Arbetsmarknad
Storkonflikt nära – i dag kan förhandlingarna bryta samman


Offentligt anställda demonstrerade i Köpenhamn under söndagskvällen. Foto: News Øresund – Thea Wiborg
Efter bara fem timmar gav de statliga parterna i den danska arbetsmarknadskonflikten upp gårdagens förhandlingar, eftersom läget var låst. Nu tror många danska bedömare att risken för att förhandlingarna bryter samman är överhängande.
Sedan klockan 10 i dag möts alla parter – kommunala, regionala och statliga – på Forligsinstitutionen, för att göra ett nytt försök att komma överens. Men dagens möte skulle mycket väl kunna sluta i att huvudmedlaren Mette Christensen deklarerar att förhandlingarna brutit samman, skriver Altinget.dk. Skulle det ske har båda parter rätt att ta till stridsåtgärder efter fem dagar, vilket skulle betyda att strejken och lockouten bryter ut samtidigt.
Enligt flera experter kan gårdagens korta förhandling tyda på att sammanbrottet redan är ett faktum, men det menar inte de statliga huvudförhandlarna själva.
– Det är endast huvudmedlarens sak att avgöra om hon vill deklarera ett sammanbrott. Det är inte det som skett. Vi kommer bara inte vidare i dag, sade innovationsminister och de statliga arbetsgivarnas toppförhandlare Sophie Løhde (Venstre) till DR Nyheder i går kväll.
Inte heller de statligt anställdas toppförhandlare Flemming Vinther, ordförande för fackföreningen CFU, såg någon mening med att fortsätta förhandla under måndagen.
– Det har vi meddelat vår arbetsgivarmotpart och det har vi meddelat huvudmedlaren och huvudmedlaren är enig, sade han till DR Nyheder.
Flera forskare, bland dem professor och arbetsmarknadsforskare Henning Jørgensen vid Aalborg universitet, menar att läget kan tolkas som att ingen av parterna vill låta medlarna sy ihop ett avtalsförslag som gäller för såväl kommuner och regioner som staten.
– Och när det är så finns det bara en sak kvar att göra för huvudmedlaren, och det är att deklarera att förhandlingarna brutit samman och så får vi en storkonflikt, säger han till Ritzau. (News Øresund)
Fakta: Vad handlar konflikten om:
Lönen: de offentliganställda vill ha 8,2 procent i löneökning över de kommande tre åren. Staten erbjöd som utgångspunkt mellan 6,4 och 6,8 procent.
Lunchrast: de flesta offentliganställda har betald lunchrast, men det står inte i kollektivavtalen och fackföreningarna är därför oroliga för att den rätten kommer att försvinna om den inte blir inskriven i avtalen.
Röda dagar: julaftonsdag, nyårsdagen och grundlovsdagen (nationaldag)
Arbetstidsregler: lärarnas arbetstidsregler förändrades av lagstiftningen i samband med konflikten 2013 och nu vill lärarna ha möjligheten att förhandla kring reglerna.
Skillnad på privat och offentlig lön: 2015 avtalades det att löneutvecklingen i det offentliga och privata ska vara parallella. Under senare tid har lönerna i den offentliga sektorn gått om de privata och staten hänvisar till att lönen inte kan öka så mycket medan arbetstagarna gärna vill ta bort ”privatlønsværnet”.
Läs mer:
– Danska medier spekulerar om pausen i avtalsförhandlingarna
– Musketöreden – därför är läget låst i danska avtalsrörelsen
– Offentliga löner stiger snabbare i Sverige än i Danmark
– Skånetrafiken betalar själva för ersättningsbussar över bron vid dansk strejk
– Danska storstrejken skjuts upp i två veckor efter nattförhandling
– Lockoutade Öresundspendlare måste anmäla sig till a-kassan
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen