Connect with us

Cleantech

Danmarks fyra största städer vill förbjuda gamla dieselbilar

Publicerad

den

Borgmästarna i Köpenhamn, Aarhus, Odense och Aalborg vill förbjuda äldre dieselbilar i stadskärnorna. Foto: News Øresund

Borgmästarna i Köpenhamn, Aarhus, Odense och Aalborg har kommit med ett gemensamt förslag om att förbjuda äldre dieselbilar i centrum från år 2022. Förslaget innebär att äldre dieselbilar förbjuds i två steg: från 2022 ska dieselbilar tillverkade innan 2012 förbjudas, och från 2025 ska förbudet omfatta bilar inregistrerade före 2016, skriver DR.

Att just 2012 och 2016 valts som brytpunkter beror på att EU:s krav på dieselbilar skärptes vid dessa tidpunkter. 2012 började Euronorm 5 gälla, och 2016 kom Euronorm 6, två kravpaket som reglerar utsläpp från dieselbilar.

Idag är 380 000 av Danmarks 800 000 dieselbilar registrerade före 2012, visar siffror från Danmarks Statistik. Torben Lund Kudsk, avdelningschef på FDM, bilägarnas förening i Danmark, vill se en ekonomisk kompensation från politiskt håll till de bilägare som tvingas byta bil.
– För några familjer kommer det faktiskt att skapa stora problem att de plötsligt inte kan använda sina bilar. Därför önskar och förväntar vi oss att man politiskt försöker hjälpa dessa familjerna. Det skulle kunna vara en skrotningspremie, säger han till DR.

Frank Jensen (S), Köpenhamns överborgmästare, är medveten om problemet. Han och de andra borgmästarna är öppna för andra modeller, så länge dieselbilarna försvinner från stadskärnorna.
– Ett förbud drabbar kanske några som inte har råd att byta bil. Därför vil vi gärna fasa in detta på ett sätt som säkrar att de som i god tro köpt en dieselbil för att spara bränsle inte blir drabbade från en dag till en annan, säger Frank Jensen till DR. (News Øresund)

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.