Energi
Vattenfall vill bygga en anläggning i Forsmark för produktion av grönt elektrobränsle till flygplan
Svenska Vattenfall planerar för produktion av grönt elektrobränsle till flyg rapporterar Dagens Nyheter. Före jul gick Vattenfall samman med SAS, Shell och Lanza Tech för att göra en förstudie avseende att bygga en anläggning för produktion av grönt elektrobränsle granne med kärnkraftverket i Forsmark. En färdig anläggning skulle kunna producera grönt flygbränsle motsvarande en tredjedel av SAS globala årsförbrukning. Upplägget liknar de satsningar som görs i Danmark där man talar om att omvandla vindkraftsel till vätgas och därefter till grönt bränsle till flyg, fartyg och lastbilar, så kallad power-to-x.
Enligt Vattenfall väntas den nya anläggningen för produktion av grönt elektrobränsle (Sustainable aviation fuel, SAF) kosta “många miljarder” och ska kunna stå klar om fyra år. Vid full drift beräknas anläggningen producera 80 00 ton SAF per år vilket skulle täcka en tredjedel av SAS globala behov. Det finns ett miljökrav som säger att flyget ska nå ett nollutsläpp till 2050. Anläggningen ska byggas på en tomt som Vattenfall äger i närheten av kärnkraftverket i Forsmark och väntas behöva 250 megawatt el. Genom att lägga anläggningen vid ett kärnkraftverk undviks problemen med bristande överföringskapacitet i elnäten.
– Med mycket el och vätgas kan man syntetisera bränsle ur luften. US Airforce har helt enkelt gjort flygbränsle med den koldioxid som finns i luften. Det behövs väldigt mycket el, men man hoppar över behovet av biomassa, berättar Tomas Mårtensson, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, för Dagens Nyheter.
En förutsättning för att elektrobränslet ska kunna betecknas som grönt är att den stora mängd el som används måste vara klimatsmart och där är efterfrågan redan stor. I norra Sverige råder en grön byggboom. Fram till 2045 beräknas mer än 1 070 miljarder svenska kronor investeras i en rad projekt norr om Gävle. Det handlar om allt från en ny serverhall till Facebook och Northvolt nya batterifabrik till nya gröna stålverk med stort behov av el och grön vätgas. I Hofors ska till exempel Sveriges största anläggning för produktion av grön vätgas byggas i samarbete mellan Ovako, Volvo, Hitachi ABB Power Grids, H2 Green Steel och Nel Hydrogen. Anläggningar för produktion av grönt stål planeras av bl.a H2 Green Steel i Boden, Hybrit i Gällivaare och LKAB i Gällivare och Kiruna. Även en rad vindkraftsanläggningar planeras i norra Sverige.
Även i Danmark arbetas intensivt för att skapa en produktion av gröna bränslen med en teknik kallad power-to-x där vindkraftsel omvandlas till vätgas och därefter till flytande grönt bränsle till flyg, fartyg och lastbilar. Dessa planer är kopplade till en omfattande utbyggnad av havsbaserad vindkraft knuten till två framtida energiöar – Bornholm i södra Östersjön samt en konstgjord energiö som ska byggas utanför Jyllands västkust. Nyligen meddelade danska containerrederiet Mærsk och vindkraftsproducenten Østed att de ingått ett avtal om produktion av grönt fartygsbränsle i USA och som ska förse Mærsks kommande 12 metanoldrivna containerfartyg med bränsle. Även i Danmark deltar Mærsk i flera power-to-x-projekt. I Esbjerg samarbetar företaget med Copenhagen Infrastructure Partners som där planerar att bygga Europas största power-to-x-fabrik för produktion av grön ammoniak. Grön ammoniak kan användas såväl till produktion av grön konstgödning som produktion av grönt fartygsbränsle. I Köpenhamn samarbetar Mærsk med Ørsted, DSV, Köpenhamns flygplats, SAS, DFDS och Köpenhamns kommun om uppförandet av en power-to-x-fabrik för produktion av grönt bränsle till fartyg, flygplan och lastbilar. Dammarks statsminister Mette Frederiksen meddelade i början av året att senast 2030 ska danska resenärer kunna välja inrikesflyg som till 100 procent använder grönt flygbränsle. (News Øresund)
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen