Politik
Danmarks tidigare integrationsminister ställs inför riksrätt
I Danmark har Folketinget nu beslutat att den tidigare integrations- och utlänningsministern Inger Støjberg (Venstre) ska ställas inför riksrätt för hennes hantering av åtskiljandet av asylsökande gifta par under 2016.
För första gången sedan 1995 ställs en dansk före detta minister inför riksrätt. Därmed har en majoritet av Folketingets ledamöter röstat för och i det här fallet står både Socialdemokratiet och Inger Støjbergs egna parti Venstre bakom beslutet – med undantag för ett fåtal Venstremedlemmar. Riksrätten består till hälften av domare från Högsta domstolen och till hälften av tidigare Folketingsledamöter och dess uppgift är att besluta ifall Inger Støjberg under sin tid som minister brutit mot den danska lagen.
Under flyktingkrisen 2016 kom flera asylsökande gifta par där flickorna, eller i vissa fall de båda, var minderåriga till Danmark. Därför beslutade den dåvarande integrations- och utlänningsministern Inger Støjberg (V) att dessa par skulle skiljas åt och inte kunna bo tillsammans under asylsökningen, med argumentet att Danmark inte tillåter barnäktenskap och att danska värderingar ska gälla.
Därefter skrev Inger Støjberg ett pressmeddelande med instruktioner om att ingen asylsökande under 18 år skulle få bo tillsammans med sin make oavsett om de hade gemensamma barn eller inte. Det resulterade i att 23 par skiljdes åt.
Pressmeddelandet innehöll varken undantagsfall eller förbehåll – vilket är anledningen till att Danmarks riksrätt nu ska avgöra om hon brutit mot den danska lagen eller inte. Lagen säger nämligen att varje fall måste behandlas för sig, det vill säga att man inte ska kunna ge en order om att separera samtliga gifta par utan en enskild prövning.
När det uppdagades tillsatte den nuvarande regeringen en kommission som fick i uppdrag att undersöka fallet. Kommissionen har bland annat kommit fram till att Inger Støjbergs chefsjurist varnade henne för att inte göra instruktionen till asylcentrena förbehållsfri.
Det visade sig också att det finns en anteckning från det möte som resulterade i det omdiskuterade pressmeddelandet där både förbehåll och undantag nämns – men den anteckningen nådde aldrig Utlændningestyrelsen som skulle administrera reglerna och se till att ordern genomfördes.
Inger Støjberg själv menar att hon trodde att Utlændningestyrelsen fått ta del av anteckningen och använde den som instruktion och att hon därmed inte begått något regelbrott.
De senaste 171 åren har endast fem ministrar ställts inför riksrätt. Sist det skedde var 1995 då Danmarks dåvarande justitieminister Erik Ninn-Hansen (Konservative Folkeparti) dömdes till fyra månaders fängelse efter hans inblandning i det så kallade Tamilfallet. Om riksrätten anser att Inger Støjberg brutit mot lagen kan hon dömas till maximalt två års fängelse. (News Øresund)
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen