Connect with us

Arbetsmarknad

Storkonflikt nära – i dag kan förhandlingarna bryta samman

Publicerad

den

Offentligt anställda demonstrerade i Köpenhamn under söndagskvällen. Foto: News Øresund – Thea Wiborg

Efter bara fem timmar gav de statliga parterna i den danska arbetsmarknadskonflikten upp gårdagens förhandlingar, eftersom läget var låst. Nu tror många danska bedömare att risken för att förhandlingarna bryter samman är överhängande.

Sedan klockan 10 i dag möts alla parter – kommunala, regionala och statliga – på Forligsinstitutionen, för att göra ett nytt försök att komma överens. Men dagens möte skulle mycket väl kunna sluta i att huvudmedlaren Mette Christensen deklarerar att förhandlingarna brutit samman, skriver Altinget.dk. Skulle det ske har båda parter rätt att ta till stridsåtgärder efter fem dagar, vilket skulle betyda att strejken och lockouten bryter ut samtidigt.

Enligt flera experter kan gårdagens korta förhandling tyda på att sammanbrottet redan är ett faktum, men det menar inte de statliga huvudförhandlarna själva.

– Det är endast huvudmedlarens sak att avgöra om hon vill deklarera ett sammanbrott. Det är inte det som skett. Vi kommer bara inte vidare i dag, sade innovationsminister och de statliga arbetsgivarnas toppförhandlare Sophie Løhde (Venstre) till DR Nyheder i går kväll.

Inte heller de statligt anställdas toppförhandlare Flemming Vinther, ordförande för fackföreningen CFU, såg någon mening med att fortsätta förhandla under måndagen.

– Det har vi meddelat vår arbetsgivarmotpart och det har vi meddelat huvudmedlaren och huvudmedlaren är enig, sade han till DR Nyheder.

Flera forskare, bland dem professor och arbetsmarknadsforskare Henning Jørgensen vid Aalborg universitet, menar att läget kan tolkas som att ingen av parterna vill låta medlarna sy ihop ett avtalsförslag som gäller för såväl kommuner och regioner som staten.

– Och när det är så finns det bara en sak kvar att göra för huvudmedlaren, och det är att deklarera att förhandlingarna brutit samman och så får vi en storkonflikt, säger han till Ritzau. (News Øresund)

Fakta: Vad handlar konflikten om:

Lönen: de offentliganställda vill ha 8,2 procent i löneökning över de kommande tre åren. Staten erbjöd som utgångspunkt mellan 6,4 och 6,8 procent.
Lunchrast: de flesta offentliganställda har betald lunchrast, men det står inte i kollektivavtalen och fackföreningarna är därför oroliga för att den rätten kommer att försvinna om den inte blir inskriven i avtalen.
Röda dagar: julaftonsdag, nyårsdagen och grundlovsdagen (nationaldag)
Arbetstidsregler: lärarnas arbetstidsregler förändrades av lagstiftningen i samband med konflikten 2013 och nu vill lärarna ha möjligheten att förhandla kring reglerna.
Skillnad på privat och offentlig lön: 2015 avtalades det att löneutvecklingen i det offentliga och privata ska vara parallella. Under senare tid har lönerna i den offentliga sektorn gått om de privata och staten hänvisar till att lönen inte kan öka så mycket medan arbetstagarna gärna vill ta bort ”privatlønsværnet”.

Läs mer:
Danska medier spekulerar om pausen i avtalsförhandlingarna
Musketöreden – därför är läget låst i danska avtalsrörelsen
Offentliga löner stiger snabbare i Sverige än i Danmark
Skånetrafiken betalar själva för ersättningsbussar över bron vid dansk strejk
Danska storstrejken skjuts upp i två veckor efter nattförhandling
Lockoutade Öresundspendlare måste anmäla sig till a-kassan

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

Aktuella nyheter

Cleantech11 juni, 2021

Sverige och Danmark positiva till OECD:s förslag om att utveckla en grön megaregion från Hamburg till Oslo

OECD har tagit fram 23 rekommendationer som ska göra STRING-regionen till en grön megaregion som sträcker sig från Hamburg till...

Turism/kultur11 juni, 2021

EM-festen börjar i Köpenhamn på lördag

För första gången spelas det EM-matcher för herrar i fotboll i Danmark. Tre gruppspelsmatcher och en åttondelsfinal avgörs på Parken...

Okategoriserade11 juni, 2021

Svenskt 100-årsjubileum i Köpenhamn

Sveriges ambassadörs residens vid Sankt Annæ Plads i Köpenhamn firar 100 år i svensk ägo. 1700-tals palatset köptes 1921 av...

Samhälle11 juni, 2021

Aktuellt i Öresundsdebatten: Öresund som ett grönt Silicon Valley och Moderaternas besked om fasta förbindelser över Öresund

Öresund kan bli den geografiska mittpunkten när Tyskland, Danmark, Sverige och Norge arbetar för att skapa en grön tillväxtregion inom...

Samhälle10 juni, 2021

Skånes befolkning väntas överstiga 1,5 miljoner år 2040

År 2040 väntas Skånes befolkning vara 1 546 888 personer, enligt en ny befolkningsframskrivning från Statistiska centralbyrån. Det innebär en...

Näringsliv10 juni, 2021

Sveriges största produktionsbolag startar i Danmark – med fd tv-chefen Emma Kronqvist som vd

Stockholmsbaserade svenska tv-produktionsbolaget Nexiko expanderar till Danmark. Vd för den danska verksamheten blir Emma Kronqvist, som tidigare bland annat haft...

Arbetsmarknad10 juni, 2021

Ny svensk skattelagstiftning sätter gränspendlare och danska arbetsgivare i kläm

Undanta gränsarbetare från den nya svenska skattelagstiftningen, begär landshövdingen och regionstyrelsens ordförande i Skåne i ett brev till regeringen. Sedan...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.