Samhälle
Tågpendlare med en ny vardag
Debbie Ekberg började sitt nya jobb i Köpenhamn samtidigt som ID-kontrollen infördes i januari. Hennes vardag påverkas mest av den förlängda restiden och att tågen ofta drabbas av förseningar. Pendlarnas upplevelser har skildrats i en undersökning från KTH som Øresundsinstituttet presenterade i juni. Tidigare i veckan sände Pendlarklubben Kystbanen in 20 förslag på åtgärder som skulle förenkla situation för pendlarna till Skånetrafiken och DSB.
Debbie Ekberg jobbar som animatör inom spelbranschen. Sedan januari i år arbetar hon på ett företag i Köpenhamn nära huvudbangården och pendlar med tåg från Malmö C. ID-kontrollen infördes precis när hon började sitt nya jobb. Situationen med ID- och gränskontroller upplever hon som jobbigt utifrån att Sverige ska vara ett öppet och välkomnande land. Men det får även direkta effekter i hennes vardag.
– Jag har inte pendlat till Danmark innan, men jag hade åkt tåget dit tidigare och jag märker ju även hur mycket snabbare det går att åka på morgonen än på kvällen. När jag åker till Köpenhamn tar tåget 35 minuter och när jag åker tillbaka tar det minst en timma och femton till tjugo minuter. Från jobbet och hem till mig blir det en timma och fyrtio minuter, säger hon och fortsätter:
– Jag älskar mitt jobb, men det är jättejobbigt att pendla varje dag. Det hade inte varit några problem om det hade varit ett tåg som var tanken från början, men nu måste jag byta. Det är mycket förseningar, tågen ställs in och det blir extrabussar.
I en undersökning som presenterades i juni där var tionde tågpendlare över sundet medverkade uppger 64 procent att de är påverkade av ökad stress sedan ID- och gränskontrollerna infördes. 70 procent av tågpendlarna påverkas mycket av att inte kunna veta när man är framme. 59 procent har börjat resa på andra tider, 23 procent tar oftare bilen och 12 procent har börjat samåka.
Effekterna av ökad stress och tidspressen märker pendlarna av både i arbetslivet och på hemmaplan, visar undersökningen. Många av pendlarna är även kritiska mot hur kontrollerna genomförts och 81 procent är besvikna på de politiska besluten. De upplever också ett ointresse från nationellt håll om konsekvenserna av besluten.
– Många pendlare har varit tacksamma för att vi har frågat dem hur de upplever situationen, sade KTH-forskaren Karin Winter som genomfört undersökningen vid presskonferensen i början av juni.
Tidigare i veckan kom Pendlarklubben Kystbanen med 20 förslag som de samlat in från tågpendlarna om åtgärder som kan underlätta tillvaron. Förslagen har de sänt till DSB och Skånetrafiken och innefattar bland annat önskemål om bildskärmar som visar Öresundstågens avgångar vid Metrostationen på Köpenhamns flygplats, ersättningsbussar från Kastrup till Malmö vid tågproblem och direkttåg från Köpenhamns huvudbangård spår 26 till Hyllie.
(News Øresund – Jenny Andersson)
Läs mer: News Øresund special om ID- och gränskontrollerna från den 1 juli
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen