Samhälle
Social hållbarhet på agendan när EM arrangeras i Sverige
Social hållbarhet och miljö hamnar för första gången på agendan när Sverige arrangerar handbolls-EM för herrar 2020. Krister Bergström, vd för handbolls-EM 2020, säger på Øresundsinstituttets nätverksträff att arbetet för hållbarhet i sin tur har lett till att Europeiska handbollsförbundet nu sätter krav på kommande mästerskapsarrangörer.
Under handbolls-EM, som arrangeras av Sverige, Norge och Österrike, kommer förutom det försäljningsmässiga resultatet även social hållbarhet och miljö vara viktiga mål. Hållbarhetsarbetet har inletts och konkret kommer det att synas genom att bland annat en hundra procent nedbrytningsbar förpackning kommer finnas tillgänglig på arenorna. Vanliga vattenflaskor i plast kommer att vara borttagna.
På det sociala området så ser Krister Bergström fram emot att mästerskapet kommer att generera pengar till många nya projekt framöver för att få ungdomar och andra som annars inte har handbollen tillgänglig, att få prova på handboll.
– Vi är den sporten som är mest fair-play och jämställd. Men vi måste lyfta ut de här värdena ut i samhället och ut till ungdomarna. Vi måste växa genom föreningslivet och se till att våra medel som kommer från ett mästerskap går tillbaka till föreningslivet i projekt, säger han.
När Sverige sökte handbolls-EM 2020 så fanns inte miljö- och hållbarhetsarbete med som ett krav. Det är nu ändrat. Genom Sveriges och övriga länders arbete så har nu Europeiska handbollsförbundet upprättat en egen hållbarhetsplan som ska sätta krav på kommande mästerskap.
År 2023 kommer Sverige och Polen tillsammans arrangera handbolls-VM för herrar. Vad är ribban då?
– Då kommer vi titta bland annat på certifiering av alla värdstäderna. Vi kommer också att titta på transporterna. I dag använder vi hybrid eller icke-miljövänliga bilar. Då ska de istället vara 100 procent miljövänliga, säger Krister Bergström. (News Oresund – Erik Ottosson)
-
Samhälle5 år sedan
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle4 år sedan
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur5 år sedan
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle4 år sedan
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle5 år sedan
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle5 år sedan
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle4 år sedan
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden5 år sedan
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen