Politik
Socialdemokratiets Sofie Hæstorp Andersen blir överborgmästare i Köpenhamn trots tillbakagång
Det blev ett historisk val i Köpenhamn. För första gången på drygt hundra år blir inte Socialdemokratiet det största partiet i huvudstaden. Partiet gick tillbaka med 10 procentenheter till 17,3 procent av rösterna, men får behålla posten som överborgmästare.
– Just nu är jag både glad och lättat över att jag lyckats få alla partier att peka på mig som överborgmästare, men det ger också anledning till några besvikelser, och när jag har sovit kommer vi att utvärdera vad som gått fel i Köpenhamn, säger den blivande överborgmästare Sophie Hæstorp Andersen till TV2 Lorry.
Störst blev det gröna vänsterpartiet Enhedslisten som gick fram med sex procentenheter och fick närmare var fjärde röst i Köpenhamn. De får nu två borgmästarposter i huvudstaden och femton av Borgerrepræsentationens 55 mandat. Partiet har bland annat gått till val på klimat och miljöfrågor, men även mycket kring bostadspolitik som att stoppa utbyggnadsplaner, satsa mer på allmännyttiga bostäder samt att lägga ner huvudstadens statlig-kommunala utvecklingsbolag By & Havn.
Valutgången och skiftet i toppen mellan de två partierna kan bero på nationell politik såväl som lokala frågor. Lokalt har bostadsfrågorna varit centrala för valrörelsen och bland annat har det varit mycket debatt kring nybyggen på Amager Fælled och etableringen av den konstgjorda ön Lynetteholmen samt om bristen på billiga bostäder. På riksnivå har Socialdemokratiet fått kritik för att föra en huvudstadsfientlig politik vilket också kan ha påverkat valutgången i Köpenhamn. Till exempel kritiseras beslutet under coronakrisen att kräva sex sammanhängande gästnätter för turister i huvudstaden liksom att beslutet att flytta ut utbildningsplatser från Köpenhamn har väckt debatt. Dessutom har den pågående utredningen om beslutet att avliva alla minkar i Danmark under coronapandemin skapat en del negativ uppmärksamhet för Socialdemokratiet i medierna.
Som i många andra kommuner hade De Konservative ett bra val även i Köpenhamn och fick 13 procent av rösterna. De borgerliga partierna i huvudstaden har inte gått till val på ett maktskifte eftersom det historisk sett varit ett begränsad väljarstöd till de blåa partierna.
– Vi går till val på att sätta ett starkare borgerligt avtryck i Köpenhamn, sa partiets toppkandidat Jakob Næsager (K) till exempel vid en debatt på Altinget under förra veckans valrörelse.
Nu kan partiet se fram emot fem extra mandat i Borgerrepræsentationen, totalt åtta mandat. Samtidigt har Venstre, Liberal Alliance och Dansk Folkeparti förlorat väljare och tappar tillsammans fyra mandat. Däremot kommer Nye Borgerlige in med ett mandat. Samlat sett blir det alltså en liten borgerlig framgång.
Valdeltagandet i huvudstaden var historiskt lågt – enbart 59,7 procent av Köpenhamns medborgare röstade. (News Øresund)
-
Danmark1 månad sedan
Från och med 1 januari 2025 är det återigen förbjudet att flagga med utländska flaggor i Danmark – de nordiska flaggorna och Tysklands undantas
-
Infrastruktur8 månader sedan
Nya tåg och ny operatör på gång för Skånetrafiken – som ständigt jobbar med punktligheten
-
Danmark10 månader sedan
Danska regeringen bidrar med miljoner till stängningen av Pusher Street på Christiania – den 6 april börjar gatan grävas upp
-
Danmark12 månader sedan
Transparency International: Danmark alltjämt minst korrupta landet i världen – Sverige på sämsta placeringen sedan mätningarna startade
-
Arbetsmarknad11 månader sedan
Nytt danskt löneavtal ger en ram på 8,8 procent under två år för 200 000 statsanställda
-
Danmark12 månader sedan
Danska Nordic Waste har gått i konkurs och lämnar efter sig notan för miljöskandalen – och i Sverige åtalas Think Pink för grovt miljöbrott
-
Arbetsmarknad11 månader sedan
Fler svenskar omfattas av den danska expertskatten
-
Arbetsmarknad12 månader sedan
Riksdagen röstar om id-kontrollag den 15 februari – så förbereder sig transportörerna