Connect with us

Arbetsmarknad

Storkonflikt nära – i dag kan förhandlingarna bryta samman

Publicerad

den

Offentligt anställda demonstrerade i Köpenhamn under söndagskvällen. Foto: News Øresund – Thea Wiborg

Efter bara fem timmar gav de statliga parterna i den danska arbetsmarknadskonflikten upp gårdagens förhandlingar, eftersom läget var låst. Nu tror många danska bedömare att risken för att förhandlingarna bryter samman är överhängande.

Sedan klockan 10 i dag möts alla parter – kommunala, regionala och statliga – på Forligsinstitutionen, för att göra ett nytt försök att komma överens. Men dagens möte skulle mycket väl kunna sluta i att huvudmedlaren Mette Christensen deklarerar att förhandlingarna brutit samman, skriver Altinget.dk. Skulle det ske har båda parter rätt att ta till stridsåtgärder efter fem dagar, vilket skulle betyda att strejken och lockouten bryter ut samtidigt.

Enligt flera experter kan gårdagens korta förhandling tyda på att sammanbrottet redan är ett faktum, men det menar inte de statliga huvudförhandlarna själva.

– Det är endast huvudmedlarens sak att avgöra om hon vill deklarera ett sammanbrott. Det är inte det som skett. Vi kommer bara inte vidare i dag, sade innovationsminister och de statliga arbetsgivarnas toppförhandlare Sophie Løhde (Venstre) till DR Nyheder i går kväll.

Inte heller de statligt anställdas toppförhandlare Flemming Vinther, ordförande för fackföreningen CFU, såg någon mening med att fortsätta förhandla under måndagen.

– Det har vi meddelat vår arbetsgivarmotpart och det har vi meddelat huvudmedlaren och huvudmedlaren är enig, sade han till DR Nyheder.

Flera forskare, bland dem professor och arbetsmarknadsforskare Henning Jørgensen vid Aalborg universitet, menar att läget kan tolkas som att ingen av parterna vill låta medlarna sy ihop ett avtalsförslag som gäller för såväl kommuner och regioner som staten.

– Och när det är så finns det bara en sak kvar att göra för huvudmedlaren, och det är att deklarera att förhandlingarna brutit samman och så får vi en storkonflikt, säger han till Ritzau. (News Øresund)

Fakta: Vad handlar konflikten om:

Lönen: de offentliganställda vill ha 8,2 procent i löneökning över de kommande tre åren. Staten erbjöd som utgångspunkt mellan 6,4 och 6,8 procent.
Lunchrast: de flesta offentliganställda har betald lunchrast, men det står inte i kollektivavtalen och fackföreningarna är därför oroliga för att den rätten kommer att försvinna om den inte blir inskriven i avtalen.
Röda dagar: julaftonsdag, nyårsdagen och grundlovsdagen (nationaldag)
Arbetstidsregler: lärarnas arbetstidsregler förändrades av lagstiftningen i samband med konflikten 2013 och nu vill lärarna ha möjligheten att förhandla kring reglerna.
Skillnad på privat och offentlig lön: 2015 avtalades det att löneutvecklingen i det offentliga och privata ska vara parallella. Under senare tid har lönerna i den offentliga sektorn gått om de privata och staten hänvisar till att lönen inte kan öka så mycket medan arbetstagarna gärna vill ta bort ”privatlønsværnet”.

Läs mer:
Danska medier spekulerar om pausen i avtalsförhandlingarna
Musketöreden – därför är läget låst i danska avtalsrörelsen
Offentliga löner stiger snabbare i Sverige än i Danmark
Skånetrafiken betalar själva för ersättningsbussar över bron vid dansk strejk
Danska storstrejken skjuts upp i två veckor efter nattförhandling
Lockoutade Öresundspendlare måste anmäla sig till a-kassan

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Arbetsmarknad22 september, 2023

Skattereglerna i Norden behöver förenklas, visar ny analys

Skattereglerna för både medborgare och företag som arbetar över gränsen kan vara oförutsägbara, och arbetsgivare riskerar stor och onödig administration...

Arbetsmarknad22 september, 2023

Ny rapport: Greater Copenhagen starka inom grön forskning, men släpar efter i innovationskraft och investeringar

Det är organisationen Greater Copenhagen som tagit fram rapporten ”Grön tillväxt i Greater Copenhagen”, som tittar närmare på hur storstadsområdet...

Näringsliv22 september, 2023

Forsea byter namn till Öresundslinjen efter ägarbytet

Öresundslinjen blir det nya namnet på de stora färjorna som trafikerar linjen Helsingborg-Helsingör. Namnbytet är ett led i integrationen med...

Danmark22 september, 2023

Den 1 oktober får äldre dieselbilar inte längre köra in i danska storstäders miljözoner

Från den 1 oktober får inte längre äldre persondieselbilar som följer Euronorm 4 eller lägre köra in i miljözonerna i...

Samhälle22 september, 2023

Öresundsdebatten vecka 38: Gängmedlemmar flyr Sverige av oro för sina liv, danska straff för svenska brott och kommunal dragkamp om Öresundsförbindelser

Gängkrigen i Sverige eskalerar och landet har inte varit så farligt sedan andra världskriget och gängmedlemmar flyr nu landet av...

Samhälle22 september, 2023

Räntehöjningarna slår hårdare mot hushåll med bostadsrättslägenhet i Stockholm än i Göteborg och Malmö

Riksbankens höjningar av styrräntan med följande höjningar av bostadsräntorna slår hårdare mot invånarna i Stockholm än i övriga landet beroende...

Arbetsmarknad22 september, 2023

Arbetslösheten har nästan halverats för svenskar födda utanför Europa

Sedan flyktingkrisen 2016 har arbetslösheten nästan halverats bland personer i Sverige som är födda utanför Europa rapporterar Dagens Nyheter  som...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.