Connect with us

Samhälle

Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning

Publicerad

den

Dansk gränskontroll vid stationen på Köpenhamn flygplats i Kastrup. Foto: News Øresund

Trots att Danmark fortsatt klassar Sverige som karantänland så får invånarna i Blekinge på lördag åter rätt att fritt resa in i Danmark medan invånarna i Kronoberg får resa in om de bokat övernattning i minst sex nätter. Skillnaden beror på att Blekinge, Halland och Skåne räknas som gränsregioner med särskilda regler i danska gränskontrollen. Skåne är fortfarande i karantän men fortsätter den senaste veckans låga smittspridning kommer skåningar att fritt få resa in i Danmark om ytterligare en vecka. Tills dess måste boende i Skåne visa upp ett färskt intyg på att de inte är smittade av coronavirus om de inte har ett godkänt skäl för inresa i Danmark. Sedan tidigare släpps bland annat svenska gränspendlare, affärsresenärer och personer på genomresa till annat land in i Danmark utan krav på smittest eller övernattning. Det framgår av uppdaterade besked från danska Statens Serum Institut och statistik från Region Skåne.

Den 14 mars stängde Danmark gränsen med vissa undantag. Från och med lördagen den 27 juni har Danmark infört en enhetlig och objektiv princip om att nivån på smittspridningen avgör om invånarna från ett annat land eller från en svensk region kan resa in i landet. Avgörande blir om antalet nya smittade i genomsnitt per vecka under de senaste två veckorna är färre än 20 personer per 100 000 invånare. Sverige är fortsatt i karantän på smittspridningen i landet som helhet ligger över gränsnivån.
Men redan från start uppfyllde invånarna i Västerbotten kravet på öppen region och fick därmed rätt att resa in i Danmark under förutsättning att man bokat minst sex övernattningar. På torsdagen meddelade Statens Serum Institut att även Blekinge och Kronoberg från och med lördag 4 juli klassas som öppna regioner sedan smittspridningen i Blekinge minskat från 34,1 till 18,1 under den senaste veckan medan den minskat från 23,5 till 12,2 i Kronobergs län.

Eftersom Blekinge klassas som en gränsregion kan invånarna där från och med lördag fritt resa in i Danmark utan krav på att boka övernattningar eller visa smittest. För invånarna i Västerbotten och Kronobergs län gäller att resande därifrån måste ha bokat minst sex övernattningar för att släppas in i Danmark utan någon annan godkänd anledning för inresa. Fram till den 15 juli avråder dock Utrikesdepartementet från icke nödvändiga resor till Danmark.

För de två övriga svenska gränsregionerna, Skåne och Halland, är smittlägget fortfarande för högt för att de ska klassas som öppna. I Skåne har smittspridningen, räknat som veckosnitt under de två senaste veckorna, minskat från 26,9 till 23,6 mellan den 25 juni och 2 juli . Eftersom antalet konstaterade nya smittade minskat kraftigt sedan den 27 juni är Skåne på väg mot att klassas som en öppen region mot Danmark – om den goda utvecklingen fortsätter en vecka till. För Halland har däremot veckosnittet för smittspridning ökat från 46,6 till 62,3.

Att Skåne och Halland klassas som gränsregioner i karantän innebär att invånare därifrån måste visa ett färskt smittest om att de inte har corona för att bli insläppta i Danmark utan annan godkänd anledning.

För att bevisat vilken region man bor i, vill dansk polis även att man ska visa pass, ett ID med bostadsadress samt dokumentation för i vilken region adressen finns i.

Pendlare, affärsresenärer och transitresenärer från hela Sverige får fortsatt resa in i Danmark
Även om Danmark formellt valde att tillfälligt stänga gränsen den 14 mars har den aldrig varit helt stängd. Danska medborgare, bosatta i landet, arbetspendlare och senare även bland annat affärsresenärer och transitresenärer släpps igenom gränskontrollen eftersom de anses ha en giltig anledning. Listan över särskilda godtagbara skäl, anerkendelsesværdigt formål, att komma in i landet har blivit längre med tiden och hålls tillsammans med annan myndighetsinformation uppdaterad på politi.dk.

Särskilda regler för fyra gränsregioner i södra Sverige och norra Tyskland
Skåne, Halland och Blekinge samt tyska Schleswig-Holstein räknas enligt de nya danska reglerna som gränsregioner, och invånare från dessa regioner undantas från kravet om att visa upp sex bokade övernattningar i Danmark, för att släppas in i landet utan annat godtagbart skäl. Om någon av gränsregionerna klassas som varande i karantän, vilket i dagsläget Skåne och Halland gör, kan invånarna där fortfarande resa in i Danmark om de uppvisar ett negativt covid-19-test taget senast 72 timmar innan inresan. Ett dilemma är att sjukvården i Skåne och Halland i dagsläget inte erbjuder coronatester till personer som inte uppvisar symptom på smitta. Inte heller privata Min Doktor erbjuder sådana tester till personer utan symptom.
Statens Serum Institut kommer varje torsdag att uppdatera listan över vilka svenska regioner som är öppna respektive i karantän.

Övriga regioner – krav på sex dagars boende i Danmark
För invånare i Sveriges övriga 18 regioner måste två krav uppfyllas för att de ska kunna resa in i Danmark. Dels måste deras bostadsregion klassas som öppen av de danska myndigheterna baserat på den veckovis publicerade listan över smittspridning i svenska regioner, och dels måste man kunna uppvisa att man bokat minst sex övernattningar i Danmark. I dagsläget uppfyller endast Västerbotten och Kronoberg kraven för att få räknas som öppen region.

Gränserna för öppna regioner och regioner i karantän
Det finns två brytpunkter för att en region ska skifta från öppen till i karantän, eller tvärtom. Om en region just nu räknas som i karantän måste antalet nya smittade i genomsnitt per vecka under de två senaste veckorna vara lägre än 20 personer per 100 000 invånare för att den ska ändras till öppen. För att en region ska gå från öppen till i karantän ska antalet smittade i genomsnitt per vecka överstiga 30 personer per 100 000 invånare.

Sveriges gräns mot EU och EES-länderna har varit öppen hela tiden
Eftersom Sverige aldrig stängt sin gräns har det bland annat kommit relativt många danska besökare till södra Sverige för att handla, turista, besöka den egna sommarstugan eller på genomresa på väg till Bornholm via Ystad.
Udenrigsministeriet i Danmark avråder dock från icke nödvändiga resor till Sverige med undantag för resor till Blekinge, Kronoberg och Västerbotten eller för danskar som reser till “den egna ödegården eller liknande” i Sverige. Även transitresor genom Sverige är godkända. Danska resenärer som besökt andra områden i Sverige uppmanas till att stanna hemma i karantän i 14 dagar. Udenrigsministeriet avråder även från icke nödvändiga resor till länder utanför Europa samt till Sverige, Rumänien, Portugal, Storbritannien, Irland och Malta.

Danmark öppnar gränsen mot fler länder
På torsdagen meddelade Udenrigsministeriet att Danmark öppnar gränsen även för medborgare i Australien, Canada, Japan, Nya Zeeland, Sydkorea och Thailand. I Europa är det fortsatt endast invånarna i Portugal och Sverige som inte tillåts resa in i Danmark under förutsättning att de bokat minst sex övernattningar. För Sverige gäller en nordisk ordning där smittläget i respektive region avgör rätten att resa in i Danmark, se ovan. (News Øresund)

Antalet smittade i  genomsnitt
per vecka per 100 000 invånare *
Kronoberg 12,2
Blekinge 18,1
Västerbotten 22,0
Gräns för öppen region 20,0
Skåne 23,6
Örebro 26,6
Kalmar 28,6
Värmland 29,3
Gotland 37,1
Jämtland-Härjedalen 42,9
Dalarna 43,1
Sörmland 55,9
Halland 62,3
Västernorrland 63,3
Östergötland 65,7
Västmanland 79,1
Stockholm 86,3
Uppsala 95,9
Gävleborg 104,6
Norrbotten 107,5
Västra Götaland 116,1
Jönköping 202,8
Källor: Statens Serum Institut, Folkhälsomyndigheten
och Eurostat
* Genomsnitt per vecka under de två
senste veckorna fram till den 30 juni
Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Samhälle27 januari, 2023

Snart blir det billigare att bilpendla över bron: ”Du kan åka hur mycket du vill för ett fast pris i månaden”

För att göra det mer attraktivt att åka över sundet kommer Øresundsbro Konsortiet sänka priset för de som pendlar med...

Samhälle27 januari, 2023

Vestas vd om coronastängningen av bron: ”Det får aldrig hända igen”

Vestas är en av världens största vindkrafttillverkare, med huvudkontor i Aarhus och kontor i både Köpenhamn och i Malmö. Det...

Arbetsmarknad27 januari, 2023

Svenska gränspendlare bidrog med 8,8 miljarder danska kronor till Danmarks BNP under 2021

8,8 miljarder danska kronor till den danska ekonomin. Så mycket bidrog de 11 600 svenska medborgare som under 2021 pendlade...

Politik27 januari, 2023

Danska Nordenministerns nya rådgivare har personlig koppling till Sverige: ”Förståelsen av varandra har dessvärre blivit ganska liten”

För Uffe Tang – särskild rådgivare till Danmarks nya Nordenminister sedan drygt en vecka – har svensk politik kommit att...

Samhälle26 januari, 2023

Mer än 97 procent danskar när 68 000 åskådare såg danska herrlandslaget inleda handbolls-VM i Malmö Arena

Det blev en dansk succé när danska herrlandslaget spelade de inledande rundorna av handbolls-VM i Malmö Arena. Danmark gick vidare...

Politik26 januari, 2023

Tredje gången Greater Copenhagen arrangerar Task Force möte med danska och svenska ministrar

Den 31 januari arrangeras Greater Copenhagen Task Force för tredje gången. I Köpenhamn kommer Danmarks och Sveriges Nordenministrar Louise Schack...

Danmark26 januari, 2023

Nytt lagförslag om Köpenhamns flygplats ute på remiss – förskjutning av tvärbanan skapar plats till fler flygplan

På onsdagen sändes ett lagförslag om ramarna för utvecklingen av Köpenhamns flygplats ut på remiss (høring). En viktig del i...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.