26 maj 2019 News Øresund - oberoende dansk-svensk nyhetsbyrå

1E xx

Published on november 30th, 2018 | by Mandus Orarback

0

Danske Bank åtalas för brott mot dansk penningtvättslag

2018-11-30:

Foto: News Øresund

Efter uppdagandet av misstänkt penningtvätt av miljardbelopp i Danske Banks estniska filial har åtal nu väckts mot banken. Det upplyser riksåklagare Morten Niels Jakobseni ett pressmeddelande.

De danska efterforskningarna av eventuella rättsliga påföljder för Danske Bank offentliggjordes den 6 augusti i år. Undersökningen fokuserar dels på eventuella rättsliga påföljder för banken, såväl som för enskilda personer i bankens ledning. Det åtal som nu har väckts riktas mot banken.

Den misstänkta penningtvätten i Danske Banks estniska filial avslöjades först av Berlingske 2017. Sedan dess har det kommit fram att banken flera gånger varnats för att det bedrevs penningtvätt i den estniska filialen, bland annat av den estniska finansinspektionen och den ryska centralbanken. Danske Bank anlitade själv en advokatbyråsom i september i år som kom fram till att banken borde upptäckt penningtvätten tidigare än vad de gjorde, men att inget juridiskt ansvar föll på bolagets ledning.

I spåren av penningtvättskandalen har vd:n Thomas Borgen och bankens styrelseordförande, Ole Andersen, avgått. Dessutom har Danske Banks största aktieägare A.P. Møller Holding krävt att stora delar av bankens styrelse rensas ut. (News Øresund)


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑