Connect with us

Turism/kultur

Påsk i Öresundsregionen

Publicerad

den

Påsk på Tivoli i Köpenhamn. Foto: News Øresund

Skolorna i både Sverige och Danmark har påsklov i vecka 16. I Danmark är skärtorsdagen en helgdag, medan det i Sverige är en vanlig arbetsdag. De flesta arbetar dock halvdag. Härunder har News Øresund samlat några av de aktiviteter Öresundsregionen erbjuder under påsklovet.

Påsk i Danmark

För de kreativa eller konstintresserade finns det möjlighet att bli inspirerad och själv skapa konst på påskarrangemang på bland annat Louisiana och Statens Museum for Kunst.

Lousiana Museum for Moderne Kunst – Påskpyssel, påskägg och Pipilotti Rists universum
Louisiana har särskilda påskarrangemang för alla åldrar mellan 13–22 april. Barn kan påskpyssla, måla påskägg och delta i påsktävlingar. Man kan teckna plakat inspirerade av Dea Trier Mørch, och alla kan uppleva Pipilotti Rists verk.
Läs mer: https://www.louisiana.dk

Statens Museum for Kunst – Gipsskulpturer och påskägg a la Sonja Ferlov Mancoba
På Statens Museum for Kunst är utställningen med Sonja Ferlov Mancoba förlängd till efter påsk. Under påsken kan barn göra gipsskulpturer och påskägg i hennes anda i barnens konstverkstad.
Läs mer: https://www.smk.dk

Köpenhamns Zoo – Möt pandorna, isbjörnsungen och riktiga påskkycklingar
Pandorna Xing Er och Mao Sun anlände i förra veckan, och en ny isbjörnsunge föddes 28 februari. Utöver att se dessa djur kan man också möta riktiga påskkycklingar på Köpenhamns Zoo i påsk. Pandorna finns i den nya anläggningen tecknad av BIG Architects, och påskkycklingarna är vid barnzoo-scenen.
Läs mer: https://www.zoo.dk/da/

BLOX – Arkitektur, utställningar och Lego-lek för alla åldrar
I Köpenhamns nya byggnad finns utöver utställningar också Lego-workshops under påsken, och det är inte bara för barn. 17–19 april är det nämligen Lego Night då vuxna kan bygga, se utställningar och njuta av utsikten över Köpenhamns hamn.
Läs mer: https://dac.dk

Tivoli – Påsklunch, påsklamm och Rasmus Nalle på äggjakt
Tivolis påskarrangemang innehåller bland annat påskmenyer, påskliljor, påsklamm och en jakt efter påskägg i trädgården tillsammans med Rasmus Nalle och hans vänner.
Läs mer: https://www.tivoli.dk/da/saesoner/paaske

Den blå planet – Påskäggsjakt för havsuttrarna
På akvariet Den Blå Planet i Kastrup går havsuttrarna på påskäggsjakt. Under 13–22 april dyker de efter speciellt färgade ägg. Det finns också workshops där barn i alla åldrar kan vara med och måla världens största haj-påskägg.
Läs mer: https://denblaaplanet.dk/events/event/paaske2019/

M/S Museet för Sjöfart i Helsingör – prisvinnande arkitektur och påsklekar
13-22 april kan stora och små hjälpa skeppspojken Ingolf med att fånga fisk från bottenfrusna hav till påskmiddagen, och att hålla mjölbaggar, råttor och kackerlackor borta från grytorna. Efter middagen är utställningarna öppna i den unika byggnaden under marken.
Läs mer: https://mfs.dk

 

Även på den svenska sidan av Öresund finns många aktiviteter under påsken

Konstrunda i Skåne – kom på besök i konstnärernas ateljéer
I Skåne är det tradition med konstutställningar i påsken. Konstrundan pågår mellan 19-28 april, då konstnärerna håller öppet hus runtom i Skåne. Mer information hittar du på hemsidor för olika delar av Skåne.

Österlen
Den skånska traditionen med en årlig konstrunda startades 1968 av konstnärer från Österlen. Det är utställningar även i år, 19-28 april.
Läs mer: http://www.oskg.nu/konstrundan

Sydvästra Skåne
I sydvästra Skåne sträcker sig konstnärerna från Trelleborg i söder till Malmö och håller öppet påskhelgen samt helgen efter. Samlingsutställningen är i Vellinge och under fredagen hålls vernissage 10-18.
Läs mer: http://www.ksvkonst.se

Nordvästra Skåne
Här kan man besöka konstnärerna i deras öppna ateljéer och konstrundan sträcker sig från Båstad genom Ängelholm och Helsingborg ner till Landskrona. Samlingsutställning i Landskrona konsthall med 25-års jubileumsbok.
Läs mer: http://konstrundan.se

Mittskåne
Konstrundan i Mittskåne börjar i Höör med en samlingsutställning och når sedan Väggarp, Harlösa, Billinge och Vinslöv.
Läs mer: http://www.konstrundan.com

Västra Skåne
Konstrundan i västra Skåne har samlingsutställning och vernissage i Stenlandan vid Torups slott utanför Malmö.
Läs mer: https://vskg.se

Inte konstintresserad? Då finns annat att hitta på i Skåne

Påsk på Övedskloster – mässa och tillgång till annars låsta lokaler
Utöver konstrundan på Övedskloster har de påskarrangemang 19-21 april, med en mäsa för hela familjen, och möjlighet att besöka flera av slottets vanligtvis stängda lokaler.
Läs mer: https://www.ovedskloster.com/evenemang/pask-pa-ovedskloster-2019/

Påskparad på Limhamn
På påskafton, lördag 20 april, är det påskparad på Limhamn. I paraden går musiker, dansare och gycklare genom Limhamns centrum. Det finns också möjlighet till ansiktsmålning, och att åka med häst och vagn.
Läs mer: http://www.polimhamn.se/

Malmö International Food Festival 2019 – Ät dig genom 16 länder
Malmö International Food Festival 2019 (tidigare International Street Market), 17-21 april, bjuder på en 300 meter lång internationell marknad med försäljare från 16 olika länder. Det är fritt inträde och smakprov finns från hela Europa.
Läs mer: www.matmarknad.nu

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

Aktuella nyheter

Danmark26 maj, 2020

Finansministeriet: Danmarks BNP minskar med 5,3 procent i år

Danmarks BNP väntas falla kraftigt i år, och trots en förväntad uppgång under nästa år beräknas BNP vara mindre under...

Danmark23 maj, 2020

Danskarnas konsumtion stiger oväntat snabbt efter återöppningen

Danskarna har köplusten kvar och börjar spendera allt mer pengar när landet återöppnas steg för steg rapporterar Berlingske. Redan den...

Danmark23 maj, 2020

Byggboom och coronakris ger dubbel press på hotellen i Köpenhamn

Köpenhamns hotellmarknad håller på att drabbas av “den perfekta stormen” enligt en analys från Dansk Erhverv som citeras i Berlingske. En...

Danmark22 maj, 2020

Venstre kräver förklaring vilken myndighet som rådde Mette Frederiksen att stänga landet

Statsminister Mette Frederiksen hänvisade till en uppmaning från myndigheterna när hon beslutade om att stänga ned landet, men en granskning...

Samhälle22 maj, 2020

Fortsatt ökning av resenärer med Öresundstågen – tågen bara fyllda mellan 25-50 procent

Tågresenärerna över Öresund fortsätter att öka enligt Skånetrafikens veckovisa statistik. Förra veckan reste 30 545 personer med Öresundstågen. Bara en avgång...

Infrastruktur22 maj, 2020

Nya tågdepån i Hässleholm för underhåll av Öresundståg klar

Nu är den nybyggda tågdepån som ska serva Öresundstågen redo för invigning. På depån, som tas i full drift i...

Sverige22 maj, 2020

Dansk fritidstrafik över Öresundsbron ökar kraftigt – pendlingstrafiken vänder tillbaka efterhand som Danmark återöppnas

Dansk fritidsbilism över Öresundsbron har trefaldigats mellan vecka 12 och 20 medan nästan all svensk fritidstrafik över bron upphört sedan...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.