Connect with us

Politik

Risk för översvämningar hindrar koloniområde i Landskrona att omvandlas till bostadsområde

Publicerad

den

Stadshuset i Landskrona, där frågan om Axeltofta koloniområde har varit i fokus det gångna året. Foto: News Øresund - Jenny Andersson

Det blir inget permanent bostadsområde av Axeltofta utanför Landskrona. Enligt planutredningen som blev klar i april 2024 är det risken för översvämningar från havet och Saxån som är huvudorsaken. Koloniområdet har länge velat bli permanentboende, vilket även uppmuntrats från politiskt håll, och merparten av arrendatorerna nyttjar även husen som året runt-boenden, vilket är olagligt. Med det som bakgrund påbörjade Stadsbyggnadsnämnden år 2020 en planutredning, på uppdrag av Landskrona kommun, för att undersöka huruvida området kunde förvandlas till ett bostadsområde – det gick inte.

Planutredningen kom fram till att risken för översvämningar gjorde det ekonomiskt och juridiskt omöjligt att konvertera koloniområdet till ett bostadsområde. Förutom att det inte blev något bostadsområde konstaterade även utredarna att ”…en återgång till ett faktiskt koloniområde bedöms som orimlig och olämplig att genomföra. Koloniområdet bör därför avvecklas.”

Kort därefter bestämde sig kommunstyrelsen för att inte fortsätta med planerna på att konvertera området till bostadsområde. Stadsbyggnadsnämnden fick i stället i uppdrag att utarbeta en detaljplan för att använda området i naturändamål, som redan är klar och för tillfället granskas. Kort efter kommunstyrelsen beslut om att inte fortsätta med planerna på konverteringen beslutade kommunfullmäktige om att avveckla koloniområdet, vilket överklagades till Förvaltningsrätten och är ännu inte avgjort.

De boende skulle enligt beslutet själva hantera rivningen och bortforslingen från sina kolonilotter, viss ersättning skulle utgå till arrendatorerna men enligt de boende skulle det inte ens täcka kostnaden för rivning och bortforsling. Kommunen erbjöd även nya kolonilotter på andra platser för de som var intresserade.

Det första fallet i Sverige

Enligt DN är det som sker i Axeltofta det första fallet i Sverige på planerad reträtt, en långsiktig strategi inom klimatanpassning som i princip innebär att man ger vika för högre havsnivåer eller översvämningsrisk och flyttar på sig.

Kommunen erkänner att det är tekniskt möjligt att skydda området från översvämningar eller höjda havsnivåer, men att kostnaden hade varit för hög. Man anser därför att det är omöjligt att göra om området till bostadsområde och att det är bättre lämpat som ett naturområde.

De boende är besvikna

DN har varit på plats i Axeltofta och pratat med de boende, flertalet känner sig svikna, de menar att man från politiskt håll skickat signaler om att området en dag skulle konverteras till ett bostadsområde.

De pratar med Jörgen Jonsson, som bor i området, han hänvisar till ett nyhetsinslag från 2006 med kommunens styrelseordförande, Torkild Strandberg (L). Strandberg var i inslaget tydlig med att man inte skulle motsätta sig att området blev permanentboende utan tvärtom hjälpa till, men så blev de inte.

– Vi trodde på vad de sa. Jag har satsat pengar och byggt nytt till dottern där borta, säger Jörgen Jonsson till DN.

DN pratar även med Strandberg, som fortfarande är kommunstyrelseordförande, han säger att han förstår att de boende känner sig svikna men att man måste förhålla sig till verkligheten.

Framtiden för Axeltofta koloniområde är oklart, det kom till på slutet av 1960-talet och för tillfället arrenderar kommunen ut 158 av 176 tillgängliga kolonilotter. Enligt det juridiska ombudet för de boende fanns det 110 permanentboende i området den 21 maj 2024. För tillfället ligger koloniområdets framtid i Förvaltningsrättens händer.

(News Øresund)

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Okategoriserade12 timmar sedan

News Øresund gör uppehåll över helgerna

News Øresund har ett uppehåll under kortveckorna över påsk och 1 maj. Vi är åter med nyheter om Öresundsregionen vecka...

Näringsliv2 veckor sedan

Öresundsbron 25-årsjubileum i fokus när svenskt affärsnätverk möttes i Köpenhamn

När det sydsvenska vd-nätverket Friends of Executive samlade 170 personer i en av Hotel D’Angleterres stora salar i Köpenhamn var...

Danmark2 veckor sedan

Arla Foods går samman med tysk mejerikoncern

I veckan meddelades det att Arla Foods krokar arm med sin tyska motsvarighet DMK Group, och blir därmed den största...

Danmark2 veckor sedan

Gängkriminaliteten borta från Pusher Street i Christiania

Ett år efter att Pusher Street i Christiania bokstavligen revs upp med gatsten, hashbodar och allt är droghandeln och gängkriminaliteten...

Samhälle2 veckor sedan

Flyttningen över Öresund ökar – men bara från Skåne till Östdanmark

Enligt ny statistik från Region Skåne har antalet flyttningar över Öresund ökat under året. Det beror dock inte på att...

Danmark2 veckor sedan

Kunglig närvaro vid Öresundbrons 25-årsfirande

Öresundsbron firar 25 år och precis som vid invigningen firas det med kunglig glans. Den 1 juli tar det svenska...

Danmark2 veckor sedan

Coop i Danmark tar bort plastlocken från yoghurtförpackningar

EU-bestämmelsen om att skruvlock i plast måste sitta fast på förpackningen har fått en oväntad konsekvens. I Danmark slopade Coop...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.