Connect with us

Politik

Socialdemokraterna vill att resurserna till välfärden räknas upp i takt med inflationen

Publicerad

den

Magdalena Andersson (S), partiledare för Socialdemokraterna, under sitt tal under Almedalsveckan. Foto: News Øresund

En grundfinansiering, bottenplatta, för välfärden där statsbidragen räknas upp i takt med inflationens utveckling. Så ser Socialdemokraternas senaste förslag ut som lanserades under partiets dag under Almedalsveckan. Välfärden var också partiledare Magdalena Anderssons fokus i hennes tal, liksom den grova brottsligheten. Hon ser även en det gröna teknikskiftet som en möjlighet för Sverige att ligga i framkant och driva på utvecklingen på samma sätt som vid tidigare större samhällsskiften.

Liksom statsminister Ulf Kristersson (M) i sitt tal under onsdagen lade stort fokus på gängkriminaliteten och den grova brottsligheten, gjorde oppositionsledaren Magdalena Andersson (S), partiledare för Socialdemokraterna, detsamma när hon under torsdagen talade under Almedalsveckan. Men åtgärderna som partierna föreslår skiljer sig väsentligt åt.

– Det är uppenbart att skärpta straff och fler poliser inte räcker. Regeringen måste också orka fokusera på att bryta nyrekryteringen, sade Magdalena Andersson och fortsatte:

– Mitt i den sommar som riskerar att bli den brutalaste i modern tid borde kommunerna här och nu anställa ytterligare fältassistenter, andra trygga vuxna som kan stävja våldet. Därför har vi föreslagit en akut resursförstärkning nu i sommar för fler vuxna som kan öka tryggheten och punktmarkera unga killar på glid. Nu riskerar det att bli tvärtom. Efter SD-regeringens bidrag till kommunerna har varit för små så sitter det istället beslutsfattare runtom i landet och tvingas planera för nedskärningar, sade hon.

Magdalena Andersson refererade flera gånger under talet till Sveriges nuvarande högerregering, som samarbetar med Sverigedemokraterna, som SD-regeringen.

Bottenplatta för välfärden

Den ekonomiska krisen påverkar privatpersoner, men även skola, vård och omsorg. Därför lanserar partiet ett nytt förslag i syfte att säkra en grundfinansiering för välfärden, menar Magdalena Andersson.

– Idag ökar vi pressen på regeringen där vi lägger fram ett förslag på ett systemskifte för att stoppa nedskärningarna. Vi presenterar en ny princip för att trygga välfärdens grundfinansiering, en bottenplatta för välfärden. Förslaget är att välfärden ska indexeras och räknas upp i takt med inflationen. För nästa år skulle det innebära 11 miljarder kronor i generella statsbidrag. Det kommer inte att räcka, men är en bra bottenplatta att arbeta utifrån, sade hon.

Hon återkom ofta till barn och unga i talet, även när det gäller fokus i den ekonomiska politiken.

– Höjt barnbidrag, studiebidrag på sommarlovet, underhållsstöd och sommaraktiviteter med lunch. Helt enkelt att den ekonomiska politiken riktas om, bort från höginkomsttagare som ändå kommer att klara krisen, och istället stötta barn, ungdomar och vanligt folk, sade Magdalena Andersson.

Privatiseringarna i skolan lyfte hon fram som ett svek mot samma grupper.

– När det nu är ekonomiskt tuffa tider så fortsätter SD-regeringen att med näbbar och klor och stå upp för den sönderprivatiserade skolan. Ett system som innebär att miljarder av våra skattepengar förvinner iväg till bolagens vinster, år efter år efter år. Pengar som borde gått till våra barn och unga, som borde gått till trygga vuxna, men som istället går till multinationella koncerner och riskkapitalister. Det är ett svensk mot våra barn och unga och det är unikt i världen, på ett dåligt sätt, sade hon.

Vara ledande i det gröna teknikskiftet

Magdalena Andersson lyfte även klimatet och värnandet av naturen som en avgörande fråga. Dels av respekt för barn och unga och dels utifrån vilket land Sverige ska vara i framtiden, menade hon.

– Det gröna teknikskiftet kommer att ske oavsett om Sverige är med eller inte. Jag vill att vi ska göra som vi svenskar alltid har gjort när tekniken ändras – ligga längst fram i tätklungan, driva på utvecklingen. Det är med den attityden som jobben, industrierna och välståndet hamnar här – i Sverige, sade hon.

Mot slutet av talet riktade hon sig direkt till sina politiska motståndare utifrån sin roll som oppositionsledare och reaktionen hon får när hon belyser det som hon uppfattar som löftesbrott.

– Till er representanter för SD-regeringen som lyssnar, att ni blir så arga beror det kanske på att jag har trampat på en öm tå. Att när ni ger politisk makt och legitimitet till Sverigedemokraterna, då bidrar ni till ett räddare, tystare och ofriare land. Långt ifrån de idéer som väckte ert politiska engagemang. Det kan ni fundera över i sommar, sade hon.

(News Øresund – Jenny Andersson)

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Danmark1 mars, 2024

Dansk-Svenska Handelskammaren bildas för bättre samarbete och integration av ländernas näringsliv

På tisdag nästa vecka bildas Dansk-Svenska Handelskammaren vid en ceremoni på Danmarks ambassad i Stockholm där Dansk Erhvervs vd Brian...

Samhälle27 februari, 2024

Öresundsregionen växte med 30 000 invånare under 2023 – starkast befolkningstillväxt på danska sidan

Under 2023 ökade Öresundsregionens befolkning med över 29 700 invånare, motsvarande 0,7 procent, till 4 185 801 invånare. Det var den lägsta befolkningsökningen...

Energi29 februari, 2024

Svenskt natointräde kan få konsekvenser för både energiförsörjning och infrastruktur

Det kan bli svårare med ny havsvindkraft i Östersjön och den svenska tåginfrastrukturen måste rustas upp rejält, speciellt i öst-västlig...

Danmark29 februari, 2024

Samtliga 98 danska kommuner utvecklar klimatplaner i samarbetet Klimaalliancen

I början av februari blev det klart att samtliga 98 danska kommuner har anslutit sig till samarbetet inom Klimaalliancen med...

Samhälle29 februari, 2024

Sveriges ekonomi krympte med 0,2 procent under förra året – Dansk BNP ökade med 1,8 procent

Under fjärde kvartalet 2023 minskade Sveriges bruttonationalprodukt, BNP, med 0,1 procent jämfört med föregående kvartal. Därmed har Sveriges BNP minskat...

Danmark29 februari, 2024

Fallande tillväxt och minskad export för den danska it-sektorn

Trots en historiskt hög omsättning på 313 miljarder danska kronor inom den danska it-sektorn under fjolåret, minskade tillväxttakten jämfört med...

Norden29 februari, 2024

Skattefrågor prioriteras högt av Gränshinderrådet i år

Skattefrågor, nordiskt samarbete kring folkbokföring, digitalisering, pensionsfrågor och gränsregional statistik är de fem temaområden som det nordiska Gränshinderrådet ska prioritera...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.