Forskning
Öresundsprojekt ska ge landskapsarkitekter fler kontakter i Bryssel
I mitten av juni gör det dansk-svenska samarbetsprojektet Öresund Landscape Network sin första resa till Bryssel. Anledningen är att EU-medel blir allt viktigare för att finansiera forskningen, menar projektledare Christer Borglin.
Det finns framgångsrik forskning inom landskapsområdet i både Lund/Malmö och Köpenhamn, men samarbetet över sundet behöver stärkas liksom kontakterna i Bryssel. Det är utgångspunkten för projektet Öresund Landscape Network som drivs av Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU Alnarp) och Københavns Universitet.
Den 16-19 juni görs den första av projektets två resor till Bryssel. På agendan finns möten med olika regionala aktörer, däribland Region Skånes Brysselkontor och tre danska kontor, samt medverkan på EU-kommissionens policydag för landskapsplanering.
– Vi behöver få kunskap om hur det fungerar i Bryssel. Vilka organisationer som finns och kan hjälpa oss. Den kompetensen har varit låg, säger Christer Borglin, projektledare Öresund Landscape Network och anställd på SLU.
Ett större nätverk i Bryssel förväntas ge fler ansökningar om projekt och finansiering framöver.
– Grunden är att nationell finansiering minskar mer och mer. Vi måste gå mer efter EU-medel på universiteten. Det är en av anledningarna till att vi gör det här, säger Christer Borglin.
Projektgruppen har hittills haft fyra möten och förutom Brysselbesöken utreds vilka möjligheter som finns för gemensamma forskningsprojekt över sundet. Dessutom tas samarbetet mellan forskare och administratörer vid projektansökningar upp. Det behöver förbättras, menar Christer Borglin.
Öresund Landscape Network finansieras med omkring 900 000 kronor i bidrag från EU genom Interreg IV A och lika mycket från universiteten. Projektet pågår under 2014. (News Øresund – Jenny Andersson)
-
Danmark2 månader sedan
Från och med 1 januari 2025 är det återigen förbjudet att flagga med utländska flaggor i Danmark – de nordiska flaggorna och Tysklands undantas
-
Infrastruktur8 månader sedan
Nya tåg och ny operatör på gång för Skånetrafiken – som ständigt jobbar med punktligheten
-
Danmark10 månader sedan
Danska regeringen bidrar med miljoner till stängningen av Pusher Street på Christiania – den 6 april börjar gatan grävas upp
-
Danmark12 månader sedan
Transparency International: Danmark alltjämt minst korrupta landet i världen – Sverige på sämsta placeringen sedan mätningarna startade
-
Arbetsmarknad11 månader sedan
Nytt danskt löneavtal ger en ram på 8,8 procent under två år för 200 000 statsanställda
-
Danmark12 månader sedan
Danska Nordic Waste har gått i konkurs och lämnar efter sig notan för miljöskandalen – och i Sverige åtalas Think Pink för grovt miljöbrott
-
Arbetsmarknad11 månader sedan
Fler svenskar omfattas av den danska expertskatten
-
Arbetsmarknad12 månader sedan
Riksdagen röstar om id-kontrollag den 15 februari – så förbereder sig transportörerna