Arbetsmarknad
Danmark inför uppehållskrav för rätt till dagpenning
Med start vid årsskiftet införs en lag som innebär att de som inte uppehållit sig i Danmark eller ett annat EU/EØS-land sju av de senaste 12 åren förlorar sin rätt till dagpenning. Det beslutade danska Folketinget idag.
Lagen om krav på uppehåll i Danmark eller annat EU/EØS-land för rätt till dagpenning är omdiskuterat i Danmark. Förslaget lyftes av Dansk Folkeparti, som är stödparti till den borgerliga regeringen, och syftar till att signalera att rätten till dansk dagpenning ska kräva nära tillknytning till Danmark. I det ursprungliga förslaget ville Dansk Folkeparti att uppehållskravet skulle gälla sju av de senaste åtta åren, men lagen har sedan dess reviderats till sju av tolv år för att undvika att danskar som bott eller arbetat utomlands ska drabbas i allt för stor utsträckning.
Majoriteten av de berörda personerna kommer från länder utanför EU/EØS och en tredjedel, motsvarande runt 8 000 personer, är danskar som bott utomlands, uppger Beskæftigelseministeriet. Det har riktats kritik mot lagförslaget från flera håll, bland annat från branschorganisationen Danske A-kasser som i en analys visar att det är fler européer än medborgare från tredjeland som mottar dansk dagpenning idag.
– Lagen slår fortfarande mot väldigt många danskar på ett orimligt vis. Samtidigt slår den mot utlänningar som har ett arbete och är självförsörjande. De ska nu tackas genom att bli av med sin försäkring mot arbetslöshet, som de själva tjänat ihop till, säger Verner Sand Kirk, direktör för Danske A-kasser, till DR.
Danmarks sysselsättningsminister Troels Lund Poulsen (V) tar dock lätt på kritiken.
– Det är sunt förnuft och även väldigt rättvist att tredjelandsmedborgare får svårare att få dansk dagpenning, säger han till DR.
Den nya lagen ska införas succesivt efter årsskiftet och beräknas påverka över 20 000 personer när den är fullt implementerad 2021. (News Øresund)
-
Danmark2 månader sedan
Från och med 1 januari 2025 är det återigen förbjudet att flagga med utländska flaggor i Danmark – de nordiska flaggorna och Tysklands undantas
-
Infrastruktur8 månader sedan
Nya tåg och ny operatör på gång för Skånetrafiken – som ständigt jobbar med punktligheten
-
Danmark11 månader sedan
Danska regeringen bidrar med miljoner till stängningen av Pusher Street på Christiania – den 6 april börjar gatan grävas upp
-
Danmark12 månader sedan
Transparency International: Danmark alltjämt minst korrupta landet i världen – Sverige på sämsta placeringen sedan mätningarna startade
-
Arbetsmarknad12 månader sedan
Nytt danskt löneavtal ger en ram på 8,8 procent under två år för 200 000 statsanställda
-
Arbetsmarknad11 månader sedan
Fler svenskar omfattas av den danska expertskatten
-
Arbetsmarknad12 månader sedan
Riksdagen röstar om id-kontrollag den 15 februari – så förbereder sig transportörerna
-
Samhälle11 månader sedan
Göteborg kan gå från sex särskilt utsatta områden till ett på tio år