”strategiska projekt”. Målsättningen med CRMA och de strategiska projekten är att EU år 2030 ska utvinna 10 procent, förädla 40 procent och återvinna 25 procent av den totala efterfrågan på kritiska råmaterial inom unionen.

Som regeringen gärna vill påpeka är de tre svenska projekten i verkligheten fem. LKAB har tre projekt som i EU:s ögon räknas som ett: utvinning i Malmberget i Gällivare, förädling av kritiska mineraler i industriparken i Luleå, samt utvinning av sällsynta jordartsmetaller i Kiruna. De två andra projekten är Northvolts batteriåtervinningsprojekt i Skellefteå och Talga AB:s grafitutvinning utanför Vittangi i Kiruna. Grafiten ska sedan förädlas i Luleå.

Men inte alla är nöjda med de snabbare processerna för nya gruvor. I norra Sverige har frågan om särskilt Talgas utvinning varit het. Gruvetableringen har mött hårt motstånd från Talma och Gabna samebyar. Även Kiruna kommun har motsatt sig etablering genom att vägra färdigställa en detaljplan, men regeringen har kört över kommunen och krävt en färdig detaljplan.

Behövs i gröna omställningen

Det är den avgörande rollen som kritiska råmaterial spelar i Europas gröna omställning och digitalisering som gör dem så viktiga. Flertalet av råmaterialen är avgörande för produktionen av exempelvis batterier, vindkraftverk och mobiltelefoner. De är även viktiga för försvars-, rymd- och flygindustrin, vilket gör dem till nationella säkerhetsintressen. Något som delvis ligger bakom initiativet.

– Sverige och EU måste öka mineralproduktionen och återvinningen av metaller, det är en förutsättning för den gröna omställningen, och det kommer stärka vår konkurrenskraft, säger Ebba Busch (KD), energi- och näringsminister, i ett pressmeddelande.

Ytterligare ett argument för ökad europeisk självförsörjning är att man får kontroll över hela värdekedjan. Detta ger det möjligt att säkerställa att hela kedjan följer europeiska ESG-krav, något som i nuläget inte kan garanteras. Enligt Statens geologiska undersökning bryts exempelvis 60 procent av kobolt, ett kritiskt råmaterial, i Demokratiska republiken Kongo, där barnarbete och människorättsbrott är vanligt förekommande vid småskalig gruvbrytning enligt Amnesty International.

CRMA presenterades redan 2022 av Ursula von der Leyen, ordförande för Europeiska kommissionen, i ett tal där hon påtalade det europeiska beroendet av kritiska råmaterial och uppmanade till en stärkt EU-förmåga att försörja sig själv. Drygt ett år senare blev CRMA verklighet med det uttalade målet att säkra EU:s tillgång till billiga, hållbara och diversifierade kritiska råmaterial, och nu har strategiska projekt för första gången valts ut.

Fakta: Northvolts batteriåtervinningsfabrik

Northvolt Revolt AB som är bolaget som äger batteriåtervinningsfabriken i Skellefteå ägs fortfarande av Northvolt AB och är en del i konkursen, men fabriken kommer troligen köpas upp. Norran har pratat med en jurist som jobbar med konkursen, han menar att det finns flertalet spekulanter på Northvolt Revolt AB.

(News Øresund)

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Okategoriserade1 dag sedan

News Øresund gör uppehåll över helgerna

News Øresund har ett uppehåll under kortveckorna över påsk och 1 maj. Vi är åter med nyheter om Öresundsregionen vecka...

Näringsliv2 veckor sedan

Öresundsbron 25-årsjubileum i fokus när svenskt affärsnätverk möttes i Köpenhamn

När det sydsvenska vd-nätverket Friends of Executive samlade 170 personer i en av Hotel D’Angleterres stora salar i Köpenhamn var...

Danmark2 veckor sedan

Arla Foods går samman med tysk mejerikoncern

I veckan meddelades det att Arla Foods krokar arm med sin tyska motsvarighet DMK Group, och blir därmed den största...

Danmark2 veckor sedan

Gängkriminaliteten borta från Pusher Street i Christiania

Ett år efter att Pusher Street i Christiania bokstavligen revs upp med gatsten, hashbodar och allt är droghandeln och gängkriminaliteten...

Samhälle2 veckor sedan

Flyttningen över Öresund ökar – men bara från Skåne till Östdanmark

Enligt ny statistik från Region Skåne har antalet flyttningar över Öresund ökat under året. Det beror dock inte på att...

Danmark2 veckor sedan

Kunglig närvaro vid Öresundbrons 25-årsfirande

Öresundsbron firar 25 år och precis som vid invigningen firas det med kunglig glans. Den 1 juli tar det svenska...

Danmark2 veckor sedan

Coop i Danmark tar bort plastlocken från yoghurtförpackningar

EU-bestämmelsen om att skruvlock i plast måste sitta fast på förpackningen har fått en oväntad konsekvens. I Danmark slopade Coop...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.