Samhälle
Återstart för regionen och dansk-svenskt samarbete under pandemin diskuterades på nätverksmöte på Sveriges ambassad
Krafttag för att återstarta regionen, möjligheter för den gemensamma arbetsmarknaden och samarbete under pandemin. Det diskuterades under torsdagseftermiddagen tillsammans med 70 mingelsugna företrädare från Öresundsregionens näringsliv, akademi och offentliga sektor på ett nätverksmöte på den svenska ambassaden i Köpenhamn. Lars Gaardhøj, regionsrådsförman och vice ordförande i Greater Copenhagen, och den svenska ambassadören i Danmark Charlotte Wrangberg och Vibeke Rovsing Lauritzen, dansk ambassadör i Stockholm, fanns bland talarna.
Efter att förra årets fysiska möte ställts in på grund av pandemin var det under torsdagen återigen dags för Øresundsinstituttets årliga nätverksmöte på den svenska ambassaden i Köpenhamn. Traditionen trogen presenterade Øresundsinstituttets senioranalytiker Thea Wiborg årets upplaga av rapporten State of The Region, som kartlägger samarbetet över Öresund.
Lars Gaardhøj, Region Hovedstadens regionsrådsförman som i år även är vice ordförande för Greater Copenhagen Committee, var först ut av övriga talare. Han lyfte den aktuella arbetskraftsbristen inom både näringsliv och den offentliga sektorn som en stor utmaning, och menade att Öresundsintegrationen kan vara nyckeln för att lösa problemet.
De bägge ambassadörerna, Charlotte Wrangberg och Vibeke Rovsing Lauritzen, berättade om sitt täta samarbete under coronapandemin och vad de lärt sig kring betydelsen av kommunikation i krissituationer. De diskuterade även det ministermöte som hölls den 1 september. En arbetsgrupp för att säkra transit till Bornholm och Köpenhamns flygplats i Kastrup och en task force är två konkreta resultat från mötet.
– Dessutom diskuterades det om man ska påverka respektive finansdepartement att se över Öresundsavtalet. Det är svårt att säga hur lång tid det tar och hur komplicerat det kommer att bli, men det är en process som är igång i alla fall, sa Charlotte Wrangberg.
Mads Lebach, direktör för A. P. Møller-fonden var på plats för att berätta mer om fondens satsning på nordiskt samarbete. Efter sommaren utlyste fonden om ansökningar för olika projekt som syftade till att öka den nordiska samhörigheten och 111 ansökningar har nu kommit in.
BioInnovation Institutes (BII) Chief Business Officer Bobby Soni var sist ut av talarna. BII är en av Novo Nordisk Fondens senaste satsningar och fungerar som en inkubator för att omvandla akademins forskning till produkter inom life science. Bobbi Soni berättade att det är ett stort intresse från experter från hela världen att arbeta på BII och att de hittills lyckats bra med att omvandla forskning till internationellt konkurrenskraftiga bolag. Samtidigt efterfrågade han fler svenska grundare och forskare till BII framöver. (News Øresund)
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen