Connect with us

Infrastruktur

Visioner för infrastruktur och praktiska lösningar diskuterades på mobilitetskonferens

Publicerad

den

Framtidens kapacitet på Öresundsbron när Fehmarn Belt förbindelsen öppnar 2029 diskuterades på Greater Copenhagens mobilitetskonferens. Foto: News Øresund

Greater Copenhagen hade i veckan en digital tvådagarskonferens om framtidens gröna mobilitet i regionen. Det diskuterades bland annat praktiska lösningar för bättre trafikflöde och mobilitet såsom parkering och reseanläggningar, harmonisering av biljettprodukter, supercykelbanor, bättre skyltning, information och service samt app-lösningar. Men även större satsningar som fler fasta förbindelser och förslag för att bygga bort flaskhalsar på båda sidor sundet.

På Greater Copenhagens digitala mobilitetskonferens presenterade Berlins trafikbolag, BVG, sin nya app-lösning, Jelbi, som samlar olika trafikaktörer och transportformer från buss och tåg till taxi, delningsbilar och elcyklar. Även tre Interreg-projekt, som alla är kopplade till Greater Copenhagens trafikcharter och som tillsammans har mer än 30 partners, presenterade sina idéer och strategiska undersökningar.

– Vi är övertygande om att en av nycklarna till framtidens gröna hållbara mobilitet ligger i just på tvärs. På tvärs av geografier, över sundet, men även stad och landsbygd och mellanrummet däremellan. Vi tänker på tvärs av transportformer och på tvärs av aktörer, förklarade Malin Larsson, projektledare på Innovation Skåne och för Interreg-projektet Mobilitet på Tvärs som även tagit initiativ till ett bredare forum som ska dela kunskap och resultat inom mobilitetsområdet.

På konferensen deltog politiker och tjänstemän från regioner och kommuner i Greater Copenhagen, representanter från Nordic Innovation och Ikea samt den danska transportministern.

– Vi måste säkerställa att det blir mer flexibelt och lättare att planera att resa över gränserna. Här måste vi gå den europeiska vägen. Men det är klart att vi i vår region kan vara med att bidra till några konkreta lösningar. För det handlar ju om att få IT-system att prata ihop, och det är alltid lite krångligt, sa den danska transportminister Benny Engelbrecht (S).

När transportministern fick frågan om de tre viktigaste punkterna för transportområdet i Greater Copenhagen mot 2030 nämnde han att få tillbaka passagerarna till den kollektiva trafiken, att säkerställa ett internationellt perspektiv till exempel gällande nattåg och flygplatsen som hub samt koordinering av infrastrukturinvesteringar.

– Och här har vi på dansk sida en rad saker att göra, inte minst när det gäller järnvägen, avslutade Benny Engelbrecht, som tidigare bland annat framhöll behovet av bättre kapacitet för att kunna klara ökad trafik över Öresundsbron när Fehmarn Bält-förbindelsen öppnar 2029.

När regionpolitikerna tog över för en paneldiskussion tog flera upp frågan gällande en ny fast förbindelse över Öresund och behovet av att bygga bort flaskhalsar på båda sidor sundet. Men även hur teknisk utveckling, digitalisering och elektrifiering ska bidra till bättre och mer flexibel mobilitet samt om cykeltrafiken där Greater Copenhagen Committee just har tagit fram en cykelhandlingsplan.

(News Øresund – Thea Wiborg)

 

Tre Interreg-projekt om infrastruktur och mobilitet i Greater Copenhagen:

* Ett sammanhängande transportsystem i Greater Copenhagen som undersöker strategiska scenarier för tågtrafiken, ett sammanhängande kollektivtrafiksystem samt framtidens mobilitet.

* Framtidens intelligenta mobilitet i Greater Copenhagen som bland annat tar fram olika scenarier för framtidens stationer där de tittat närmare på Lund, Glostrup och Köge Nord.

* Mobilitet på tvärs som undersöker hur mobiliteten kan förbättras på ett smart sätt i landsortskommunerna.

 

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

Aktuella nyheter

Arbetsmarknad18 juni, 2021

Mer än 5 000 danska sjuksköterskor går i strejk från lördag i protest mot låga löner

På lördag utlöses en strejk i Danmark som omfattar var tionde sjuksköterska i Danmark i kommuner och regioner i hela...

Infrastruktur18 juni, 2021

Öresundsfrågor, gränser och gröna lösningar debatterades på Folkemødet

Folkemødet i Allinge på Bornholm genomförs i begränsad form med en del publik på plats. En hel del samtal och...

Samhälle17 juni, 2021

Region Själland räknar med miljardvinst till följd av Fehmarn Bält-förbindelsen

En större arbetsmarknadsregion i och med kortare restider, bättre möjlighet att locka till sig kvalificerad arbetskraft från utlandet, en utökad...

Arbetsmarknad17 juni, 2021

Omställning krävs på den svenska arbetsmarknaden

Trots vissa positiva tendenser på den svenska arbetsmarknaden varnar Arbetsförmedlingen för att den ovanligt höga långtidsarbetslösheten kommer att bita sig...

Infrastruktur17 juni, 2021

Fehmarn Bält-projektets danska tunnelfabrik kan göras permanent

En politisk majoritet i Folketinget föreslår att tunnelfabriken som ska uppföras vid Rödbyhamn på Lolland, där betongelementen till Fehmarn Bält-förbindelsen...

Samhälle17 juni, 2021

Nya mottagningar för långtidscovid öppnas i Skåne

Många som har varit sjuka i covid-19 blir inte helt återställda, utan kan uppleva symptom som trötthet, andningsbesvär och hjärtklappning...

Samhälle17 juni, 2021

Fortsatt gratis covid 19-tester för gränspendlare

Region Skåne erbjuder fortsatt gratis covid 19-tester för gränspendlare, studenter och andra som verkar över Öresund, skriver regionen i ett...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.