Connect with us

Innovation

Ny Novozymes-plattform ska tillsammans med omvärlden skapa innovation kring världsmål

Publicerad

den

Life Science-studenter utforskar HelloScience-plattformen på en touchskärm på Novozymes innovationscampus i Kongens Lyngby norr om Köpenhamn. Foto: Alfred Birkegaard/Head of HelloScience, Novozymes

Novozymes nya digitala plattform, HelloScience, ska binda samman människor både inom och utanför verksamheten, för att lösa FN:s världsmål. 30 personer, Life Science-studenter och nyutbildade från svenska och danska universitet, testade under onsdagen sina krafter med den nya plattformen hos Novozymes i Kongens Lyngby.

Samarbete. Det är grundtanken bakom HelloScience, som är Novozymes nya digitala plattform, som ska underlätta för människor runt hela världen, inte bara Novozymes-anställda, att utveckla idéer som bidrar till att lösa FN:s världsmål.

Arbetet med HelloScience började 2017 och ska fungera som en visuell och interaktiv ryggsäck och nätverksplattform där idéer kan bli start-ups, och senare få mentorsvägledning och finansiellt stöd från Novozymes.

– HelloScience skapar en infrastruktur som saknas. Det är ett ekosystem som förbinder start-ups, företag, universitet, NGO:s, acceleratorer, fonder och industrin, säger Alfred Birkegaard, ledare för HelloScience.

Sedan den första november har plattformen varit aktiv, och under onsdagen tillkom nya idéer och människor, då 30 life science-studerande och nyutbildade från bland annat Köpenhamns och Lunds universitet samlades till ett hackaton i Kongens Lyngby norr om Köpenhamn, där Novozymes nybyggda innovationscampus ligger.

Emil Funk Vansgaard (till höger) är en av de första Life Science-studenterna som prövar Novozymes nya plattform HelloScience. Foto: News Øresund

– Jag tror att HelloScience kan hjälpa mig och andra med att utveckla en idé och bygga ett nätverk, säger 26-åriga Emil Funk Vansgaard, som studerar biologi och bioteknologi på Köpenhamns universitet.

I hans grupp arbetar de med FN:s tredje världsmål om hälsa, medan andra grupper arbetar med bioinnovationer relaterade till världsmål två och sex, som handlar om att utrota hunger och skapa en effektivare vattenförbrukning.

– Jag gillar aspekten med att det är en plattform gjord för folk som vill samarbeta. Det är inte några algoritmer som ska tjäna pengar på det innehåll man lägger upp, tillägger Emil Funk Vansgaard, som hoppas att HelloScience ska användas på landets universitet.

Bakom dagens hackaton står HelloScience och den studentdrivna non profit-organisationen Synapse, som bland annat inspirerar svenska och danska Life Science-studenter till att tänka på entreprenörskap som en karriärväg efter universitetet, då Life Science-sektorn, enligt branschfolk, haft problem med att rekrytera tillräckligt kvalificerad arbetskraft under senare år.

Deltagarna presenterar sina idéer för anställda på Novozymes. Foto: News Øresund

– Studenterna blir mer synliga på plattformen. Förhoppningsvis skapar det ingångar som kan leda till att några av de här projekten slutligen blir reella lösningar på problem, säger Jonas Arnold Jürgensen, ordförande för Synapse, som sedan 2014 varit en länk för Life Science-studenter mellan industrin och universiteten.

Han hoppas att dagens deltagare kommer arbeta vidare med idéerna, och det hade gjort Alfred Birkegaard nöjd.

– På universitetet arbetar man med ett projekt, får ett betyg, och sedan är det inte mer med det. Det vi gör är att koppla idéerna med mentorer från industrin eller forskare från universitetet. Då säkrar man att det kommer en fortsättning, och man kan förbättra sina idéer och arbeta vidare på dem, säger han. (News Øresund – Kristoffer Dahl)

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

Aktuella nyheter

Näringsliv20 juni, 2021

Danmarks tomatkung hämtar största delen av vinsten från sin svenska verksamhet

Danmarks största tomatproducent Alfred Pedersen & Søn är även Sveriges största tomatodlare med växthus i Dalköpinge utanför Trelleborg. Den svenska verksamheten...

Arbetsmarknad18 juni, 2021

Mer än 5 000 danska sjuksköterskor går i strejk från lördag i protest mot låga löner

På lördag utlöses en strejk i Danmark som omfattar var tionde sjuksköterska i Danmark i kommuner och regioner i hela...

Infrastruktur18 juni, 2021

Öresundsfrågor, gränser och gröna lösningar debatterades på Folkemødet

Folkemødet i Allinge på Bornholm genomförs i begränsad form med en del publik på plats. En hel del samtal och...

Samhälle17 juni, 2021

Region Själland räknar med miljardvinst till följd av Fehmarn Bält-förbindelsen

En större arbetsmarknadsregion i och med kortare restider, bättre möjlighet att locka till sig kvalificerad arbetskraft från utlandet, en utökad...

Arbetsmarknad17 juni, 2021

Omställning krävs på den svenska arbetsmarknaden

Trots vissa positiva tendenser på den svenska arbetsmarknaden varnar Arbetsförmedlingen för att den ovanligt höga långtidsarbetslösheten kommer att bita sig...

Infrastruktur17 juni, 2021

Fehmarn Bält-projektets danska tunnelfabrik kan göras permanent

En politisk majoritet i Folketinget föreslår att tunnelfabriken som ska uppföras vid Rödbyhamn på Lolland, där betongelementen till Fehmarn Bält-förbindelsen...

Samhälle17 juni, 2021

Nya mottagningar för långtidscovid öppnas i Skåne

Många som har varit sjuka i covid-19 blir inte helt återställda, utan kan uppleva symptom som trötthet, andningsbesvär och hjärtklappning...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.