Norden
Flera initiativ vill öka det nordiska samarbetet efter corona
Sveriges Nordenminister vill att de nordiska länderna ska enas om att föra dialog inför beslut som påverkar gränsregioner och de andra nordiska länderna. Finland arbetar med ett förslag om gemensam krisberedskap i Norden. Det är två förslag på hur det nordiska samarbetet ska förbättras efter coronakrisen, som diskuterades under ett seminarium på Nordens Dag under tisdagen.
– Jag skulle vilja att vi Nordenministrar tar ett handslag på att när vi fattar beslut som påverkar gränsregionerna och medborgare i de andra nordiska länderna så ska vi ha en dialog innan. Tillsammans kan vi då sätta oss ner och se vad förslaget innebär, för att underlätta för medborgarna och minimera problem. Då tar vi ett gemensamt ansvar och bevakar de nordiska intressena. Några av de nordiska länderna tycker att förslaget om en överenskommelse är en jättebra idé, andra har inte riktigt omfattat det än, säger Anna Hallberg (S), Sveriges minister för nordiskt samarbete, till News Øresund.
Hon deltog inte i debatten ”Covid-19 sätter tilliten och rörligheten på prov – ett arrangemang om rörlighet och gränssamarbete i Norden”, men förslaget lyftes fram där av Sveriges ambassadör i Danmark, Charlotte Wrangberg.
Bertel Haarder, Danmarks representant i Gränshinderrådet och president för Nordiska rådet 2021, tog i debatten upp det finländska förslaget kring krisberedskap och menade att det måste finnas ett gränssamarbete även på detta område.
– Vi ska också se till att våra beredskapsmyndigheter samarbetar med hur vi hjälper varandra att bekämpa pandemin, precis som man hjälper varandra att bekämpa en brand. Det ska vara gemensamma övningar på det här området även i fredstid. Och vi behöver bättre förvarningar, så att det avtalas att man aldrig stänger eller ändrar regler vid en gräns utan att man minst tre dagar innan säger till dem på den andra sidan gränsen, så att de hinner protestera eller anpassa sig, sade han under debatten.
Malin Dahl, verksamsamhetsansvarig för informationstjänsten Øresunddirekt Sverige, menade dessutom att länderna i framtiden borde lyssna på de gränsregionala aktörerna innan de tog beslut, och ta till sig den kunskap de har innan exempelvis reseförbud införs.
News Øresund – Anna Palmehag
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen