Näringsliv
Svenska ESS Group tar del av företagsstöd på bägge sidor sundet

ESS Group äger två av de mer välbesökta hotellen och spaanläggningarna i regionen, Ystad Saltsjöbad och strandhotellet Marienlyst utanför Helsingør. Marienlyst har tvingats till nedstängning medan Ystad Saltsjöbad drivs vidare, fast med reducerad kapacitet. Svåra ekonomiska tider har drabbat hela besöksnäringen. ESS Group har tagit del av stöden från både svensk och dansk sida, men ser en väsentlig skillnad i ersättningarna.
Marienlyst strandhotell stängdes i mars och som det ser ut nu kommer man öppna strax före sommaren. Bakgrunden är den danska regeringens beslut från den 18 mars om nedstängning av stora delar av samhället. Marienlyst, med hotell, restaurang och spaanläggning förbjuds därmed att hålla öppet fram till och med den 10 maj som läget ser ut just nu.
– Men vi väljer att ta det säkra före det osäkra och öppnar igen i juni, säger Anders Nilsson, operativ chef på ESS Group.
På svensk sida har däremot Ystad Saltsjöbad öppet som vanligt. Här får ESS Group driva vidare verksamheten, med hotell, restaurang och spaverksamhet, men kapaciteten är neddragen till cirka hälften så många gäster. I restaurangen dukar de med avstånd mellan borden och för många personer får inte vistas inne på spa:et samtidigt.
Anders Nilsson säger att intäkterna tickar in om än i mindre omfattning. Som hotell- och restaurangägare märker ESS Group av hur det är att driva verksamhet på båda sidor sundet. Även om ersättningen som de erbjuds i kristider är lika varandra, så ser han det danska stödpaketet som mer kraftfullt eftersom det ger ersättning för fasta kostnader. ESS Group har ansökt om att få tillbaka 80 procent av sina fasta kostnader i Danmark, för bland annat hyror och leasingavtal.
– Detta på grund av att den danska staten har satt begränsningar så att vi inte kan ha öppet. Att man kan få ersättning för de fasta kostnaderna är den stora skillnaden mellan länderna, säger han och förklarar att det danska systemet är smidigt och att bara en revisor behöver verifiera siffrorna innan ansökan kan skickas in.
I Sverige är stödet mer lånebaserat och regeringen har fokuserat på att underlätta för företag att kunna ansöka om billiga lån. Anders Nilsson menar att ytterligare lån inte är vad företagen behöver just nu.
– Den svenska statens förslag är mer långsamma och krångliga. Många delar handlar om att låna, det vill säga pengar som ska betalas tillbaka under en kort tid. Det kommer att innebära en ny konkursvåg om ett år när pengarna ska betalas tillbaka, säger han.
Han tycker att Sverige också borde fundera på att ge ersättning för företagens fasta kostnader eftersom statens olika rekommendationer innebär att företagen förlorar mycket pengar.
– Om Sveriges regering hjälper till med ytterligare ett paket som rör fasta kostnader kommer det rädda huvuddelen av företagen. Framförallt i vår besöksnäring. Om inte så tror jag 50 procent av vår bransch går i konkurs eller tvingas till rekonstruktion, säger han och tror att konkurstalen i Danmark kommer vara betydligt lägre när coronakrisen är över.
Både på Marienlyst och på Ystad Saltsjöbad har ESS Group tvingats permittera personal och därmed har man kunnat undgå uppsägningar. På Marienlyst har i stort sett hela personalstyrkan skickats hem, medan cirka 30 procent av personalen på Ystad Saltsjöbad permitterats. Både danska och svenska staten ersätter företagen för lönekostnaderna under krisen. I Danmark ges lönekompensation på mellan 75 till 90 procent av lönen vid hemsändning av personal. I Sverige får företagen stå för upp till 50 procent av lönen vid korttidspermittering, medan staten står för resten. I Sverige har staten dessutom sänkt arbetsgivaravgiften för företagen.
Sammanfattningsvis tycker Anders Nilsson att den danska statens stödpaket är mer kraftfullt och företagarvänligt. Det svenska stödet, med fokus på lån, har vissa brister, enligt honom. Däremot tycker han att den svenska coronastrategin, med ett öppnare samhälle och mer ansvar för individen att följa myndigheternas rekommendationer, är mer konstruktiv i längden.
– Jag tycker filosofin i Sverige med att hålla arbetsbördan nere för sjukvården och ha en tro på flockimmunitet är bättre, vilket också beror på att den svenska mentaliteten fungerar bra ihop med att vi oftast lyder myndigheterna även om det är rekommendationer, säger Anders Nilsson. (Erik Ottosson – News Øresund)
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen