Life Science
Stort intresse för att börsnotera nordiska life science-bolag
Med 35 noteringar på Nasdaq Nordic hade läkemedelsbranschen ett mycket bra år 2017. Det menar Carsten Borring, chef på Nasdaq Copenhagen, som hoppas att intresset ska vara lika stort i år. Huvudparten av bolagen är svenska och de flesta noteringarna görs i Stockholm, även av danska bolag. Orphazymes var det första danska biotekbolaget som noterades i Danmark sedan 2010.
Under förra året noterades 35 bolag verksamma inom läkemedelsbranschen på Nasdaq Nordic.
– Jag tycker att det antalet är riktigt stort. Om man tittar på resten av Europa är 35 life science-företag många och en stor del av dem kommer från Öresundsregionen, säger Carsten Borring, Head of Listing & Capital Markets på Nasdaq Copenhagen, till News Øresund.
Huvuddelen av noteringarna stod svenska bolag för och Stockholm är platsen där de flesta noteringarna gjordes.
– Det är primärt svenska noteringar, en enskild dansk och sedan några danska bolag som är listade i Stockholm. Svenskarna har varit riktigt duktiga på att få ekosystemet att fungera och att ge incitament för privata investerare att köpa aktier. Där ligger vi efter i Danmark, säger Carsten Borring.
Förra året blev Orphazymes det första biotekföretag att noteras i Danmark sedan 2010 då Zealand Pharma listades.
– Jag tror att det kommer fler danska bolag, men vi har inte en så mogen tradition att ta vara på våra egna investeringar i Danmark. Det är jättestor skillnad på beskattning av aktier i Danmark och Sverige och där jobbar vi med att få bland annat politiker att se värdet som ligger i det, säger Carsten Borring.
Tillgången till kapital påverkar även vilken storlek bolagen har och hur snabbt de listar sig på börsen, menar han.
– I Sverige har vi sett många små bolag, riskvilligheten är större. I Danmark har vi sett lite större bolag, vi är lite mer försiktiga när det gäller investeringar i aktier. Det betyder också att de företag som ska till Danmark ska vara lite mer mogna.
Carsten Borring hoppas att investerarna ska förstå risken, men fortsatt våga investera även om aktiemiljön kan bli lite tuffare framöver. Ränteutvecklingen och hur gemene man ser på aktier som investering är två faktorer som påverkar. Om uppfattningen ändras så att aktierna anses dyra blir försiktigheten större.
– Biotek är hög risk och något av det som försvinner först, det måste man säga oavsett hur mycket vi älskar det. Det vet alla vi som jobbar inom biotek och hälsoområdet, att ibland är det svårt att hitta pengar, säger han.
Svenska Aktietorget planerar att öppna i Danmark under 2018. Hur ser ni på den potentiella konkurrensen från en ny aktör?
– Det är fint att det är fler tittar på Danmark. Ju fler som kommer, desto bättre är det. Om de ser affärsmöjligheter i att sätta upp systemet i Danmark är det bra, det betyder ju att det bör vara många fler noteringar på väg för det är dyrt att driva börs, säger Carsten Borring.
Nasdaq Stockholm öppnades i morse från konferensen The Future of Swedish & Danish Life Science som arrangerades av tidskriften Kemivärlden Biotech på Medicon Village i Lund.
(News Øresund – Jenny Andersson)
Läs mer: Svenska Aktietorget planerar för etablering i Köpenhamn under 2018
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen