Arbetsmarknad
Dansk konflikt hotar efter sammanbrott i förhandlingarna för de offentliganställda
I ett försök att undvika en arbetsmarknadskonflikt för mer än 800 000 offentliganställda möts idag fack och arbetsgivare hos Forligsinstitutionen, en dansk motsvarighet till svenska Medlingsinstitutet.
I snabb takt har avtalsförhandlingarna för Danmarks offentliganställda kärvat till. I fredags bröt förhandlingarna för de 180 000 statsanställda samman och i måndag hände samma sak för förhandlingarna för de 500 000 löntagarna i kommunerna. På tisdagen fortsatte det med sammanbrott i förhandlingarna för de knappt 140 000 löntagarna i de fem danska regionerna samt för danska socialpedagogerna.
Nu blir det Forligsinstitutionen med forligsmand Mette Christensen som ska medla och försöka utforma en kompromiss som både fack och arbetsgivare kan godta.
– Jag tror att vi är i stånd att finna en kompromiss. Det är en stor press på båda parter och ingen önskar i grund och botten en konflikt. Men det kan visa sig bli nödvändigt, säger Anders Bondo Christensen, chefsförhandlare för de kommunalanställda, till Politiken.
Enligt Politiken rör oenigheten mellan fack och arbetsgivare främst nivån på löneökningarna, betalda lunchpauser och lärarnas arbetstidsavtal. Enligt uppgifter som Politiken tagit del av skiljer det 1,5 procent mellan fackets och de statliga arbetsgivarnas lönebud, vilket motsvarar en kostnad på mer än 1,3 miljarder danska kronor. De statsanställda kräver en löneökning på 8,2 procent under tre år medan deras arbetsgivare, Moderniseringsstyrelsen, har erbjudet en lönestigning på 6,7 procent.
De statsanställdas chefsförhandlare Flemming Vinther säger till Politiken att han anser att Moderniseringsstyrelsens bud är orealistiskt.
– Det handlar om att det inte är i närheten av hur dansk ekonomi utvecklar sig.
Danmarks innovationsminister Sophie Løhde (V) håller inte med utan pekar på att Moderniseringsstyrelens bud baseras på löneökningarna på den privata arbetsmarknaden som uppges uppgå till 6,9 procent.
I samband med löneförhandlingarna 2015 infördes det i Danmark en så kallad privatlønsværn som innebär att om de offentliganställdas löneökningar överstiger de privatanställdas så justeras de offentliga lönerna ner. (News Øresund)
-
Samhälle5 år sedan
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle4 år sedan
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur5 år sedan
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle4 år sedan
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle5 år sedan
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle5 år sedan
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle4 år sedan
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden5 år sedan
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen