Fastighet
Väntad lösning på gränshinder underlättar för danska sommarstugeägare i Sverige


Danskar som äger en sommarstuga i Sverige kommer troligen i framtiden att få svenska samordningsnummer, som underlättar vardagen på många sätt. Foto: Magnus/Flickr (CC BY-SA 2.0)
Att teckna bredbandsabonnemang och förmånskort i mataffärer, handla via nätet och kommunicera digitalt med myndigheter. Det är möjligheter som öppnar sig för danskar med sommarstuga i Sverige, om regeringen som väntat beslutar att utländska fritidshusägare får svenska samordningsnummer.
Intresseföreningen Danske Torpare har länge drivit frågan om samordningsnummer och dess sekretariatsledare Victoria Lindtner välkomnar beskedet som de fått om en förändring.
– Det är vi så glada för! Det blir ju mycket, mycket lättare för våra medlemmar. Det här är en hjärtefråga som vi kämpat för i många år, säger hon till News Øresund.
Hittills har såväl danska som andra utländska fritidshusägare i Sverige har svårt att teckna avtal med företag, så som telefon- och bredbandsoperatörer och livsmedelskedjor, eftersom de saknar svenskt personnummer och inte heller kan få ett så kallat samordningsnummer. De har inte heller kunnat handla via nätet eller använda andra digitala tjänster som kräver ett person- eller samordningsnummer. Ytterligare ett exempel är att de behövt betala direkt på plats för att få bredbandsfiber till sin stuga, i stället för att kunna teckna avtal och få en räkning.
Sedan 2014 har det nordiska Gränshinderrådet arbetat med problemet och det pågår ett arbete på regeringskansliet för att göra det möjligt för Lantmäteriet att ersätta de nuvarande så kallade GD-numren med samordningsnummer. GD-nummer används av Skatteverket för beskattning, medan samordningsnummer på många sätt fungerar som personnummer, men används för personer som inte är folkbokförda i Sverige.
Victoria Lindtner på Danske Torpare tror att förändringen kommer att innebära att fler danskar köper sommarstuga i Sverige, och att danskarna kommer att spendera mer pengar i Sverige.
– Jag tror att detta problemet har haft stor betydelse ekonomiskt och det har också varit ett stort irritationsmoment. Nu tror jag att fler kan köpa hus i Sverige och dessutom exempelvis utnyttja rabatter i butiker. Den låga växelkursen innebär också att man kommer att handla mer, säger hon.
Hon lyfter även fram att danskar är mer vana vid digital kommunikation med myndigheter än svenskar och när de får samordningsnummer öppnar sig den möjligheten i högre grad även i Sverige.
Sveriges representant i Gränshinderrådet ser positivt på det arbete som pågår på regeringskansliet.
– Det är särskilt roligt att ett problem som berör både danskar och norrmän och som funnits länge går mot en lösning, säger Sveriges representant i Gränshinderrådet, Eva Tarselius Hallgren, till News Øresund.
(News Øresund – Anna Palmehag
Fakta – utlandsägda sommarstugor
I fjol ägdes 10 747 fritidshus i Sverige av danskar, medan norrmän ägde 11 883 stycken. Därefter kom tyskar, som ägde 10 038 sommarstugor, medan 1 355 fritidshus ägdes av personer från Nederländerna. Totalt fanns 576 711 sommarstugor i Sverige år 2017.
Källa: SCB
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen