Norden
Reflektion och lärdomar från pandemin ska leda till bättre nordiskt samarbete
Vad kan Norden lära av coronakrisen och hur kan samarbetet stärkas framöver. Det var temat för Nordiska rådets session i Köpenhamn i veckan. Tätare koordinering och informationsutbyte, reformera regelverken för beskattning och socialförsäkring, samt bättre beredskap och rutiner inför kommande kriser, var några av totalt 12 rekommendationer som överlämnades till de nordiska samarbetsministrarna.
Coronapandemin har blottlagt att samarbetet i kristid mellan de nordiska länderna inte har fungerat som önskat och därför ville det Nordiska rådet fokusera på lärdomarna från pandemin. Under det senaste ett och ett halvt åren har möjligheten att röra sig över gränserna varit begränsad och vissa regeringsbeslut har tagits utan sina grannländers vetskap.
Sverige har stuckit ut genom att tillämpa en öppnare strategi än de andra nordiska länderna. Därför är det framför allt den svenska sidan som önskat att de nordiska grannländerna borde tillämpa öppnare gränser, medan Danmark, Norge och Finland argumenterade under sessionen för att undantagstillstånd, som under coronapandemin, kräver särskilda åtgärder.
– Jag kan inte minnas att vi har haft onda avsikter med ett beslut under pandemin, men det har haft konsekvenser. Vi ska lära av det, sa Flemming Møller Mortensen, Danmarks minister för nordiskt samarbete, till det nordiska rådets medlemmar.
En rapport med rekommendationer för hur samverkan i kristid kan förbättras inom Norden överlämnades i samband med sessionen i Köpenhamn. 12 rekommendationer presenterades: däribland att de nordiska samarbetsministrarna ska ges ansvar för den civila krisberedskapen i Norden, att införa ett gemensamt nordiskt reseintyg, att genomföra ett pilotprojekt för gemensam upphandling av vaccin samt modernisera lagstiftning som reglerar arbete, skatt och pension för gränspendlare. En slutrapport överlämnas till de nordiska samarbetsministrarna den 15 november.
Under 2022 tar Norge över ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet. I fokus står arbetet med de nordiska regeringarnas gemensamma mål om att vara världens mest hållbara och integrerade region år 2030 och därför läggs ökade satsningar på klimat och hållbarhet i budgeten. Det fanns farhågor om kraftiga nedskärningar i budgeten till kultur- och utbildningssamarbeten, men under sessionen godkändes en budgetkompromiss med ökade anslag till kulturprogram, forskningssamarbeten, Nordisk kulturfond, språksamarbete, Nordjobb och den nordiska litteraturveckan.
(News Øresund – Erik Ottosson)
Fakta Nordiska rådet och Nordiska ministerrådet:
Nordiska rådet är en politisk församling och består av 87 ledamöter, som sitter i de nordiska ländernas respektive parlament. Nordiska rådet sammanträder två gånger om året. Parlamentet bildades 1952. Nordiska ministerrådet är de nordiska regeringarnas officiella samarbetsorgan och bildades 1971. Både Nordiska rådet och Nordiska ministerrådet har sitt huvudsäte i Köpenhamn i Nordens hus, nära Christiansborg.
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen