Samhälle
Svenskt regeringsförslag om skyldighet för myndigheter, kommuner och regioner att lämna ut uppgifter till brottsbekämpande myndigheter
Danmark har gjort det i flera årtionden. Nu vill Sverige följa efter. Den svenska regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag om att myndigheter ska utbyta information för att på så sätt trycka tillbaka den organiserade brottsligheten. Det svenska förslaget innebär att statliga myndigheter, kommuner, regioner och skolor blir skyldiga att både på eget initiativ och begäran lämna ut uppgifter till de brottsbekämpande myndigheterna. Socialtjänsten och hälso- och sjukvården omfattas dock inte av någon generell uppgiftsskyldighet enligt lagförslaget förutom att de måste lämna ut kontaktuppgifter. Även banker och finansiella företag föreslås bli skyldiga att lämna ut uppgifter om enskilda.
”Danmark har ett försprång på 30 år när det gäller arbetet mot gängkriminalitet”, skriver Lunds universitet i en intervju med krimnologen David Sausdal vid Sociologiska Institutionen vid Lunds universitet och som forskar om danskt gängvåld och brottslighet över landsgränser. I Danmark finns det till exempel sedan länge en modell där skola, socialtjänst och polis samarbetar och utbyter information.
I den modell som den svenska regeringen vill lagstifta om föreslås alla myndigheter förutom Försvarets radioanstallt, FRA, samt regioner, kommuner och skolor bli skyldiga att på eget initiativ eller begäran lämna ut uppgifter till de brottsbekämpande myndigheterna. Det är sju myndigheter som defineras som brottsbekämpande är Ekobrottsmyndigheten, Kustbevakningen, Polismyndigheten, Skatteverket, Säkerhetspolisen, Tullverket och Åklagarmyndigheten. Socialtjänst- och hälso- och sjukvårdsmyndigheter omfattas inte av någon generell uppgiftsskyldighet förutom för kontaktuppgifter. Men det föreslås sänkta trösklar inom vården för att kunna lämna ut uppgifter, bland annat om våld i nära relationer.
– För att trycka tillbaka den organiserade brottsligheten är det helt avgörande att centrala aktörer kan dela information på ett effektivt och enkelt sätt. I dag finns alltför stora hinder för detta – myndigheter och andra aktörer kan eller vågar inte dela information med varandra. Genom det lagförslag som regeringen beslutat om i dag fortsätter vi att riva sekretesshinder för att förbättra samhällets förmåga att förebygga och bekämpa brott. Och detta är inte minst viktigt för att bryta rekryteringen av barn och unga in i gängen, säger justitieminister Gunnar Strömmer i en kommentar.
(News Øresund)
-
Samhälle5 år sedan
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle4 år sedan
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur5 år sedan
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle5 år sedan
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle5 år sedan
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle5 år sedan
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle5 år sedan
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden5 år sedan
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen