Connect with us

Arbetsmarknad

Nytt skatteavtal ännu inte i hamn – ekonomin återstår

Publicerad

den

Triss i ministrar på Greater Copenhagen Task Forces fjärde möte den 10 oktober i Kastrup. Dessutom deltog representanter från bland andra Svenskt näringsliv och Dansk industri. Foto: Jesper Blæsild

Förhandlingarna om att förnya det dansk-svenska skatteavtalet från 2003, Öresundsavtalet, uppges nu vara nära att nå i mål, men är ännu inte i hamn. Det säger både Danmarks och Sveriges Nordeministrar efter det fjärde ”Task Force”-mötet med den politiska samarbetsorganisationen Greater Copenhagen. Enligt Greater Copenhagens ordförande Carl-Johan Sonesson (M) är båda länderna nu ganska överens om sakfrågorna – men ekonomin återstår.

Det är ”framgång i processen” om Öresundsavtalet, menade den danska Nordenministern Louise Schack Elholm (V) efter mötet med Greater Copenhagens ”Task Force” i Kastrup den 10 oktober utan att gå in på detaljer:

– Så nära kan jag inte gå in på det. Dialogen mellan Sverige och Danmark är god men vi är inte i mål än.

Den svenska Nordenministern tycker att samtalen blivit mer konkreta.

– Min uppfattning är att vi fick positiva signaler. Vi har kommit närmare varandra och jag är hoppfull. Den bilden tror jag delas av båda sidorna. Sen är vi inte i hamn uppenbarligen, säger Jessika Roswall (M).

Sakfrågorna nästan avgjorda – ekonomin återstår

Carl-Johan Sonesson (M), ordförande i Greater Copenhagen, uppfattar det som att både Danmark och Sverige köpt de fyra punkterna som organisationen lagt fram för en förenkling av avtalet.

– Både den danska och den svenska Nordenministern bekräftar ju att de ligger rätt så nära ett avslut i ett reviderat skatteavtal. Men de kan inte säga när. Vi hade hoppats på att det skulle vara klart till det här Task force-mötet. Men nu hoppas vi att de kan vara klara till årsskiftet, säger Carl-Johan Sonesson.

De fyra punkterna rör att privat- och offentliganställda ska omfattas av samma regler, att skattskyldigheten till Danmark eller Sverige ska räknas utifrån hela skatteåret i stället för löpande tremånadersperioder, att länderna ömsesidigt ska erkänna pensionsinbetalningar och att förskottsskatt, som danska arbetsgivare betalar för anställda från Sverige utifrån hur stor del de arbetar hemifrån, ska redovisas och utbetalas i arbetsgivarlandet i stället för i Sverige.

Sammantaget skulle det medföra att Danmark behöver skicka tillbaka mer skattepengar till Sverige. Att ekonomin spelar en roll i förhandlingarna har tidigare bekräftats av Danmarks skatteminister Jeppe Bruus (S).

Sveriges Nordenminister Jessika Roswall vill se ökad kulturell integration över sundet. Foto: Finn Möller/News Øresund

– Nu har i princip alla delar på bordet flyttats framåt. Så jag tycker att vi är mycket närmare en överenskommelse. Men för svensk del är utjämningsordningen viktig, där behöver vi jobba vidare, säger Jessika Roswall.

Ökad kulturell integration samtidigt som gränskontrollerna ska stärkas

 Jessika Roswall menar att Task Force-mötena är bra för att diskutera andra ämnen inom den dansk-svenska integrationen. Hon säger att det finns en potential att öka den gränsregionala arbetsmarknaden som inte är så stor, trots att det bor fler än fyra miljoner människor i området.

– Det är viktigt att komma ihåg att det finns många andra hinder som kanske är ännu viktigare för att få fler människor att pendla. Vi pratade om forskning och utveckling, en fråga som inte stod på agendan. Där tycker jag att vi har en potential. Det är inte långt mellan de olika universiteten.

Kulturområdet är en annan fråga som Sverige vill fördjupa när man tar över ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet nästa år.

– En stor del av ministerrådets pengar och arbete utåt går ju till kultur. Det är självklart viktigt. Norden bygger på gemensam värdegrund, demokrati och mänskliga rättigheter och där spelar kulturen en otroligt viktig roll.

Sveriges regering skriver i Tidöavtalet om hårdare gränskontroller och har en lag om möjligheten till återinförande av id-kontroller på remiss. Jessika Roswall menar att hon får förståelse för den hållningen av både Skåne och Danmark.

– Vi har ett nytt säkerhetspolitiskt läge som man måste väga in det i perspektivet. Vi har haft gränskontroller av olika skäl ganska länge nu. Men för mig som Nordenminister är det viktigt att hela tiden väga in balansen i människors möjlighet att röra sig fritt över gränser.

(News Øresund – Finn Möller & Henrik Smångs)

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Danmark11 april, 2024

Pendlare längs Kystbanen upprörda över längre restid: ”Varför var det så viktigt att klippa bort Sverige?”

Pendlare längs Kystbanen, som utgörs av de fem kommunerna Helsingör, Fredensborg, Rudersdal, Hørsholm och Gentofte, har de senaste åren fått...

Samhälle11 april, 2024

Fler än på tio år flyttade från Östdanmark till Skåne i fjol

För andra året i rad ökade antalet flyttar från Östdanmark till Skåne under 2023 och med 1 642 flyttar ligger nu...

Danmark11 april, 2024

Danske Regioner hämtar inspiration från Skåne när det gäller biljettpriser och zonindelning i kollektivtrafiken

Skånes biljettaxor och zonindelning är förebilden när Danske Regioner ska övergå till digitala biljettsystem och samtidigt vill öka resandet med...

Arbetsmarknad11 april, 2024

Rapport från Google: 300 000 svenska jobb kan helt eller delvis ersättas av AI

Under de kommande tio åren kan sex procent av jobben i Sverige bli helt eller delvis ersatta av artificiell intelligens,...

Danmark11 april, 2024

Danmarks justitieminister vill tvångsupplösa Bandidos MC

Sedan danska Rigsadvokaten kommit fram till att det finns grund för att inleda en domstolsprocess för att upplösa Bandidos MC...

Näringsliv11 april, 2024

LKAB minskar produktionen efter problemen på Malmbanan

Den svenska gruv- och mineralkoncernen LKAB minskar produktionen med cirka en miljon ton per år. Två tågurspårningar på Malmbanan under...

Energi11 april, 2024

Danska planer på rekordstor batteripark i Trelleborg för lagring av vindkraftsel

Efter att i december 2022 fått Länsstyrelsen Skånes rekommendation till den svenska regeringen om att få bygga Skånes Havsvindpark i...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.