Connect with us

Innovation

Ny Novozymes-plattform ska tillsammans med omvärlden skapa innovation kring världsmål

Publicerad

den

Life Science-studenter utforskar HelloScience-plattformen på en touchskärm på Novozymes innovationscampus i Kongens Lyngby norr om Köpenhamn. Foto: Alfred Birkegaard/Head of HelloScience, Novozymes

Novozymes nya digitala plattform, HelloScience, ska binda samman människor både inom och utanför verksamheten, för att lösa FN:s världsmål. 30 personer, Life Science-studenter och nyutbildade från svenska och danska universitet, testade under onsdagen sina krafter med den nya plattformen hos Novozymes i Kongens Lyngby.

Samarbete. Det är grundtanken bakom HelloScience, som är Novozymes nya digitala plattform, som ska underlätta för människor runt hela världen, inte bara Novozymes-anställda, att utveckla idéer som bidrar till att lösa FN:s världsmål.

Arbetet med HelloScience började 2017 och ska fungera som en visuell och interaktiv ryggsäck och nätverksplattform där idéer kan bli start-ups, och senare få mentorsvägledning och finansiellt stöd från Novozymes.

– HelloScience skapar en infrastruktur som saknas. Det är ett ekosystem som förbinder start-ups, företag, universitet, NGO:s, acceleratorer, fonder och industrin, säger Alfred Birkegaard, ledare för HelloScience.

Sedan den första november har plattformen varit aktiv, och under onsdagen tillkom nya idéer och människor, då 30 life science-studerande och nyutbildade från bland annat Köpenhamns och Lunds universitet samlades till ett hackaton i Kongens Lyngby norr om Köpenhamn, där Novozymes nybyggda innovationscampus ligger.

Emil Funk Vansgaard (till höger) är en av de första Life Science-studenterna som prövar Novozymes nya plattform HelloScience. Foto: News Øresund

– Jag tror att HelloScience kan hjälpa mig och andra med att utveckla en idé och bygga ett nätverk, säger 26-åriga Emil Funk Vansgaard, som studerar biologi och bioteknologi på Köpenhamns universitet.

I hans grupp arbetar de med FN:s tredje världsmål om hälsa, medan andra grupper arbetar med bioinnovationer relaterade till världsmål två och sex, som handlar om att utrota hunger och skapa en effektivare vattenförbrukning.

– Jag gillar aspekten med att det är en plattform gjord för folk som vill samarbeta. Det är inte några algoritmer som ska tjäna pengar på det innehåll man lägger upp, tillägger Emil Funk Vansgaard, som hoppas att HelloScience ska användas på landets universitet.

Bakom dagens hackaton står HelloScience och den studentdrivna non profit-organisationen Synapse, som bland annat inspirerar svenska och danska Life Science-studenter till att tänka på entreprenörskap som en karriärväg efter universitetet, då Life Science-sektorn, enligt branschfolk, haft problem med att rekrytera tillräckligt kvalificerad arbetskraft under senare år.

Deltagarna presenterar sina idéer för anställda på Novozymes. Foto: News Øresund

– Studenterna blir mer synliga på plattformen. Förhoppningsvis skapar det ingångar som kan leda till att några av de här projekten slutligen blir reella lösningar på problem, säger Jonas Arnold Jürgensen, ordförande för Synapse, som sedan 2014 varit en länk för Life Science-studenter mellan industrin och universiteten.

Han hoppas att dagens deltagare kommer arbeta vidare med idéerna, och det hade gjort Alfred Birkegaard nöjd.

– På universitetet arbetar man med ett projekt, får ett betyg, och sedan är det inte mer med det. Det vi gör är att koppla idéerna med mentorer från industrin eller forskare från universitetet. Då säkrar man att det kommer en fortsättning, och man kan förbättra sina idéer och arbeta vidare på dem, säger han. (News Øresund – Kristoffer Dahl)

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

Aktuella nyheter

Intervjuer15 september, 2021

Spotlight Group i Malmö vill hjälpa fler danska bolag att börsnotera sig i Sverige: ”En börsnotering ger långsiktig tillgång till tillväxtkapital”

Svenska Spotlight Group AB med huvudkontor i Malmö har de senaste åren blivit en allt tydligare life science-aktör i Danmark...

Kultur15 september, 2021

Ny allians mellan sex organisationer ska stärka dansk kultur

En nybildad förening, Dansk Kultur, ska stärka kulturens röst och bana väg för att fler danskar möts kring kulturen genom...

Politik15 september, 2021

Lars Løkke Rasmussens parti Moderaterne klar för nästa folketingsval

Danmarks tidigare statsminister och partiledare för det borgerliga partiet Venstre, Lars Løkke Rasmussen, har nu samlat tillräckligt med så kallade...

Samhälle10 september, 2021

Den 10 september togs de sista danska restriktionerna bort – men resereglerna består

10 september blev dagen som markerar slutet på 18 månader med coronarestriktioner i Danmark – då tas de sista restriktionerna...

Veckobrev13 september, 2021

News Øresunds veckobrev v. 36

Klicka här för att läsa det svenska veckobrevet v. 36 Klicka här för att läsa det danska veckobrevet v. 36...

Turism/kultur10 september, 2021

Digitalt samarbete mellan Sveriges Radio och danska kungliga biblioteket

Ett av eventen på årets upplaga av musikfestivalen Östersjöfestivalen, som pågår under 9–18 september, blev till i ett samarbete mellan...

Life Science10 september, 2021

Bra start för japanskägd läkemedelsfabrik i Hillerød som bygger ut för sex miljarder

Fujifilms läkemedelsfabrik i Hillerød har fått en bra start, efter att det japanskägda företaget köpte fabriken från Biogen för 6...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.