Connect with us

Arbetsmarknad

Storkonflikt nära – i dag kan förhandlingarna bryta samman

Publicerad

den

Offentligt anställda demonstrerade i Köpenhamn under söndagskvällen. Foto: News Øresund – Thea Wiborg

Efter bara fem timmar gav de statliga parterna i den danska arbetsmarknadskonflikten upp gårdagens förhandlingar, eftersom läget var låst. Nu tror många danska bedömare att risken för att förhandlingarna bryter samman är överhängande.

Sedan klockan 10 i dag möts alla parter – kommunala, regionala och statliga – på Forligsinstitutionen, för att göra ett nytt försök att komma överens. Men dagens möte skulle mycket väl kunna sluta i att huvudmedlaren Mette Christensen deklarerar att förhandlingarna brutit samman, skriver Altinget.dk. Skulle det ske har båda parter rätt att ta till stridsåtgärder efter fem dagar, vilket skulle betyda att strejken och lockouten bryter ut samtidigt.

Enligt flera experter kan gårdagens korta förhandling tyda på att sammanbrottet redan är ett faktum, men det menar inte de statliga huvudförhandlarna själva.

– Det är endast huvudmedlarens sak att avgöra om hon vill deklarera ett sammanbrott. Det är inte det som skett. Vi kommer bara inte vidare i dag, sade innovationsminister och de statliga arbetsgivarnas toppförhandlare Sophie Løhde (Venstre) till DR Nyheder i går kväll.

Inte heller de statligt anställdas toppförhandlare Flemming Vinther, ordförande för fackföreningen CFU, såg någon mening med att fortsätta förhandla under måndagen.

– Det har vi meddelat vår arbetsgivarmotpart och det har vi meddelat huvudmedlaren och huvudmedlaren är enig, sade han till DR Nyheder.

Flera forskare, bland dem professor och arbetsmarknadsforskare Henning Jørgensen vid Aalborg universitet, menar att läget kan tolkas som att ingen av parterna vill låta medlarna sy ihop ett avtalsförslag som gäller för såväl kommuner och regioner som staten.

– Och när det är så finns det bara en sak kvar att göra för huvudmedlaren, och det är att deklarera att förhandlingarna brutit samman och så får vi en storkonflikt, säger han till Ritzau. (News Øresund)

Fakta: Vad handlar konflikten om:

Lönen: de offentliganställda vill ha 8,2 procent i löneökning över de kommande tre åren. Staten erbjöd som utgångspunkt mellan 6,4 och 6,8 procent.
Lunchrast: de flesta offentliganställda har betald lunchrast, men det står inte i kollektivavtalen och fackföreningarna är därför oroliga för att den rätten kommer att försvinna om den inte blir inskriven i avtalen.
Röda dagar: julaftonsdag, nyårsdagen och grundlovsdagen (nationaldag)
Arbetstidsregler: lärarnas arbetstidsregler förändrades av lagstiftningen i samband med konflikten 2013 och nu vill lärarna ha möjligheten att förhandla kring reglerna.
Skillnad på privat och offentlig lön: 2015 avtalades det att löneutvecklingen i det offentliga och privata ska vara parallella. Under senare tid har lönerna i den offentliga sektorn gått om de privata och staten hänvisar till att lönen inte kan öka så mycket medan arbetstagarna gärna vill ta bort ”privatlønsværnet”.

Läs mer:
Danska medier spekulerar om pausen i avtalsförhandlingarna
Musketöreden – därför är läget låst i danska avtalsrörelsen
Offentliga löner stiger snabbare i Sverige än i Danmark
Skånetrafiken betalar själva för ersättningsbussar över bron vid dansk strejk
Danska storstrejken skjuts upp i två veckor efter nattförhandling
Lockoutade Öresundspendlare måste anmäla sig till a-kassan

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress


Aktuella nyheter

Samhälle23 oktober, 2020

Danmark inför nya krisregler – skärper församlingsförbudet till tio personer och ökar gränskontrollerna

Gränsen för församlingsförbudet i Danmark sänks från 50 till 10 personer, kravet på munskydd utökas till att gälla i alla...

Samhälle23 oktober, 2020

Trenden som oroar Mette Frederiksen

859 nya smittade av covid-19 bekräftades i  Danmark under det senaste dygnet fram till fredagen den 23 oktober.  Antalet ökar...

Samhälle20 oktober, 2020

Smittspridningen i Skåne har ökat kraftigt – Danmark stänger delvis gränsen igen på lördag

Danmark förklarar återigen Skåne i karantän med anledning av den ökade spridningen av covid-19. De senaste två veckorna har Skåne...

Samhälle23 oktober, 2020

Sittande publik på 300 personer tillåts i Sverige – Region Skåne begränsar fortsatt till 50 personer på Malmö opera och Skånes dansteater

Svenska regeringen inför ett undantag till församlingsförbudet på fler än 50 personer. Det blir tillåtet med 300 personer i publiken...

Samhälle22 oktober, 2020

Rekommendationerna för äldre tas bort i Sverige

I Sverige tar Folkhälsomyndigheten bort rekommendationerna som riktats till äldre personer över 70 år. De äldre har sedan starten av...

Life Science22 oktober, 2020

Ny analys: Öresundsregionen är ett europeiskt centrum för mikrobiomforskning

En vetenskaplig styrka i Öresundsregionen är forskningen i mikrobiom, enligt en ny analys. Nya insikter på forskningsområdet kommer att underlätta...

Näringsliv22 oktober, 2020

Huawei och ZTE får inte bidra till det svenska 5G-nätet

Varken Huawei eller ZTE – båda kinesiska it-företag – får leverera teknik till det svenska 5G-nätet. Det meddelade svenska Post-...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.