Connect with us

Samhälle

Danmark öppnar grundskolan, gym, biografer och teatrar

Publicerad

den

Torsdag den 6 maj kan bl.a. gymmen i Danmark åter öppna men med begränsat antal besökare. Foto: News Øresund

Återöppningen av Danmark fortsätter från och med torsdag den 6 maj med att grundskolorna helt öppnas upp medan biografer, teatrar, musikscener, konferenser och gym kan öppna med vissa begränsningar. Gränsen för församlingsförbudet höjs till 25 personer inomhus och 75 utomhus. Det är innebörden i en ny bred politisk överenskommelse som träffades mellan nio av partierna i Folketinget sent på måndagskvällen.

Måndagens avtal innebär att även årskurs 5-8 i den danska grundskolan får återvända till vanlig undervisning. Tidigare har de lägre årskurserna kunnat återvända till skolorna.

Musiklokaler, teatrar, biografer och övriga kulturlokaler kan från och med torsdag öppna upp för publik med coronapass och med upp till 2 000 åskådare indelat i sektioner med 500. Publiken ska sitta ned på fasta platser i riktning mot scen eller liknande. Avtalet öppnare även upp för konferenser och andra möten inom näringslivet men då för högst 1 000 deltaga i sektioner om 500, noterar Danmarks Radio.

Det kommer inte heller att krävas att man bokat bord 30 minuter i förväg om man vill besöka en restaurang, men coronapass krävs för den som vill sitta inomhus.

Privata fester i en bar eller i festlokaler kan nu pågå hur länge som helst, kravet på att stänga klockan 23 slopas.

Gym och inomhus idrott kan nu öppna upp för personer över 18 år som kan visa upp coronapass under förutsättning att det är högst 25 personer på plats. Personer mellan 18 och 70 får dock inte utöva kontaktsport. All idrott för barn och unga under 18 år öppnas.

För sommarens festivaler är det nu bestämt att de ska följa de råd som regeringens expertgrupp enas om. I dagsläget kan utomhus festivaler hållas med  upp till 2000 stående gäster fördelat på grupper om 200 personer. Från 1 augusti höjs gränsen till 5 000 personer i sektioner med 500.  När det är “hälsomässigt försvarligt” kan gränsen senare höjs till 10 000 personer.

När det gäller hemarbete står det i avtalet endast att man ska överväga om man ska lätta på reglerna men inte när det kan vara aktuellt. (News Øresund)

Klicka här för att läsa avtalstexten

 

 

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress


Aktuella nyheter

Life Science12 maj, 2021

Pensionsbolaget ATP investerar i danskt life science-företag

Danmarks största pensionsbolag ATP, som förvaltar pensionsmedel för över över 900 miljarder danska kronor, har gjort en ny investering i...

Samhälle12 maj, 2021

Sverige: större publik och fler deltagare tillåts på arrangemang från 1 juni

Från och med 1 juni får kultur- och idrottsarrangemang ta emot en större publik, fler får mötas i trossamfunden, i...

Samhälle12 maj, 2021

Malmö utsedd till årets miljöbästa kommun

Fyra skånska kommuner finns bland de tio främsta, när tidningen Aktuell hållbarhet i veckan har presenterat sin årliga ranking av...

Samhälle12 maj, 2021

Aktuellt i Öresundsdebatten vecka 19

News Øresund samlar aktuella debattinlägg, intervjuer, krönikor och analyser från danska och svenska medier som berör utvecklingen i Öresundsregionen. Berlingske...

Fastighet12 maj, 2021

NREP ska förvalta Dades fastighetsportfölj värd 25 miljarder DKK

Den nordiska fastighetsutvecklaren NREP har ingått avtal om att stå för förvaltning och utveckling av det danska fastighetsbolaget Dades fastighetsbestånd....

Fastighet12 maj, 2021

20-årsjubileum för Bo01

I år är det 20 år sedan bomässan Bo01 hölls i Västra hamnen i Malmö. Från den 17 maj till...

Samhälle12 maj, 2021

Svenska myndigheter ser fortsatta miljöproblem med etableringen av Lynetteholmen

Etableringen av den konstgjorda ön Lynetteholmen i Köpenhamn, som ska ge plats åt 35 000 invånare från år 2070 och...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.