Arbetsmarknad
Ny rapport: Högre a-kassa under en begränsad period viktigt för att värna om dansk flexicurity-modell
Dynamiken på den danska arbetsmarknaden är fortsatt hög, men flexicurity-modellen kan vara under press. Det fastslår tankesmedjan Kraka och konsultföretaget Deloitte i en ny rapport, som blev presenterad på onsdagen i Köpenhamn av professorn i ekonomi vid Köpenhamns Universitet och senior fellow vid Kraka, Hans Jørgen Whitta-Jacobsen. En höjning av a-kassan (dagpengen, på danska) under de första tre månaderna för personer som kommer från en anställning är förnuftigt, står det i rapporten, vilket ligger i linje med den danska regeringens reformförslag.
Flexicurity-modellen, som syftar till att göra det enklare för arbetsgivare att anställa och avskeda personer och samtidigt säkrar a-kassa och uppkvalificering för arbetstagare vid arbetslöshet, är pressad av en rad olika förhållanden, enligt rapporten.
A-kassanivån täcker på grund av en rad arbetsmarknadsreformer sedan 1990-talet idag en mindre del av löneinkomsten än för 40 år sedan, vilket arbetsmarknadsprofessorn vid Roskilde Universitet, Bent Greve, också har påpekat, och det utmanar flexicurity-modellen.
Andelen av den danska arbetskraften som är medlem i en a-kassa har därtill minskat en aning de senaste 20 åren till cirka 75 procent, medan antalet personer med privat löneförsäkring har ökat under de senaste 10 åren till att omfatta knappt var femte dansk. Det kan få konsekvenser för flexibiliteten på arbetsmarknaden, nämner rapporten.
Om arbetstagarna har en uppfattning att skyddsnätet har urholkats för mycket kan det visa sig genom att de efterfrågar ökad säkerhet i anställningen. Det kan därmed begränsa flexibiliteten på den danska arbetsmarknaden till skada för omställningsförmågan i dansk ekonomi. En betydande andel av danskarna anger också att de lägger större vikt vid uppsägning idag än tidigare på grund av utvecklingen inom a-kassan, konstateras i rapporten.
En höjning av ersättningsnivån under de första tre månaderna av en arbetslöshetsperiod, då de flesta vanligtvis lyckades hitta ett nytt jobb, skulle därför vara en bra idé, argumenterar rapporten, eftersom det potentiellt kan stärka stödet till och försäkringstäckningen i a-kassasystemet och därmed flexicurity-modellen. En höjning av ersättningsnivån under de första tre månaderna för personer med sysselsättningshistorik har De Økonomiske Råd och den danska regeringen i september också föreslagit med reformförslaget Danmark kan mere 1.
(News Øresund)
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen