Politik
Svenska regeringen förenklar inresor från Danmark – sommarstugeägare och kärlekspar kan åter resa över gränsen med negativt covid-19-test
De särskilda inreserestriktioner som funnits för Danmark och Norge slopas från och med den 31 mars. Då får alla danskar och norrmän resa in i Sverige om de kan visa ett intyg på ett negativt covid-19-test som är högst 48 timmar gammalt. Det innebär att danska stugägare kan åka till sina svenska stugor och dansk-svenska kärlekspar åter kan träffas i Sverige. För pendlare och studerande krävs högst en vecka gamla test. Samtidigt förlängs det generella inreseförbudet från alla länder och kravet på att kunna visa ett negativt covid-19-test som inte får vara äldre än 48 timmar. Det meddelade ministrarna Mikael Damberg (S) och Anna Hallberg (S) vid en presskonferens på onsdagsmorgonen. Den danska regeringens krav på isolering och testning för danskar som har varit i Sverige, om man inte har ett anerkendelseværdigt formål med resan, fortsätter dock att gälla.
Danskar som äger en sommarstuga i Sverige och danska personer som har en kärleksrelation i Sverige får från och med den 31 mars åter resa in i Sverige om de kan uppvisa intyg på ett negativt covid-19-test som är högst 48 timmar gammalt. Detta då regeringen tar bort de särskilda inreserestriktioner som har funnits för Danmark och Norge sedan december. Sverige vill nu behandla resenärer från hela Norden lika och kommer från och med den 31 mars att ha samma krav för inresa – uppvisandet av ett högst 48 timmar gammalt negativt covid-19-test. För pendlare, nu även studenter, räcker det med ett högst en vecka gammalt covidtest.
– Nu gäller negativa test för alla som reser in i Sverige, oavsett anledning. Det kommer att vara samma regler för Finland, Danmark och Norge. Det har varit en ganska krånglig och delvis spretig reglering för vad som gäller för inresor från dessa länder, nu blir det mer enhetligt med fokus på negativa covid-resultat, sa Mikael Damberg (S), inrikesminister, vid pressträffen på onsdagsmorgonen.
Samtidigt gäller fortsatt kravet på tio dagars isolering vid hemkomsten för danskar som varit i Sverige. Det är tillåtet att resa in i Sverige om man har ett så kallat anerkendelseværdigt formål, som till exempel arbete i Sverige, men om man till exempel besöker sitt svenska fritidshus ska man sätta sig i isolering, men tiden kan kortas om man tar ett negativt PCR-test tidigast fyra dagar efter hemkomsten, enligt de nuvarande rekommendationerna.
Beskedet från den svenska regeringen kommer efter att Folkhälsomyndigheten i en hemställan till regeringen förra veckan skrev att inreseförbudet från Danmark och Norge kunde hävas.
– Dagens beslut är att vi återgår till att ha samma hantering och restriktioner i hela Norden. Anledningen till att vi specifikt införde restriktioner mot Norge och Danmark var att det där förekom mutationer av viruset, men nu har det spridit sig i så många länder och därför är det inte längre verkningsfullt med dessa restriktioner. Det har varit själva grunden för vårt beslut. Men med det sagt underlättar detta oerhört för till exempel danskar som har fritidshus i Sverige och det underlättar också för bland annat studenter, sa Anna Hallberg (S), utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor, till News Øresund och tog även upp hur gränsrestriktionerna har påverkat samarbetet i Norden:
– Det nordiska samarbetet har verkligen prövats under det här året. Det finns en ökad negativ bild av relationerna i Norden. Det finns en irritation när gränserna stängs och familjer inte kan träffas och så vidare. Det är ett besvärligt läge. Vi har ett stort ansvar alla vi nordiska regeringar, att få igång samarbetet och stegvis göra lättnader, att visa god vilja och visa att vi vill varandra väl om man ska uttrycka sig så. Vi har en utmaning och en uppgift att ta på allvar alla nordiska länder.
Det nuvarande inreseförbudet infördes den 22 december för Danmark och 25 januari för Norge och hade undantag som gjorde det möjligt för bl.a. arbetspendlare att resa in i Sverige liksom från den 24 december för transitresenärer genom Skåne på resa mellan Bornholm och övriga Danmark. (News Øresund)
-
Danmark2 månader sedan
Från och med 1 januari 2025 är det återigen förbjudet att flagga med utländska flaggor i Danmark – de nordiska flaggorna och Tysklands undantas
-
Infrastruktur8 månader sedan
Nya tåg och ny operatör på gång för Skånetrafiken – som ständigt jobbar med punktligheten
-
Danmark11 månader sedan
Danska regeringen bidrar med miljoner till stängningen av Pusher Street på Christiania – den 6 april börjar gatan grävas upp
-
Danmark12 månader sedan
Transparency International: Danmark alltjämt minst korrupta landet i världen – Sverige på sämsta placeringen sedan mätningarna startade
-
Arbetsmarknad12 månader sedan
Nytt danskt löneavtal ger en ram på 8,8 procent under två år för 200 000 statsanställda
-
Arbetsmarknad11 månader sedan
Fler svenskar omfattas av den danska expertskatten
-
Arbetsmarknad12 månader sedan
Riksdagen röstar om id-kontrollag den 15 februari – så förbereder sig transportörerna
-
Samhälle11 månader sedan
Göteborg kan gå från sex särskilt utsatta områden till ett på tio år