Connect with us

Turism/kultur

Påsk i Öresundsregionen

Publicerad

den

Påsk på Tivoli i Köpenhamn. Foto: News Øresund

Skolorna i både Sverige och Danmark har påsklov i vecka 16. I Danmark är skärtorsdagen en helgdag, medan det i Sverige är en vanlig arbetsdag. De flesta arbetar dock halvdag. Härunder har News Øresund samlat några av de aktiviteter Öresundsregionen erbjuder under påsklovet.

Påsk i Danmark

För de kreativa eller konstintresserade finns det möjlighet att bli inspirerad och själv skapa konst på påskarrangemang på bland annat Louisiana och Statens Museum for Kunst.

Lousiana Museum for Moderne Kunst – Påskpyssel, påskägg och Pipilotti Rists universum
Louisiana har särskilda påskarrangemang för alla åldrar mellan 13–22 april. Barn kan påskpyssla, måla påskägg och delta i påsktävlingar. Man kan teckna plakat inspirerade av Dea Trier Mørch, och alla kan uppleva Pipilotti Rists verk.
Läs mer: https://www.louisiana.dk

Statens Museum for Kunst – Gipsskulpturer och påskägg a la Sonja Ferlov Mancoba
På Statens Museum for Kunst är utställningen med Sonja Ferlov Mancoba förlängd till efter påsk. Under påsken kan barn göra gipsskulpturer och påskägg i hennes anda i barnens konstverkstad.
Läs mer: https://www.smk.dk

Köpenhamns Zoo – Möt pandorna, isbjörnsungen och riktiga påskkycklingar
Pandorna Xing Er och Mao Sun anlände i förra veckan, och en ny isbjörnsunge föddes 28 februari. Utöver att se dessa djur kan man också möta riktiga påskkycklingar på Köpenhamns Zoo i påsk. Pandorna finns i den nya anläggningen tecknad av BIG Architects, och påskkycklingarna är vid barnzoo-scenen.
Läs mer: https://www.zoo.dk/da/

BLOX – Arkitektur, utställningar och Lego-lek för alla åldrar
I Köpenhamns nya byggnad finns utöver utställningar också Lego-workshops under påsken, och det är inte bara för barn. 17–19 april är det nämligen Lego Night då vuxna kan bygga, se utställningar och njuta av utsikten över Köpenhamns hamn.
Läs mer: https://dac.dk

Tivoli – Påsklunch, påsklamm och Rasmus Nalle på äggjakt
Tivolis påskarrangemang innehåller bland annat påskmenyer, påskliljor, påsklamm och en jakt efter påskägg i trädgården tillsammans med Rasmus Nalle och hans vänner.
Läs mer: https://www.tivoli.dk/da/saesoner/paaske

Den blå planet – Påskäggsjakt för havsuttrarna
På akvariet Den Blå Planet i Kastrup går havsuttrarna på påskäggsjakt. Under 13–22 april dyker de efter speciellt färgade ägg. Det finns också workshops där barn i alla åldrar kan vara med och måla världens största haj-påskägg.
Läs mer: https://denblaaplanet.dk/events/event/paaske2019/

M/S Museet för Sjöfart i Helsingör – prisvinnande arkitektur och påsklekar
13-22 april kan stora och små hjälpa skeppspojken Ingolf med att fånga fisk från bottenfrusna hav till påskmiddagen, och att hålla mjölbaggar, råttor och kackerlackor borta från grytorna. Efter middagen är utställningarna öppna i den unika byggnaden under marken.
Läs mer: https://mfs.dk

 

Även på den svenska sidan av Öresund finns många aktiviteter under påsken

Konstrunda i Skåne – kom på besök i konstnärernas ateljéer
I Skåne är det tradition med konstutställningar i påsken. Konstrundan pågår mellan 19-28 april, då konstnärerna håller öppet hus runtom i Skåne. Mer information hittar du på hemsidor för olika delar av Skåne.

Österlen
Den skånska traditionen med en årlig konstrunda startades 1968 av konstnärer från Österlen. Det är utställningar även i år, 19-28 april.
Läs mer: http://www.oskg.nu/konstrundan

Sydvästra Skåne
I sydvästra Skåne sträcker sig konstnärerna från Trelleborg i söder till Malmö och håller öppet påskhelgen samt helgen efter. Samlingsutställningen är i Vellinge och under fredagen hålls vernissage 10-18.
Läs mer: http://www.ksvkonst.se

Nordvästra Skåne
Här kan man besöka konstnärerna i deras öppna ateljéer och konstrundan sträcker sig från Båstad genom Ängelholm och Helsingborg ner till Landskrona. Samlingsutställning i Landskrona konsthall med 25-års jubileumsbok.
Läs mer: http://konstrundan.se

Mittskåne
Konstrundan i Mittskåne börjar i Höör med en samlingsutställning och når sedan Väggarp, Harlösa, Billinge och Vinslöv.
Läs mer: http://www.konstrundan.com

Västra Skåne
Konstrundan i västra Skåne har samlingsutställning och vernissage i Stenlandan vid Torups slott utanför Malmö.
Läs mer: https://vskg.se

Inte konstintresserad? Då finns annat att hitta på i Skåne

Påsk på Övedskloster – mässa och tillgång till annars låsta lokaler
Utöver konstrundan på Övedskloster har de påskarrangemang 19-21 april, med en mäsa för hela familjen, och möjlighet att besöka flera av slottets vanligtvis stängda lokaler.
Läs mer: https://www.ovedskloster.com/evenemang/pask-pa-ovedskloster-2019/

Påskparad på Limhamn
På påskafton, lördag 20 april, är det påskparad på Limhamn. I paraden går musiker, dansare och gycklare genom Limhamns centrum. Det finns också möjlighet till ansiktsmålning, och att åka med häst och vagn.
Läs mer: http://www.polimhamn.se/

Malmö International Food Festival 2019 – Ät dig genom 16 länder
Malmö International Food Festival 2019 (tidigare International Street Market), 17-21 april, bjuder på en 300 meter lång internationell marknad med försäljare från 16 olika länder. Det är fritt inträde och smakprov finns från hela Europa.
Läs mer: www.matmarknad.nu

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Politik8 juli, 2024

Sveriges Nordenminister Jessika Roswall (M) föreslås som ny EU-kommissionär

Jessika Roswall (M), som förutom Nordenminister även är EU-minister, nomineras till ny svensk EU-kommissionär efter Ylva Johansson (S). Det meddelade...

Turism/kultur4 juli, 2024

Rekordmånga museibesökare i Danmark i fjol – men biograferna tappar

Fler än någonsin besökte de danska museerna i fjol, men biobesöken har inte hämtat sig efter pandemin. I jämförelse med...

Samhälle4 juli, 2024

Konjunkturen i Öresund: Befolkningsprognoserna skruvas ner i både Sverige och Danmark – danska reallöner är återhämtade för privatanställda

På båda sidor Öresund har befolkningsprognoserna justerats ned. I Sverige uppskattas detta leda till ett minskat behov av nya bostäder...

Arbetsmarknad3 juli, 2024

Grön omställning störst när sju samarbetsprojekt får dela på 137 Interregmiljoner

Fem projekt inom Grön omställning, ett inom Hållbara transporter och ett inom Gränslös arbetsmarknad får dela på 136,7 miljoner kronor...

Infrastruktur1 juli, 2024

Trafikverket: ny Öresundsförbindelse behövs kring år 2050, men inget förslag uppfyller alla behov

Snart är det dags att påbörja arbetet mot en framtida ny förbindelse över Öresund om den ska vara på plats...

Infrastruktur4 juli, 2024

Köpenhamns överborgmästare hoppas på en dansk-svensk utredning om förbindelser över Öresund – men avvisar Landskronas planer på ett Europaspår till Köpenhamn

Köpenhamns överborgmästare Sophie Hæstorp Andersen (S) ser positivt på slutsatserna i Trafikverkets rapport om kapacitet och redundans över Öresund. Hon...

Infrastruktur4 juli, 2024

Landskronapolitikern Torkild Strandberg ställer sig bakom Trafikverkets förslag om dansk-svensk utredning om förbindelser över Öresund – “rapporten styrker oss”

“Rapporten styrker oss i att Europaspåret har de funktioner som en ny Öresundsförbindelse behöver ha för att lösa problemen i...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.