Connect with us

Turism/kultur

Guide: 10 platser som satte spår i filmhistorien

Publicerad

den

Ingmar Bergman njöt av solskenet i Arild och Lars von Trier gjorde ett tv-experiment i Rikshospitalets kulvertar. News Øresund tipsar om tio platser i Öresundsregionen som har satt avtryck i filmhistorien. Följ med på en resa från slott till fängelse.

 

Kurt Wallanders favourite coffeshop, Fridolf's Conditori1. WALLANDER

Plats: Fridolfs konditori, Ystad
Tv-serie: Wallander (2008-)
Person: Kenneth Branagh

Alldeles i närheten av järnvägsstationen i Ystad ligger Fridolfs konditori. Det är ett enkelt kafé, men det har blivit världsberömt tack vare en av sina fiktiva stamkunder. Ystads mest kända polis, kommissarie Kurt Wallander, tar sig nämligen gärna en fika på Fridolfs medan han grubblar över den senaste mordutredningen.

Bakom Wallander-serien står den svenska författaren och dramatikern Henning Mankell. I den första boken blir ett äldre par brutalt mördat på en gård utanför Ystad. Händelsen startar en våg av främlingsfientligt våld och författaren har berättat att han medvetet valde deckarformen för att skapa debatt om den ökande rasismen i Sverige. Samhällsengagemanget har sedan gått igen i senare böcker.

Wallanderserien har hittat en publik långt utanför Sveriges gränser. De elva böckerna har översatts till 40 språk och deckarna har sålts i över 30 miljoner exemplar.

Serien har också filmatiserats flera gånger, bland annat av BBC med Kenneth Branagh i huvudrollen.

För Ystadsborna har deckarsuccén inneburit mycket uppmärksamhet. Gatorna stängs ofta av för filminspelningar och turismen har fått sig ett uppsving. Det finns guidade Wallanderturer och på Fridolfs konditori kan man köpa en polisblå Wallanderbakelser.

 

2. GYCKLARNAS AFTON (1953)

Plats: Arild
Film: Gycklarnas afton (1953)
Person: Ingmar Bergman

Sommaridyllen Arild förekommer i flera av Ingmar Bergmans filmer. Som många skånska badorter var Arild först ett fiskeläge, men vid sekelskiftet upptäckte konstnärerna platsen och reste dit för att måla. Efter dem kom rika badgäster som bodde på pensionat och njöt av den friska havsluften.

Den svenska kultregissören Ingmar Bergman bodde i flera omgångar i Skåne. Han var chef för Helsingborgs stadsteater och under femtiotalet verkade han som regissör och konstnärlig ledare på Malmö stadsteater. Denna period var en av de viktigaste i hans karriär. Han gjorde några av sina mest berömda filmer på femtiotalet och lärde känna skådespelare som blev återkommande aktörer i hans dramer.

Det skånska landskapet inspirerade Ingmar Bergman och flera av hans filmer utspelar längs kusterna.  Bland annat hyrde filmteamet in sig i Arild när de spelade in en ”En lektion i kärlek”, ”Till glädjen” och ”Gycklarnas afton”.

3. HÄMNDEN

Plats: Filmbyen, Köpenhamn
Film: ”Hämnden” (2010)
Person: Susanne Bier

Söder om Köpenhamn ligger Filmbyen. Det är en gammal militäranläggning, där flera danska filmbolag har sina kontor och studios.

Ett av de viktigaste bolagen som håller till i området är Zentropa som startades 1992 av regissören Lars von Trier och producenten Peter Aalbæk Jensen. Tillsammans satsade de nyskapande filmprojekt, men också på ett stort antal kommersiella film- och tv-produktioner.

Ingen av de två grundarna är rädda för att provocera eller sticka ut, vilket har gjort Zentropa både hyllat och beryktat. Bolaget har till exempel experimenterat med porr för kvinnor och Lars von Trier portades från filmfestivalen i Cannes efter ett av sina kontroversiella uttalanden.

Zentropa har också producerat majoriteten av Susanne Biers spelfilmer. Regissören skapar en ny film vartannat år och når en bred publik, även internationellt. Hon Oscarnominerades för ”Efter bröllopet” med Mads Mikkelsen i huvudrollen och 2011 fick hon den efterlängtade statyn för filmen ”Hämnden”.

Den som vill besöka Filmbyen kan boka en guidad tur genom området.

 

4. 1920 – EVIL RETURNS

Plats: Häckeberga slott
Film: ”1920 – Evil Returns” (2012)
Person: Bhushan Patel

Häckeberga slott ligger i natursköna omgivningar vid en liten sjö. Länge var slottet privatbostad för några av Skånes mäktiga adelssläkter, men numera används byggnaden för hotell- och restaurangverksamhet.

Slottet kan verka fridfullt, men i den indiska regissören Bhushan Patels fantasi förvandlades det snabbt till en otäck kuliss för en romantisk skräckfilm.

”1920 – Evil Returns” är en av flera Bollywood-filmer som har spelats in i Skåne de senaste åren. Filmen handlar om en poet som under mystiska omständigheter hittar en ung kvinna. Hon har tappat minnet och han tar henne med sig hem för att hjälpa henne. Snart visar det sig dock att skönheten är besatt av en ond ande. I de dunkla slottsgemaken spottar hon blod och krokiga järnspikar medan ögonvitorna blir allt rödare.

Filmen spelades in under hösten och det frusna indiska filmteamet besökte flera sevärdheter. Förutom vid Häckeberga slott spelade de in scener vid friluftsmuseet Kulturen i Lund och fornlämningen Ales stenar.

 

5. A ROYAL AFFAIR

Plats: Hørsholm slottspark
Film: ”A Royal Affair” (2012)
Person: Mads Mikkelsen

Ibland överträffar verkligheten den bästa manusförfattarens fantasi. Det gäller i allra högsta grad berättelsen om drottning Caroline Mathilde, livläkaren Struensee och den galna kungen, Kristian VII av Danmark.

De historiska händelserna skildras i filmen ”A Royal Affair” med Mads Mikkelsen och Alicia Vikander i huvudrollerna. Den utspelar sig runt 1770, då Danmark styrdes av en enväldig kung som var psykiskt sjuk. Den tyska läkaren J.F. Struensee vann hans förtroende och tog stegvis makten över Danmark. Han inledde även ett förhållande med drottningen och tros vara biologisk far till hennes dotter.

Under de 16 månader som Struensee regerade landet genomfördes ett stort antal reformer. Bland annat förbjöds tortyr och adeln fick sina privilegier inskränkta. Struensee försökte också avskaffa censuren och införa tryckfrihet. Hans politik gav honom dock många fiender och 1772 blev han fängslad och avrättad.

Mycket av dramatiken utspelade sig på kungens sommarresidens i Hörsholm norr om Köpenhamn. Hirschholm slott kallades på den tiden ”Nordens Versailles” och omgavs av en ståtlig park med mer än 50 springbrunnar.

Efter de skandalösa händelserna övergavs slottet. Det förföll i 40 år och därefter revs det till grunden. Idag återstår en vacker park som minner om en ovanlig epok i den danska historien.

 

6. NYBYGGARNA

Plats: Krageholmssjön
Film: ”Nybyggarna” (1972)
Person: Jan Troell

I mitten av 1800-talet började män och kvinnor att lämna sina hem för att ge sig ut på en farofylld färd över Atlanten. Fram till 1930 emigrerade mer än en miljon svenskar till USA. Bakom sig lämnade de ett land präglat av svält, arbetslöshet och religiöst förtryck.

Den som kanske allra bäst har skildrat denna period i den svenska historien är författaren Vilhelm Moberg. Hans romanserie om utvandrarna Karl-Oskar och Kristina skildrar en familjs långa resa från en litet torp i Småland till en nybyggartillvaro i Minnesota.

Romanerna filmatiserades av regissören Jan Troell. Han hade inga problem med att hitta tidstypiska miljöer i Sverige, men när de amerikanska scenerna skulle spelas in blev det betydligt svårare. I USA var sjöarna antingen igenvuxna eller så var de omgivna av uppodlade fält och trafikleder.

Till slut insåg Jan Troell att det han letade efter fanns på hemmaplan. Det skånska landskapet påminde betydligt mer om nybyggarnas verklighet än dagens Minnesota. Därför är många av scenerna inspelade i Skåne, bland annat vid Krageholmssjön.

Jan Troell Oscarnominerades för resultatet och senare har Abba-medlemmarna Björn Ulvaeus och Benny Andersson skrivit en musikal på samma tema.

 

7. THE KILLING

Plats: Politigården, Köpenhamn
Tv-serie: ”The Killing” (2007-2012)
Person: Sofie Gråbøl

Huvudkvarteret för den danska polisen började byggas 1918 och ritades i en neoklassicistisk stil. Politigårdens bastanta väggar signalerar styrka och stränghet. Byggnaden är förevigad i många av de danska kriminalserier som de senaste åren har sköljt över världen.

Här arbetar till exempel mordutredaren Sarah Lundh som gjorde succé med sin stickade tröja och sin envisa jakt på sanningen. ”Forbrydelsen” är en av de mest framgångsrika danska tv-serierna någonsin. Den följdes av 1,7 miljoner tittare, vilket motsvarar en tredjedel av den danska befolkningen. Dessutom såldes visningsrätten till 159 länder, bland annat till Afghanistan och Venezuela. Konceptet har även exporterats till USA i form av en amerikansk remake.

”Forbrydelsen” är bara en av flera omtalade serier som skildrar danska mord. I verkligheten begås det i snitt 46 mord om året i Danmark. Intrigerna är sällan så spännande som i serierna; i de flesta fallen känner gärningsmannen och offret varandra och motiven är vanligtvis bråk eller svartsjuka.

Precis som i serierna gör den danska polisen dock ett bra jobb. 96 procent av alla mord klaras upp.

 

8. RIGET

Plats: Rigshospitalet, Köpenhamn
Tv-serie: ”Riget” (1994)
Person: Lars von Trier

”Tag det goda med det onda”, sa regissören Lars von Trier och fick en hel nation att bänka sig fram tv:n. Miniserien ”Riket” utspelar sig på Danmarks största sjukhus. Här arbetar 7 700 personer och årligen genomförs det mer än 55 000 operationer.

I regissören Lars von Triers tappning är byggnaden en högst obehaglig plats. I de långa korridorerna och i kulvertarna under sjukhuset finns det hemsökta platser och underliga patienter.

Obehaget förstärks av seriens speciella bildspråk. Lars von Trier blev ombedd att korta i manuset, eftersom budgeten var begränsad. Han valde istället att spara in på tekniken och låta berättelsen och karaktärerna bära serien. ”Riget” blev banbrytande och lade grunden till de kommande danska dogmafilmerna.

Lars von Trier har därefter gjort en rad uppmärksammade filmer. Det internationella genombrottet kom med filmen ”Breaking the Waves” som följdes av ”Dancer in the dark” och ”Dogville” med Björk och Nicole Kidman i starka huvudroller.

Lars von Triers senaste film heter ”Nymphomaniac” och även den har väckt uppmärksamhet, inte minst för de explicita sexscenerna.

 

9. DET LJUVA LIVET

Plats: Rosen i Folkets park, Malmö
Film: ”Det ljuva livet” (1960)
Person: Anita Ekberg

Anita Ekbergs scen i Federico Fellinis film ”Det ljuva livet” är klassisk. Den blonda skönheten som badar i Fontana di Trevi i Rom gick rakt in i filmhistorien. Men det var faktiskt i Malmö som det hela startade.

Anita Ekberg föddes 1931 i stadsdelen Rostorp och började redan att tidigt extraknäcka som modell. Som 20-åring utsågs hon till Fröken Sverige och det gav henne en biljett till USA. I Hollywood uppmanades Anita Ekberg att byta efternamn för karriärens skull, men hon vägrade eftersom hon räknade med att folk skulle lära sig hennes namn om hon bara blev tillräckligt känd.

Anita Ekberg har aldrig spelat med i någon svensk film och hon är idag bosatt i Italien. Den som vill uppleva platsen, där hon firade sina första triumfer kan bege sig till Folkets park i Malmö. Här utsågs hon inför en stor publik till Miss Malmö.

Parken är fortfarande en populär mötesplats för Malmöborna. På somrarna ordnas det utomhuskonserter och många äter sin lunch på gräsmattorna i parken. Vid ingången finns det en fontän med en stor röd ros som barnen använder som plaskdamm. Det är dock osannolikt att Anita Ekberg någonsin har badat där.

 

10. OLSEN-BANDEN

Plats: Statsfængslet, Albertslund
Film: ”Olsen-banden” (1968-1981)
Person: Ove Sprogøe

Statsfängelset i Vridsløselille är välkänt i Danmark. De populära komedierna om de klantiga tjuvarna i Olsen-banden börjar nämligen alltid med att gruppens ledare, Egon Olsen, släpps ur fängelset.

Utanför blir han mött av kumpanerna som välkomnar honom till friheten med danska flaggor. Sedan dröjer det inte länge innan Olsenbanden dricker öl och förbereder nästa kupp. Under sin tid i fängelset har Egon Olsen nämligen hunnit tänka ut en genialisk plan som ska göra dem till miljonärer. Olyckligtvis slutar filmerna alltid med att Egon Olsen får återvända till cellen.

Filmerna om Olsenbanden har varit omåttligt populära i Danmark, men fick också en oväntad framgång i Östeuropa och tyska DDR. Serien ansågs innehålla kritik mot det kapitalistiska systemet och därmed slank filmerna, till skillnad från de flesta andra västerländska verken, relativt lätt genom censuren.

Idag är vägen utanför fängelset döpt till Egon Olsens väg. Bakom murarna bor några av Danmarks tyngsta kriminella. 40 procent av internerna är dömda till mer än åtta års fängelse och domarna lyder på grovt narkotikabrott, mord och våldsbrott.

När anstalten byggdes 1859 ansågs isolering bidra till att dömda fick tid att ångra sina brott. Fångarna fick bära mask när de vistades utanför cellen för att undvika igenkänning.

Nuförtiden är fångvården mer human, men fängelset i Vridsløselille anses omodernt och ska snart stängas. I slutet av 2015 öppnar en ny, och säkrare, anläggning på ön Falster.

News Øresund / Øresund Magazine – Emilia Söelund

 

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Okategoriserade22 timmar sedan

News Øresund gör uppehåll över helgerna

News Øresund har ett uppehåll under kortveckorna över påsk och 1 maj. Vi är åter med nyheter om Öresundsregionen vecka...

Näringsliv2 veckor sedan

Öresundsbron 25-årsjubileum i fokus när svenskt affärsnätverk möttes i Köpenhamn

När det sydsvenska vd-nätverket Friends of Executive samlade 170 personer i en av Hotel D’Angleterres stora salar i Köpenhamn var...

Danmark2 veckor sedan

Arla Foods går samman med tysk mejerikoncern

I veckan meddelades det att Arla Foods krokar arm med sin tyska motsvarighet DMK Group, och blir därmed den största...

Danmark2 veckor sedan

Gängkriminaliteten borta från Pusher Street i Christiania

Ett år efter att Pusher Street i Christiania bokstavligen revs upp med gatsten, hashbodar och allt är droghandeln och gängkriminaliteten...

Samhälle2 veckor sedan

Flyttningen över Öresund ökar – men bara från Skåne till Östdanmark

Enligt ny statistik från Region Skåne har antalet flyttningar över Öresund ökat under året. Det beror dock inte på att...

Danmark2 veckor sedan

Kunglig närvaro vid Öresundbrons 25-årsfirande

Öresundsbron firar 25 år och precis som vid invigningen firas det med kunglig glans. Den 1 juli tar det svenska...

Danmark2 veckor sedan

Coop i Danmark tar bort plastlocken från yoghurtförpackningar

EU-bestämmelsen om att skruvlock i plast måste sitta fast på förpackningen har fått en oväntad konsekvens. I Danmark slopade Coop...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.