Connect with us

Samhälle

Nytt avtal öppnar upp för resor till och från Danmark – gränserna öppnas för färdigvaccinerade den 1 maj

Publicerad

den

Foto: News Øresund

Från den 1 maj blir det tillåtet för danskar och utländska medborgare som är färdigvaccinerade att fritt få resa in och ut ur Danmark, utan krav på test och isolering. Partierna i Folketinget har enats om en plan för ett gradvist öppnande för resor till Danmark och för danskars resor utomlands. Det nya avtalet kommer att innebära lättnader för resor till Danmark för medborgare inom EU och Schengenområdet, men med villkoret att smittspridningen i landet eller regionen som den inresande kommer ifrån är på en låg nivå. I avtalet nämns mycket lite om särregler för gränsregioner som Skåne, men den 14 maj är det tänkt att kravet på isolering ska tas bort för skåningar och andra gränsboende. För danskar som vill åka till Sverige gäller sedan den 31 mars att de måste visa upp ett negativt covid-test som är högst 48 timmar gammalt, i övrigt är den svenska gränsen öppen.

Avtalet om en gradvis öppning för resor in och ut ur Danmark börjar den 21 april. En stor del av de regler och villkor som är uppräknade i avtalet bygger på en klassificering av länder och regioner som antingen gröna, gula, orange eller röda, baserat på smittoläget där.

Ett land eller region ska definieras som gult om incidensnivån understiger 20 nya smittade per 100 000 invånare per vecka, men om incidensnivån är över 30 eller fler nya smittade per 100 000 invånare per vecka klassas landet som orange. Som röda länder och regioner räknas de som anses ha en spridning av “bekymmersamma” varianter av covid-19. De danska myndigheterna avråder från icke-nödvändiga resor till orange områden och uppmanar danskar att vara “särskilt uppmärksamma” vid resor till  gula områden.

Med de nya reglerna återgår alltså danska Utrikesministeriet till att göra veckovisa bedömningar av smittläget i andra länder och regioner i EU och inom Schengen, som man gjorde under sommaren 2020. Till exempel kommer Skåne att bedömas utifrån det regionala smittläget.

– Nu är det slut med den helt röda världskartan. De veckovisa resevägledningarna från Utrikesministeriet vänder tillbaka, säger utrikesminister Jeppe Kofod i ett pressmeddelande.

Den gradvisa öppningen för resor ska genomföras i fyra faser. Bland annat innebär det:

  • Med start den 21 april blir det tillåtet för danskar som äger ett svenskt fritidshus att resa in i Sverige utan krav på test och isolering vid hemkomsten.
    – Vi är såklart mycket glada över denna lättnad för fritidshusägare och det är glädjande att vi har fått gehör för våra synpunkter och därmed får återinfört det undantag för danskar med fastigheter, som vi hade under våren 2020. Vi har varje vecka pressat på och pratat om de stora konsekvenser som det har haft för våra medlemmar, säger Victoria B. Lindtner, sekretariatschef för föreningen Danske Torpare, som organiserar många av de danskar som är ägare till 10 400 fritidshus i Sverige.
  • Den 21 april utvidgas dessutom listan över godkända skäl för inresa till Danmark och bland annat elever i högskola och efterskole, utbytesstudenter, makar, barn till en dansk som bor i utlandet och om de reser tillsammans, och sommarhusägare får resa in i Danmark.
  • Den 1 maj tillåts färdigvaccinerade danskar och utländska medborgare att resa fritt in och ut ur Danmark utan att behöva testa eller isolera sig. Den 1 maj ändras också kravet på covid-test vid inresa till Danmark, från att testet måste vara minst 24 timmar gammalt till minst 48 timmar gammalt.
  • Den 14 maj tas kravet på isolering vid inresa till Danmark bort för personer boende i gränsregionerna. I övrigt framkommer inte några lättnader i avtalet som gäller specifikt för gränsboende. För tillfället gäller för boende i Skåne, Blekinge, Halland och Västra Götalands län att de måste uppvisa ett covid-test som är högst 72 timmar gammalt vid inresa, om de samtidigt har ett anerkendelsesværdigt formål med resan.

När Danmark har vaccinerat sårbara medborgare som är över 50 år gamla, så planerar man också att höja incidensvärdena för om ett land ska klassificeras som gult respektive orange – från 20/30 till 50/60 nya smittade personer per 100 000 invånare i veckan. Det är planerat att ske den 14 maj.

Till sommaren hoppas partierna i Folketinget att resor in och ut ur landet ska kunna ske relativt fritt för personer som har ett coronapass, som visar att man antingen är vaccinerad, nyligen har haft smittan eller nyligen har testats negativt för corona.

(News Øresund)

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

Aktuella nyheter

Samhälle13 oktober, 2021

Danmark öppnar gränsen helt mot Sverige den 25 oktober

Den 25 oktober får alla svenskar åter resa in i Danmark, utan det krav på covid-test vid inresa som hittills...

Politik11 oktober, 2021

Region Skåne skapar eget lager för läkemedel – brist på medicin allt tydligare under coronapandemin

Region Skåne planerar att skapa ett omsättningslager som ska garantera en tillräcklig nivå av läkemedel och skyddsutrustning. Under pandemin har...

Infrastruktur8 oktober, 2021

Trafiken över Öresundsbron på väg att normaliseras

Såväl fordonstrafiken som antalet tågpassagerare över Öresundsbron fortsätter att öka, om än med viss variation enstaka veckor. Förra veckan färdades...

Arbetsmarknad8 oktober, 2021

Undantaget i socialförsäkringen för Öresundspendlare gäller inte längre

Eftersom hemarbete inte längre rekommenderas i Danmark och Sverige och det går enkelt att resa mellan länderna gäller inte längre...

Samhälle8 oktober, 2021

Återstart för regionen och dansk-svenskt samarbete under pandemin diskuterades på nätverksmöte på Sveriges ambassad

Krafttag för att återstarta regionen, möjligheter för den gemensamma arbetsmarknaden och samarbete under pandemin. Det diskuterades under torsdagseftermiddagen tillsammans med...

Kultur8 oktober, 2021

Tankesmedja för nordisk kulturpolitik vill påverka genom samtal

Den nya nordiska tankesmedjan för kulturpolitik, A/nordi/c, presenterades i veckan i Köpenhamn, vid ett möte på Sveriges ambassad. Oberoende och...

Samhälle7 oktober, 2021

Världsledare på plats under nästa veckas förintelsekonferens i Malmö – staden delvis avstängd

Konferensen Internationellt Forum för hågkomsten av Förintelsen och mot Antisemitism den 13 oktober har initierats av svenska regeringen och kommer...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.