Connect with us

Danmark

Plan för omfattande återöppning av Danmark efter påsken klar – coronapass blir centrala

Publicerad

den

Ett folktomt Nyhavn i Köpenhamn, den 27 mars förra året. Foto: News Øresund – Sofie Paisley

I Danmark har partierna i Folketinget enats om en plan för den fortsatta återöppningen av samhället som inleds den 6 april. Målsättningen är att hela samhället, med få undantag, ska vara öppet när alla danska medborgare över 50 år har blivit färdigvaccinerade. För att från den 6 april kunna gå till frisören eller från den 21 april gå på restaurang, konsthallen eller biografer kommer man att behöva visa upp ett coronapass som bevisar att man är färdigvaccinerad, har haft smittan eller har testat negativt för covid-19 under de senaste 72 timmarna.

Under måndagskvällen enades partierna i Folketinget om en plan för den fortsatta återöppningen av Danmark. Öppningen ska ske i faser om 14 dagar och smittutvecklingen kommer att utvärderas innan varje ny fas genomförs.

Den första fasen innebär ett fokus på återöppning av skolorna för barn och unga. Den 6 april ska barn i årskurs 5-8 återgå till att ha fysisk undervisning i skolan varannan vecka och därmed har alla skolelever i Danmark fått återgå till fysisk undervisning i skolan i någon utsträckning. Även frisörsalonger, tatuerare och andra tjänsteyrken tillåts öppna den 6 april, med krav på munskydd och coronapass. Efterhand ska även butiker i köpcentum och gallerior samt museer, biografer och teatrar kunna öppna. För att ta del av till exempel kulturlivet eller för att gå på restaurang eller caféer, när de öppnar, krävs att man kan uppvisa ett coronapass som visar att man antingen är vaccinerad, har antikroppar eller har tagit ett negativt test de senaste 72 timmarna.

Coronapasset har politikerna bestämt ska vara centralt för att hålla smittspridningen nere under återöppningen. Appen ”Min Sundhed” ska fungera som ett pass i början men senast i maj förväntas en mer avancerad och användbar app ha tagits fram, enligt avtalet. Äldre personer, eller andra som inte är vana vid digitala hjälpmedel, har möjlighet att beställa hem ett fysiskt intyg som fungerar som ett coronapass. En så kallad solnedgångsklausul kommer att tillämpas och innebär att alla krav på coronapass tas bort från och med augusti 2021, eftersom alla danskar som vill det då ska ha fått möjlighet att vaccinera sig.

Regeringen kommer också tillsätta en expertgrupp som ska komma med förslag till hur större arrangemang och församlingar kan genomföras på ett smittsäkert sätt. Dessutom finns det en plan för att regeringen i april ska bjuda in till förhandlingar om en gradvis utfasning av församlingsförbudet. Smittutvecklingen ska under återöppningens gång hållas under noga uppsikt och ett område ska snabbt kunna stängas ned om lokala utbrott uppstår, menar partierna bakom avtalet.

Alla partier i Folketinget, utom Ny borgerlige, står bakom överenskommelsen.

Planen som presenterades gäller den fortsatta öppningen av Danmark och vissa lättnader har redan införts. Från den 22 mars lättade regeringen och stödpartierna på församlingsförbudet och tillåter nu tio personer att mötas utomhus. Lättnader infördes även för idrotts- och fritidsaktiviteter utomhus och för gudstjänster som avhålls utomhus.

Från den 15 mars tilläts efterskolor och högskolor att öppna och elever i årskurs 5-8 tilläts utomhus undervisning. Den 1 mars var det tillåtet för butiker inom sällanköpshandeln, som inte ligger i köpcenter eller gallerior, att öppna igen och museum, djurparker och tivoli som bedrivs utomhus fick ta emot besökare.

(News Øresund)

 

Plan för återöppning i Danmark efter påsken:

6 april: Tjänsteyrken (liberale erhverv) som t.ex. frisörer, massörer, tatuerare kan öppna sina verksamheter med krav på munskydd och att kunderna visar coronapass. Elever i klass 5-8 kan återgå till skolan med fysisk undervisning varannan vecka. Även på vuxen- och ungdomsutbildningar får eleverna återgå till mer fysisk undervisning.

13 april: Butiker i köpcenter och gallerior tillåts öppna om köpcentret är under 15 000 kvm.

21 april: Alla övriga köpcenter och gallerior får öppna, utom i kommuner med särskilt hög smitta. Även uteserveringar på restauranger och caféer samt museer, konsthallar och bibliotek tillåts öppna, med krav på coronapass.

6 maj: Inomhusservering på restauranger samt konferenser, teatrar och biografer tillåts öppna, med krav på coronapass. Inomhusidrott för vuxna tillåts med krav på coronapass. Myndigheterna ska även överväga om rekommendationerna för hemarbete kan lättas.

21 maj: Alla övriga idrotts-, fritids- och föreningsaktiviteter ska tillåtas, med krav på coronapass. Det gäller också för djurparker, lekland och liknande som är inomhus.

Härefter väntas de allra flesta aktiviteter vara öppna och de flesta restriktionerna borta. Partierna räknar med att det fortsatt kommer att finnas begränsningar för nattlivet, för stora arrangemang samt reserestriktioner.

Källa: Statsministeriet

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

Aktuella nyheter

Arbetsmarknad15 oktober, 2021

Rekordstor arbetskraftsbrist i Danmark och historiskt låg arbetslöshet

Efter återöppningen av samhället i Danmark har det funnits ett stort behov av arbetskraft och flera branshcer upplever brist. Danmarks...

Arbetsmarknad14 oktober, 2021

Arbetslösheten i Sverige sjunker – arbetskraftsbristen allt tydligare

I slutet av september hade den svenska arbetslösheten sjunkit till 7,5 procent från 9,0 procent samma månad ifjol. I Skåne...

Arbetsmarknad15 oktober, 2021

Malmös kommunalråd: Återstarten efter pandemin ger kraft till mer Öresundssamarbete

Gränshinder måste lösas och många parter sluta upp för att skapa större möjligheter att arbeta över Öresund. Det var Sedat...

Arbetsmarknad14 oktober, 2021

Köpenhamns arbetsmarknadsborgmästare ber danska transportministern om fler Öresundståg

Cecilia Lonning-Skovgaard (V), borgmästare för arbetsmarknad i Köpenhamn, har skickat ett brev till danska transportministern Benny Engelbrecht (S) där hon...

Infrastruktur15 oktober, 2021

Öresundstågen går åter var tionde minut över Öresund under rusningstid från december

Skånetrafiken och DSB inför återigen tiominuterstrafik över Öresundsbron i rusningstid från och med den 11 december, som en följd av...

Arbetsmarknad14 oktober, 2021

3 000 nya arbetstillfällen i Skellefteå ­– skåningar erbjuds jobb

I ett samarbete mellan Malmö stad och EU-projektet Relocate, som drivs av Region Västerbotten tillsammans med Northvolt och Skellefteå kommun,...

Danmark15 oktober, 2021

Danskt regeringsutspel: ny nationell arkitekturpolitik ska tas fram

Danmarks regering kommer inom kort att tillsätta en expertgrupp som ska ta fram en ny nationell arkitekturpolitik, som ska fungera...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.