Danmark
Danska kommunvalet: Socialdemokratiet går framåt i hela landet – Dansk Folkeparti och Venstre backar
Gårdagens danska kommunval blev en seger för Socialdemokratiet som fick 32,4 procent av rösterna i hela Danmark jämfört med 29,5 procent vid förra valet 2013. För det borgerliga regeringspartiet Venstre blev valet en motgång med 23,1 procent av rösterna, en minskning med 3,5 procentenheter. Även Dansk Folkeparti tillhör förlorarna med en tillbakagång på 1,3 procentenheter till 8,8 procent och en förlorad borgmästarpost i Köpenhamn.
För statsminister Lars Løkke Rasmussens Venstre innebär valresultatet att partiet mister ett stort antal platser i de kommunala byråden. Trots det säger statsministern att han är nöjd med resultatet i kommunalvalet på totalt 23,1 procent, vilket bedömare tolkar som att han fruktat att det skulle gå sämre.
Det är inte bara Socialdemokratiet som gjorde ett bra val med en ökning i mer än 50 av 98 danska kommuner och 32,4 procent av väljarna. Konservative ökade väljarstödet i det danska kommunvalet med 0,3 procentenheter och passerar därmed med snäv marginal Dansk Folkeparti och blir det tredje största partiet med 8,8 procent av rösterna. I Frederiksberg, kommunen som är innesluten i Köpenhamn, ser det ut som att Konservative precis klarat av att behålla makten. Likaså ser det ut som att Konservatives Benedikte Kiær sitter kvar som borgmästare i Helsingör.
Socialdemokratiet har sina starkaste fästen i de större danska städerna. I Danmarks tredjestörsta stad Odense gjorde Socialdemokratiet ett bra val med 42,1 procent av rösterna och det bland annat på ett löfte om att höja skatten. Likaså i Aalborg har Socialdemokratiet upplevt en stor framgång där de fick 48,7 procent och egen majoritet när mandaten fördelats. Även i Roskilde fick Socialdemokratiet egen majoritet med 45,8 procent av rösterna. I Aarhus blev det 37,9 procent av rösterna för Socialdemokratiet vilket är en mindre tillbakagång. Och i Köpenhamn meddelade överborgmästaren Frank Jensen vid en presskonferens på onsdagsmorgonen om att det blir fortsatt rött styre i huvudstaden. Stödet från Köpenhamnarna blev 27,6 procent – en tillbakagång med 0,2 procentenheter jämfört med valet 2013 men med makten i behåll. Det nya partiet Alternativet blev en stor vinnare i Köpenhamn med 10,5 procent av rösterna. Det gör Alternativet till Köpenhamns tredje största parti med sex mandat i borgerrepresentationen och med en av de sju borgmästarposterna klar efter nattens förhandlingar. Alternativet erövrar borgmästarposten från Dansk Folkeparti.
Den socialdemokratiska partiledare Mette Frederiksen var nöjd.
– Vi går fram i nästan alla kommunerna. Vi bitar oss fast i historisk socialdemokratiska kommuner, men får även fäste i andra kommuner som vi tidigare inte varit så starka i, sa Mette Frederiksen, partiledare för Socialdemokratiet till DR.
Landsresultat Kommunvalet 2017 (valet 2013)
Socialdemokratiet: 32,4 procent (29,5)
Socialistisk Folkeparti: 5,7 procent (5,8)
Enhedslisten: 6,0 procent (6,9)
Alternativet: 2,9 procent (-)
De Radikale: 4,6 procent (4,8)
Venstre: 23,1 procent (26,6)
De Konservative: 8,8 procent (8,5)
Liberal Alliance: 2,6 procent (2,9)
Dansk Folkeparti: 8,8 procent (10,1)
Nye Borgerlige: 0,9 procent (-)
Övriga: 4 procent (5)
Källa: Ritzau
Dött lopp mellan blå och röda blocket i Helsingör
I Helsingör var det ett spännande val där de borgerliga partierna och vänsterpartierna har fått lika många röster. Enligt Helsingør Dagblad behåller borgmästaren Benedikte Kiær sin post efter en bred uppgörelse med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Venstre och De Radikale
Alternativet tar plats i flera kommuner
Alternativet som bildades 2013 och som gör sitt första kommunval har fått ett mandat i flera av kommunerna. Bland annat i Frederiksberg och Odense – och på Bornholm blir partiets kandidat Anne Thomas viceborgmästare. I Köpenhamn blev Alternativet första val en storseger med 10,5 procent av rösterna, sex mandat och en av sju borgmästarposter.
Socialdemokratiet backar på Bornholm
Borgmästare Winni Grosbøll förlorar väljarstöd i valet. Socialdemokratiet går tillbaka med 7,8 procentenheter, men är fortfarande det största partiet med mer än var tredje röst och borgmästaren får sitta en mandatperiod till.
(News Øresund – Thea Wiborg)
-
Samhälle5 år sedan
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle4 år sedan
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur5 år sedan
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle4 år sedan
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle5 år sedan
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle5 år sedan
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle4 år sedan
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden5 år sedan
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen