Connect with us

Politik

Øresundsdebatten vecka 52 – svenska regeringens planer på utökade gränskontroller fortsätter att skapa rubriker i danska och svenska riksmedier

Publicerad

den

Foto och bildmontage: News Øresund

“Organisationer frygter paskontrol ved Øresund”. “Fruktar beslut om fler id-kontroller vid svenska gränsen “. Det är de senaste dagarnas rubriker från danska Berlingske och svenska Dagens Nyheter om läget i Öresundsregionen. Den nya borgerliga svenska regeringens planer på en utökad gränskontroll och eventuellt återinförande av id-kontroller av resande från Danmark till Sverige fortsätter att väcka reaktioner och tidvis hård kritik från båda sidor Öresund.  “Folk tycker det här är hål i huvudet”, sade Köpenhamns överborgmästare Sophie Hæstorp Andersen (S) i en intervju med Sveriges Radio den 10 december. News Øresund följer och sammanställer regelbundet aktuella debattartiklar och fördjupande reportage och intervjuer med fokus på Öresundsregionen, Danmark och Sverige. 

Berlingske 30 december 2022: Organisationer frygter paskontrol ved Øresund
“En række organisationer i Øresundsregionen frygter, at den svenske regering vil indføre ny id-kontrol ved dansk-svenske grænseovergange”. Det skriver Berlingske och hänvisar till en artikel i Dagens Nyheter.

Dagens Nyheter 29 december 2022: Fruktar beslut om fler id-kontroller vid svenska gränsen – ”Osäkerheten är ett gift”
Den svenska regeringens planer på att utöka gränskontrollerna och eventuellt återinföra id-kontrollerna för inresande från Danmark oroar organisationer i Öresundsregionen. Det skriver Dagens Nyheter i en artikel.  “Osäkerheten är ett gift. Tänk om man skulle ha gränskontroll mellan Solna och centrala Stockholm”, säger Tue David Bak, vd för Greater Copenhagen, till Dagens Nyheter.

Sveriges Radio 10 december 2022: Regeringen öppnar för id-kontroller vid danska gränsen: Hål i huvudet
När Sveriges Radios Danmarkskorrespondent Samuel Larsson intervjuar Köpenhamns överborgmästare och det dansk-svenska politiska samarbetet Greater Copenhagens ordförande Sophie Hæstorp Andersen (S) om att den nya svenska regeringen vill skärpa gränskontrollen och är öppna för att återinföra gränskontrollerna får han ett tydlig svar: “Folk tycker det här är hål i huvudet”, svarar hon.

Altinget Hovedstaden 7 december 2022: S og V i København: Sveriges plan om øget grænsekontrol er skæv og helt ude af proportioner
” Det kommer med en høj pris, hvis den nye svenske regering som annonceret indfører ID-kontrol mellem Danmark og Sverige, skriver overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) og beskæftigelses- og integrationsborgmester Jens-Kristian Lütken (V)” i en debattartikel i Altinget Hovedstaden och pekar på att det regelbundet pendlar ca 16.500 personer över Öresund, varav 1.500 från Danmark och ca 15.000 från Sverige.

Svenska Dagbladets ledare 6 december 2022: Mattias Svensson: Gränskontrollerna har ett högt pris
Krångel och förseningar i pendeltågstrafiken slår sönder en svensk-dansk arbetsmarknad som behöver färre hinder, inte fler”, skriver Svenska Dagbladets Mattias Svensson i ett inlägg där han kritiserar de svenska gränskontrollerna som han menar dels inte är effektiva, dels slår hårt mot den gemensamma arbetsmarknaden över Öresund. ”Den rimliga ambitionen för fria, fredliga grannländer som Sverige och Danmark är ett tätare utbyte där företag och människor kan växa och utvecklas. Då måste kommunikationer bli smidigare. Ytterligare gränskontroller leder i motsatt riktning” avslutas ledaren.

Sydsvenskan 1 december 2022: M i Skåne tar strid mot regeringen om gränskontrollerna
Region Skånes regionstyrelses ordförande och Greater Copenhagens vice ordförande Carl Johan Sonesson (M) och Skånemoderaterna tar strid mot den M-ledda borgerliga regeringens planer på skärpta gränskontroller.
– Det ödelägger allt som jag kämpat för, säger Carl Johan Sonesson till Sydsvenskan.
Enligt Sonesson riskerar skärpta gränskontroller och en eventuell återkomst för id-kontrollerna över Öresund att allvarligt skada den gemensamma arbetsmarknaden över Öresund där det rådet kraftigt brist på arbetskraft på den danska sidan samtidigt som arbetslösheten i Malmö är en av de högsta i Sverige – trots att den fallit till den lägsta nivån sedan 2008/2009. Under 2016-2017 förlängdes restiderna över Öresund kraftigt beroende på att det då fanns både id-kontroller som tågföretag, bussföretag och färjerederier ålades att införa på dansk mark av resande till Sverige samtidigt som svensk polis utförde gränskontroller vid ankomsten till Skåne. Enligt en analys gjord av Øresundsinstituttet i juli 2016 innebar den förlängda restiden över Öresund att 322 000 färre danska jobb går att nå inom en timme med tåg från Malmö C.

Nordiskt Samarbete 30 november 2022: Gränshinderrådet till regeringen: Tänk på gränsregioner när ID-kontroller utreds
“Det nordiska gränshinderrådet vädjar till den svenska regeringen att ta gränsregionerna i beaktande i en eventuell utredning av ID-kontroller för inresande till Sverige. I ett brev till regeringen varnar Gränshinderrådet för negativa konsekvenser av nya kontroller”. Det skriver nyhetssajten Nordsikt Samarbete.

Greater Copenhagen 30 november 2022: “Det finns bättre lösningar för gränsen än ID-kontroller”
“ID-kontroller med transportöransvar är förödande för arbetsmarknaden och dyrt för Sverige. Dessutom finns bättre lösningar, framhåller Tue David Bak, Managing Director för Greater Copenhagen”. Det skriver det dansk-svenska politiska samarbetet Greater Copenhagen på sin hemsida.

Dagens Nyheter 29 november 2022: ”Regeringen borde skrota planerna på skärpt gränskontroll”
Id-kontrollerna och den omfattande gränskontrollen under flyktingkrisen och pandemin skapade stora problem för Öresundsregionens företag och pendlare. Om den svenska regeringen på nytt gör det svårare för människor att resa över gränsen skulle det sabotera samarbetet över Öresund. Det skriver tre företag med många Öresundspendlare i personalen: Boozt, Ferring Pharmaceutical och Copenhagen Airport i ett inlägg på DN Debatt.


Fakta gräns- och id-kontroller:
Sverige införde i samband med den så kallade migrationskrisen tillfälliga gränskontroller den 12 november 2015 och som fortfarande tillämpas genom upprepade förlängningar men med olika motiveringar. Den senaste förlängningen gäller fram till den 11 maj 2023 och enligt Regeringskansliets hemsida baseras den  “på regeringens bedöm­ning att det finns ett allvarligt hot mot den all­männa ordningen och den inre säker­heten i Sverige”. Gränskontrollen genomförs av polisanställda vid ankomsten till Sverige, t.ex. vid tågstationen i Hyllie, Öresundsbrons betalstation i Lernacken samt vid hamnen i Helsingborg. Den 4 januari 2016 införde Sverige även ett så kallat transportörsansvar, populärt kallat id-kontroll, och som innebar att buss- och tågföretag samt färjerederier ålades att säkerställa att resande till Sverige hade godkända id-handlingar innan de passerade gränsen. Det gjorde att t.ex. resande med Öresundståg tvingades göra ett uppehåll vid stationen vid Köpenhamns flygplats i Kastrup för id-kontroll innan de fortsatte tågresan mot Sverige. Kombinationen av id-kontroll och gränskontroll begränsade tidvis antalet tågavgångar över Öresund och för tågresenärerna innebar det upp till fördubblad restid mellan Sverige och Danmark med flera kontroller, tågbyten, ökade förseningar mm. Resenärer med bil och färja drabbades inte av lika stora förseningar. Enligt en analys gjord av Øresundsinstituttet i juli 2016 innebar den förlängda restiden över Öresund med gräns- och id-kontroller att den gemensamma arbetsmarknaden över Öresund krympte. Med gräns- och id-kontroller var det 322 000 färre arbetstillfällen i Danmark som kunde nås av svensk arbetskraft inom en timmes restid med kollektivtrafik räknat från Malmö Central. Den 4 maj 2017 slopades id-kontrollen.
Danmark införde från och med 12 november 2019 en gränskontroll av inresande från Sverige där kontrollen genomförs som stickprovskontroller. Motivet till den danska gränskontrollen var att förhindra gränsöverskridande kriminalitet sedan det visat sig att kriminella från Sverige låg bakom ett bombdåd mot Skattestyrelsen i Nordhavn i Köpenhamn. Den danska gränskontrollen gäller fortfarande.

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Energi29 november, 2023

Vattenfall öppnar upp för investeringar på 50 miljarder kronor i befintliga kärnkraftsreaktorer

Det statliga kraftbolaget Vattenfall utreder sedan tidigare möjligheten om att bygga nya reaktorer vid Ringhals kärnkraftverk. Samtidigt flaggar nu bolaget...

Arbetsmarknad29 november, 2023

Ny rapport från SCB: Åtta av tio ensamkommande barn som kom till Sverige 2015 har arbete

Drygt 20 000 av de 35 000 ensamkommande barn som 2015 sökte asyl i Sverige bor kvar. Knappt sju av...

Arbetsmarknad29 november, 2023

Utrikes födda med lön från arbete har ökat med 25 procent i Malmö

Antal personer i befolkningen som får lön från en anställning ökar mer i Malmö än i Skåne och i landet...

Fastighet29 november, 2023

Danmarks Nationalbank varnar för att svenska utförsäljningar av danska fastighetsportföljer kan leda till prisfall i Danmark

Flera av de svenska fastighetsbolagen har meddelat att de kommer att sälja av sina fastighetsportföljer för att refinansiera sina skulder....

Samhälle29 november, 2023

Oförändrad skattesats när Region Skåne går med underskott under 2024

Region Skåne beslutade vid tisdagens fullmäktigemöte att regionskatten ligger kvar på 11,18 procent i budgeten för nästa år. Under 2023...

Samhälle29 november, 2023

Från 6 till 20 miljarder kronor – kostnaden för Stockholms avloppsprojekt ökar kraftigt

När budgeten för upprustningen av Stockholms stads avloppssystem gjordes 2014 bedömdes kostnaden bli sex miljarder kronor inklusive en ny 14...

Näringsliv28 november, 2023

Danske Bank flyttar till nytt huvudkontor i Postbyen nära Köpenhamns centralstation

Byggnaden med de klassiska kolonnerna vid Kongens Nytorv har varit Danske Banks huvudkontor i mer än 140 år. När banken...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.