Connect with us

Danmark

Plan för omfattande återöppning av Danmark efter påsken klar – coronapass blir centrala

Publicerad

den

Ett folktomt Nyhavn i Köpenhamn, den 27 mars förra året. Foto: News Øresund – Sofie Paisley

I Danmark har partierna i Folketinget enats om en plan för den fortsatta återöppningen av samhället som inleds den 6 april. Målsättningen är att hela samhället, med få undantag, ska vara öppet när alla danska medborgare över 50 år har blivit färdigvaccinerade. För att från den 6 april kunna gå till frisören eller från den 21 april gå på restaurang, konsthallen eller biografer kommer man att behöva visa upp ett coronapass som bevisar att man är färdigvaccinerad, har haft smittan eller har testat negativt för covid-19 under de senaste 72 timmarna.

Under måndagskvällen enades partierna i Folketinget om en plan för den fortsatta återöppningen av Danmark. Öppningen ska ske i faser om 14 dagar och smittutvecklingen kommer att utvärderas innan varje ny fas genomförs.

Den första fasen innebär ett fokus på återöppning av skolorna för barn och unga. Den 6 april ska barn i årskurs 5-8 återgå till att ha fysisk undervisning i skolan varannan vecka och därmed har alla skolelever i Danmark fått återgå till fysisk undervisning i skolan i någon utsträckning. Även frisörsalonger, tatuerare och andra tjänsteyrken tillåts öppna den 6 april, med krav på munskydd och coronapass. Efterhand ska även butiker i köpcentum och gallerior samt museer, biografer och teatrar kunna öppna. För att ta del av till exempel kulturlivet eller för att gå på restaurang eller caféer, när de öppnar, krävs att man kan uppvisa ett coronapass som visar att man antingen är vaccinerad, har antikroppar eller har tagit ett negativt test de senaste 72 timmarna.

Coronapasset har politikerna bestämt ska vara centralt för att hålla smittspridningen nere under återöppningen. Appen ”Min Sundhed” ska fungera som ett pass i början men senast i maj förväntas en mer avancerad och användbar app ha tagits fram, enligt avtalet. Äldre personer, eller andra som inte är vana vid digitala hjälpmedel, har möjlighet att beställa hem ett fysiskt intyg som fungerar som ett coronapass. En så kallad solnedgångsklausul kommer att tillämpas och innebär att alla krav på coronapass tas bort från och med augusti 2021, eftersom alla danskar som vill det då ska ha fått möjlighet att vaccinera sig.

Regeringen kommer också tillsätta en expertgrupp som ska komma med förslag till hur större arrangemang och församlingar kan genomföras på ett smittsäkert sätt. Dessutom finns det en plan för att regeringen i april ska bjuda in till förhandlingar om en gradvis utfasning av församlingsförbudet. Smittutvecklingen ska under återöppningens gång hållas under noga uppsikt och ett område ska snabbt kunna stängas ned om lokala utbrott uppstår, menar partierna bakom avtalet.

Alla partier i Folketinget, utom Ny borgerlige, står bakom överenskommelsen.

Planen som presenterades gäller den fortsatta öppningen av Danmark och vissa lättnader har redan införts. Från den 22 mars lättade regeringen och stödpartierna på församlingsförbudet och tillåter nu tio personer att mötas utomhus. Lättnader infördes även för idrotts- och fritidsaktiviteter utomhus och för gudstjänster som avhålls utomhus.

Från den 15 mars tilläts efterskolor och högskolor att öppna och elever i årskurs 5-8 tilläts utomhus undervisning. Den 1 mars var det tillåtet för butiker inom sällanköpshandeln, som inte ligger i köpcenter eller gallerior, att öppna igen och museum, djurparker och tivoli som bedrivs utomhus fick ta emot besökare.

(News Øresund)

 

Plan för återöppning i Danmark efter påsken:

6 april: Tjänsteyrken (liberale erhverv) som t.ex. frisörer, massörer, tatuerare kan öppna sina verksamheter med krav på munskydd och att kunderna visar coronapass. Elever i klass 5-8 kan återgå till skolan med fysisk undervisning varannan vecka. Även på vuxen- och ungdomsutbildningar får eleverna återgå till mer fysisk undervisning.

13 april: Butiker i köpcenter och gallerior tillåts öppna om köpcentret är under 15 000 kvm.

21 april: Alla övriga köpcenter och gallerior får öppna, utom i kommuner med särskilt hög smitta. Även uteserveringar på restauranger och caféer samt museer, konsthallar och bibliotek tillåts öppna, med krav på coronapass.

6 maj: Inomhusservering på restauranger samt konferenser, teatrar och biografer tillåts öppna, med krav på coronapass. Inomhusidrott för vuxna tillåts med krav på coronapass. Myndigheterna ska även överväga om rekommendationerna för hemarbete kan lättas.

21 maj: Alla övriga idrotts-, fritids- och föreningsaktiviteter ska tillåtas, med krav på coronapass. Det gäller också för djurparker, lekland och liknande som är inomhus.

Härefter väntas de allra flesta aktiviteter vara öppna och de flesta restriktionerna borta. Partierna räknar med att det fortsatt kommer att finnas begränsningar för nattlivet, för stora arrangemang samt reserestriktioner.

Källa: Statsministeriet

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

Aktuella nyheter

Samhälle30 juni, 2021

Försiktig optimism om resandet och turismen över Öresund under sommaren – men långt kvar till nivåerna från 2019

Fortsatt stor osäkerhet men samtidigt en försiktig optimism präglar aktörerna inom trafik och turism i Öresundsregionen. Den senaste tiden har...

Samhälle30 juni, 2021

Svenska och danska coronarestriktioner fasas ut den 1 juli

Från den 1 juli får 50 personer, istället för åtta, samlas inomhus för privata tillställningar i Sverige. Begränsningarna när det...

Okategoriserade2 juli, 2021

News Øresund önskar en glad sommar

News Øresund tar sommaruppehåll och är tillbaka igen i början av augusti med bevakningen av vår dansk-svenska region. Redaktionen önskar...

Samhälle29 juni, 2021

Enklare att resa över Öresund i sommar

Svenskar som vill resa till Danmark i sommar har goda möjligheter till det. Alla som är färdigvaccinerade, och två veckor...

Life Science24 juni, 2021

Danska företag och Dansk Erhverv i kontakt med Mette Frederiksen om dansk-svenskt skatteavtal

Läkemedelsbolaget Ferring Pharmaceuticals i Köpenhamn har tillsammans med andra företag och Dansk Erhverv varit i dialog med den danska regeringen...

Infrastruktur28 juni, 2021

Danska infrastrukturplanen till år 2035 är beslutad

I början av april presenterade den danska regeringen sitt förslag till ny infrastrukturplan. Nu har regeringen och flera andra folketingspartier...

Innovation20 juni, 2021

Axis medgrundare Martin Gren: “”Om jag skulle starta ett företag idag skulle det vara i Malmö”

Nätverksvideoföretaget Axis Communications, som sedan 2015 ägs av japanska Canon, har inga planer på att lämna Lund. Tvärtom storsatsar Axis...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.