Arbetsmarknad
Sjukskrivna Öresundspendlare skickas över till Sverige
Långtidssjukskrivna Öresundspendlare blir utskrivna ur det danska systemet. Sedan de danska reglerna stramades åt vid halvårsskiftet har ett tiotal personer som förlorat sin ersättning sökt sig till svenska Försäkringskassan, vars företrädare anser att ett nytt gränshinder skapats.
Enligt de striktare sjukpenningsreglerna blir den som är sjukskriven från sitt danska jobb bedömd utifrån ett antal kriterier efter 22 veckor. Den som inte uppfyller något av dem hamnar på en lägre ersättningsnivå och måste samtidigt genomgå utredning och eventuell rehabilitering.
Men om personen i fråga inte bor i Danmark riskerar hen att helt hamna utanför systemet. För att ha rätt till den lägre ersättningen måste den sjuka nämligen ha kvar sin danska anställning, samt aktivt genomgå rehabiliteringen i Danmark.
– Jag tror aldrig att jag på dessa 14-15 år som jag arbetat med gränsfrågor sett någon svensk som arbetat i Danmark och blivit sjukskriven som har kvar sin anställning efter 22 veckor. Det normala i Danmark är att man sägs upp efter 120 dagars sjukskrivning, säger Bengt-Olle Andersson, sakkunnig på Försäkringskassan, till News Øresund.
Det danska Beskæftigelsesministeriet – ungefär motsvarande Arbetsmarknadsdepartementet – bekräftar via sin presschef Christian Lehmann att den nya danska lagen i ett tidigare skede kunde uppfattas som ett gränshinder. Då hade bara de personer som bodde i Danmark rätt till den lägre ersättningsnivån, men det har alltså sedan ändrats till att omfatta även gränspendlare som har kvar sin danska anställning.
I förarbetena till lagen skriver lagstiftarna att förändringarna bedöms vara i enlighet med EU-rätten. De argumenterar för att det vore svårt eller rentav praktiskt omöjligt att låta personer som bor i ett annat land genomgå de individuella insatser i Danmark som krävs för att få den lägre ersättningen. Därmed menar de att begränsningarna för personer som bor utomlands är berättigade.
Men det är en felaktig tolkning, menar Bengt-Olle Andersson. Enligt honom slår den aktuella EU-förordningen fast att en sjukskriven gränspendlare har rätt att få rehabilitering i sitt bostadsland samtidigt som det är arbetslandet som ska utbetala sjukersättningen. Något som han alltså menar att de nya danska reglerna strider mot.
Som exempel tar Bengt-Olle Andersson upp ett verkligt fall: en svårt hjärtsjuk man som nyligen förlorat sin danska sjukpenning.
– Vi försöker hjälpa dem som drabbats in i det svenska systemet, men det innebär också att de kommer i en väldigt mycket sämre situation än om de hade haft kvar sin danska sjukpenning. Jämfört med den danska sjukpenningen får den här mannen cirka 7000 kronor mindre i månaden. Samtidigt får Sverige ta på sig en kostnad som borde ligga på Danmark, säger han.
Eftersom mannen under sjukskrivningsperioden – enligt dansk praxis – blivit uppsagd från sitt jobb kan han bara få sjukpenning motsvarande arbetslöshetsersättning i Sverige. Det innebär visserligen att han får lite mer pengar än om han hamnat på den lägre danska ersättningsnivån, men enligt Bengt-Olle Andersson har ingen utredning gjorts för att undersöka om han uppfyller kraven för att ha kvar sin högre danska sjukpenning. I stället har han skickats över till Sverige.
– Det här är ett jätteproblem för dem som drabbas. Och eftersom personen aldrig någonsin arbetat i Sverige kommer det inte att finnas rätt till svensk sjukersättning på en högre nivå heller, säger han. (News Øresund – Anna Palmehag)
Fakta: Nya danska regler
Sjukpenningreformen som infördes i Danmark 1 juli 2014 innebär att rätten till sjukpenning omprövas efter 22 i stället för som tidigare 52 veckor. Då bedöms om den sjuka uppfyller någon av sju kriterier, som handlar om allt från framtida arbetsförmåga till om personen har ansökt om förtidspension eller lider av en livshotande sjukdom eller skada. Uppfyller personen inte något av dem har han eller hon i stället rätt till så kallat jobafklaringsforløb, en individuell insats som medföljs av en ersättning på socialbidragsnivå. För att komma i fråga för jobafklaringsforløb är en förutsättning att personen antingen är bosatt i Danmark eller har kvar sin danska anställning och har möjlighet att genomgå de individuella insatserna i Danmark.
Källa: Försäkringskassan och Beskæftigelsesministeriet
Fakta: Rehabilitering i bostadslandet
Problemen med att sjukskrivna Öresundspendlare inte har rätt till rehabilitering i sitt hemland har diskuterats i många år. Redan 2007 enades de dåvarande arbetsmarknadsministrarna i Sverige och Danmark om att se över möjligheterna att införa rehabilitering i hemlandet. Samma intentioner hade 12 danska och svenska ministrar som möttes vid ett toppmöte 2010 och nyligen har en ny nordisk konvention om att rehabilitering ska ske i bostadslandet trätt i kraft. Diskussionerna mellan de båda regeringarna pågår fortfarande. (News Øresund)
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen