Connect with us

Arbetsmarknad

Nytt skatteavtal ännu inte i hamn – ekonomin återstår

Publicerad

den

Triss i ministrar på Greater Copenhagen Task Forces fjärde möte den 10 oktober i Kastrup. Dessutom deltog representanter från bland andra Svenskt näringsliv och Dansk industri. Foto: Jesper Blæsild

Förhandlingarna om att förnya det dansk-svenska skatteavtalet från 2003, Öresundsavtalet, uppges nu vara nära att nå i mål, men är ännu inte i hamn. Det säger både Danmarks och Sveriges Nordeministrar efter det fjärde ”Task Force”-mötet med den politiska samarbetsorganisationen Greater Copenhagen. Enligt Greater Copenhagens ordförande Carl-Johan Sonesson (M) är båda länderna nu ganska överens om sakfrågorna – men ekonomin återstår.

Det är ”framgång i processen” om Öresundsavtalet, menade den danska Nordenministern Louise Schack Elholm (V) efter mötet med Greater Copenhagens ”Task Force” i Kastrup den 10 oktober utan att gå in på detaljer:

– Så nära kan jag inte gå in på det. Dialogen mellan Sverige och Danmark är god men vi är inte i mål än.

Den svenska Nordenministern tycker att samtalen blivit mer konkreta.

– Min uppfattning är att vi fick positiva signaler. Vi har kommit närmare varandra och jag är hoppfull. Den bilden tror jag delas av båda sidorna. Sen är vi inte i hamn uppenbarligen, säger Jessika Roswall (M).

Sakfrågorna nästan avgjorda – ekonomin återstår

Carl-Johan Sonesson (M), ordförande i Greater Copenhagen, uppfattar det som att både Danmark och Sverige köpt de fyra punkterna som organisationen lagt fram för en förenkling av avtalet.

– Både den danska och den svenska Nordenministern bekräftar ju att de ligger rätt så nära ett avslut i ett reviderat skatteavtal. Men de kan inte säga när. Vi hade hoppats på att det skulle vara klart till det här Task force-mötet. Men nu hoppas vi att de kan vara klara till årsskiftet, säger Carl-Johan Sonesson.

De fyra punkterna rör att privat- och offentliganställda ska omfattas av samma regler, att skattskyldigheten till Danmark eller Sverige ska räknas utifrån hela skatteåret i stället för löpande tremånadersperioder, att länderna ömsesidigt ska erkänna pensionsinbetalningar och att förskottsskatt, som danska arbetsgivare betalar för anställda från Sverige utifrån hur stor del de arbetar hemifrån, ska redovisas och utbetalas i arbetsgivarlandet i stället för i Sverige.

Sammantaget skulle det medföra att Danmark behöver skicka tillbaka mer skattepengar till Sverige. Att ekonomin spelar en roll i förhandlingarna har tidigare bekräftats av Danmarks skatteminister Jeppe Bruus (S).

Sveriges Nordenminister Jessika Roswall vill se ökad kulturell integration över sundet. Foto: Finn Möller/News Øresund

– Nu har i princip alla delar på bordet flyttats framåt. Så jag tycker att vi är mycket närmare en överenskommelse. Men för svensk del är utjämningsordningen viktig, där behöver vi jobba vidare, säger Jessika Roswall.

Ökad kulturell integration samtidigt som gränskontrollerna ska stärkas

 Jessika Roswall menar att Task Force-mötena är bra för att diskutera andra ämnen inom den dansk-svenska integrationen. Hon säger att det finns en potential att öka den gränsregionala arbetsmarknaden som inte är så stor, trots att det bor fler än fyra miljoner människor i området.

– Det är viktigt att komma ihåg att det finns många andra hinder som kanske är ännu viktigare för att få fler människor att pendla. Vi pratade om forskning och utveckling, en fråga som inte stod på agendan. Där tycker jag att vi har en potential. Det är inte långt mellan de olika universiteten.

Kulturområdet är en annan fråga som Sverige vill fördjupa när man tar över ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet nästa år.

– En stor del av ministerrådets pengar och arbete utåt går ju till kultur. Det är självklart viktigt. Norden bygger på gemensam värdegrund, demokrati och mänskliga rättigheter och där spelar kulturen en otroligt viktig roll.

Sveriges regering skriver i Tidöavtalet om hårdare gränskontroller och har en lag om möjligheten till återinförande av id-kontroller på remiss. Jessika Roswall menar att hon får förståelse för den hållningen av både Skåne och Danmark.

– Vi har ett nytt säkerhetspolitiskt läge som man måste väga in det i perspektivet. Vi har haft gränskontroller av olika skäl ganska länge nu. Men för mig som Nordenminister är det viktigt att hela tiden väga in balansen i människors möjlighet att röra sig fritt över gränser.

(News Øresund – Finn Möller & Henrik Smångs)

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Politik8 juli, 2024

Sveriges Nordenminister Jessika Roswall (M) föreslås som ny EU-kommissionär

Jessika Roswall (M), som förutom Nordenminister även är EU-minister, nomineras till ny svensk EU-kommissionär efter Ylva Johansson (S). Det meddelade...

Turism/kultur4 juli, 2024

Rekordmånga museibesökare i Danmark i fjol – men biograferna tappar

Fler än någonsin besökte de danska museerna i fjol, men biobesöken har inte hämtat sig efter pandemin. I jämförelse med...

Samhälle4 juli, 2024

Konjunkturen i Öresund: Befolkningsprognoserna skruvas ner i både Sverige och Danmark – danska reallöner är återhämtade för privatanställda

På båda sidor Öresund har befolkningsprognoserna justerats ned. I Sverige uppskattas detta leda till ett minskat behov av nya bostäder...

Arbetsmarknad3 juli, 2024

Grön omställning störst när sju samarbetsprojekt får dela på 137 Interregmiljoner

Fem projekt inom Grön omställning, ett inom Hållbara transporter och ett inom Gränslös arbetsmarknad får dela på 136,7 miljoner kronor...

Infrastruktur1 juli, 2024

Trafikverket: ny Öresundsförbindelse behövs kring år 2050, men inget förslag uppfyller alla behov

Snart är det dags att påbörja arbetet mot en framtida ny förbindelse över Öresund om den ska vara på plats...

Infrastruktur4 juli, 2024

Köpenhamns överborgmästare hoppas på en dansk-svensk utredning om förbindelser över Öresund – men avvisar Landskronas planer på ett Europaspår till Köpenhamn

Köpenhamns överborgmästare Sophie Hæstorp Andersen (S) ser positivt på slutsatserna i Trafikverkets rapport om kapacitet och redundans över Öresund. Hon...

Infrastruktur4 juli, 2024

Landskronapolitikern Torkild Strandberg ställer sig bakom Trafikverkets förslag om dansk-svensk utredning om förbindelser över Öresund – “rapporten styrker oss”

“Rapporten styrker oss i att Europaspåret har de funktioner som en ny Öresundsförbindelse behöver ha för att lösa problemen i...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.