Politik
Region Skånes nya påverkansstrateg i Stockholm: ”Jag tror mig bli en spindel i nätet för att säkerställa att rätt information når rätt öron i rätt tid”
Tre frågor till Johanna Sjö som den 19 oktober tillträder tjänsten som påverkansstrategi för Region Skåne i Stockholm. Hon har senast varit verksamhetsexpert på Migrationsverket och dessförinnan jobbat i regeringskansliet och i riksdagen med bland annat skånska riksdagsledamöter.
Vilka frågor kommer att prioriteras i ditt arbete?
– Det är mycket infrastruktur, arbetsmarknad och gränssituationen som jag uppfattar som de viktigaste punkterna. Det faktum att Region Skåne ligger invid Danmark och i Greater Copenhagen, det perspektivet med gränsövergångarna behöver lyftas.
Kan du ge exempel på hur arbetet som påverkansstrateg kan se ut?
– Jag har ju inte börjat än, men jag uppfattar att det kommer att handla mycket om att säkerställa att Region Skånes perspektiv hörs och blir förstådda där besluten fattas. Att de strukturer som är i regeringskansliet och riksdagen blir mer klara för kollegor i Region Skåne. Jag tror mig bli en spindel i nätet för att säkerställa att rätt information når rätt öron i rätt tid. En förmedlingskanal så att kommunikationen blir så välfungerande som möjligt.
– Ibland när det är på olika beslutsnivåer kan man prata i olika termer och förbi varandra, så lite handlar det om att man pratar om samma frågor och förstår innebörden i vilka förslag som är intressanta att lyfta när i processen. De här beslutsprocesserna kan vara oerhört långa och då kan det ibland behövas know-how om när i processen man går fram med vilken del av ens förslag. Jag ska hjälpa till att kalibrera där.
– Jag inbillar mig att det handlar mycket om att sätta sig in i vilka de största frågorna är för Region Skåne och sen se vilka processer som sker på riksnivå, lägga upp tidslinjer om vilka frågor som rör sig och när man kan och behöver komma med inspel och påverkan. Det vi vill åstadkomma från regionens sida är att vara en bra nyckelspelare som kommer med relevanta inspel som är användbara, det handlar om att bygga en långsiktig relation där våra önskemål och förslag är klara och tydliga. Eventuellt i nästa steg förändra opinionen i någon riktning, men till att börja med se till att ståndpunkterna är kända och förtydligade så att våra strategier och behov är synliggjorda.
– Jag ska tjänstgöra i Stockholm, men någon gång i kvartalet kommer jag att vara i Skåne och i början ännu mer. Regionen har planerat ett kontor där tanken är att de skåningar som kommer upp för möten i Stockholm ska kunna passera mig och att jag ska kunna binda ihop besöken och även få inspel från kollegorna som kommer upp. De verkar ha tänkt igenom det väl. Det är en helt ny tjänst, som jag har förstått att det finns det en bred majoritet för att införa. Det är hela regionens satsning och oberoende av hur majoriteten ser ut just nu. Det är en övergripande önskan att ha det här fotfästet i Stockholm. Det bestämde de sig för innan corona, och sedan blivit ännu mer tydligare när man inte kan resa. Det är bra att ha någon på plats helt enkelt.
Vilken koppling har du till Skåne?
– Jag har mycket koppling till Skåne och älskar Skåne. Jag har pluggat i Lund, läste till jurist, och när jag jobbade i riksdagen och regeringen jobbade jag med Skånebänken. Tack vare det har jag varit på mycket studiebesök, kampanjresor och hållit kontakt med de olika valkretsarna. Det är två skånska kommuner som jag inte har varit i för kampanj och studiebesök, och mina nya kollegor i Skåne ska se till att jag kommer till de två sista också.
– Jag är också med i Lunds Tekniska Högskolas mc-klubb i Lund så jag har kört motorcykel runt i Skåne och även den klassiska rundan från Malmö via Helsingborg över till Helsingör med slut på Dyrehavsbakken. Det görs den sista lördagen i mars så det är fruktansvärt kallt, men roligt. Familjen är sedan 100 år sommarboende i Torekov så det ligger oss varmt om hjärtat. Så fort jag har möjlighet åker jag på semester till Skåne.
(News Øresund – Jenny Andersson)
-
Danmark2 månader sedan
Från och med 1 januari 2025 är det återigen förbjudet att flagga med utländska flaggor i Danmark – de nordiska flaggorna och Tysklands undantas
-
Infrastruktur8 månader sedan
Nya tåg och ny operatör på gång för Skånetrafiken – som ständigt jobbar med punktligheten
-
Danmark10 månader sedan
Danska regeringen bidrar med miljoner till stängningen av Pusher Street på Christiania – den 6 april börjar gatan grävas upp
-
Danmark12 månader sedan
Transparency International: Danmark alltjämt minst korrupta landet i världen – Sverige på sämsta placeringen sedan mätningarna startade
-
Arbetsmarknad11 månader sedan
Nytt danskt löneavtal ger en ram på 8,8 procent under två år för 200 000 statsanställda
-
Danmark12 månader sedan
Danska Nordic Waste har gått i konkurs och lämnar efter sig notan för miljöskandalen – och i Sverige åtalas Think Pink för grovt miljöbrott
-
Arbetsmarknad11 månader sedan
Fler svenskar omfattas av den danska expertskatten
-
Arbetsmarknad12 månader sedan
Riksdagen röstar om id-kontrollag den 15 februari – så förbereder sig transportörerna