Innovation
Ny Novozymes-plattform ska tillsammans med omvärlden skapa innovation kring världsmål

Novozymes nya digitala plattform, HelloScience, ska binda samman människor både inom och utanför verksamheten, för att lösa FN:s världsmål. 30 personer, Life Science-studenter och nyutbildade från svenska och danska universitet, testade under onsdagen sina krafter med den nya plattformen hos Novozymes i Kongens Lyngby.
Samarbete. Det är grundtanken bakom HelloScience, som är Novozymes nya digitala plattform, som ska underlätta för människor runt hela världen, inte bara Novozymes-anställda, att utveckla idéer som bidrar till att lösa FN:s världsmål.
Arbetet med HelloScience började 2017 och ska fungera som en visuell och interaktiv ryggsäck och nätverksplattform där idéer kan bli start-ups, och senare få mentorsvägledning och finansiellt stöd från Novozymes.
– HelloScience skapar en infrastruktur som saknas. Det är ett ekosystem som förbinder start-ups, företag, universitet, NGO:s, acceleratorer, fonder och industrin, säger Alfred Birkegaard, ledare för HelloScience.
Sedan den första november har plattformen varit aktiv, och under onsdagen tillkom nya idéer och människor, då 30 life science-studerande och nyutbildade från bland annat Köpenhamns och Lunds universitet samlades till ett hackaton i Kongens Lyngby norr om Köpenhamn, där Novozymes nybyggda innovationscampus ligger.

Emil Funk Vansgaard (till höger) är en av de första Life Science-studenterna som prövar Novozymes nya plattform HelloScience. Foto: News Øresund
– Jag tror att HelloScience kan hjälpa mig och andra med att utveckla en idé och bygga ett nätverk, säger 26-åriga Emil Funk Vansgaard, som studerar biologi och bioteknologi på Köpenhamns universitet.
I hans grupp arbetar de med FN:s tredje världsmål om hälsa, medan andra grupper arbetar med bioinnovationer relaterade till världsmål två och sex, som handlar om att utrota hunger och skapa en effektivare vattenförbrukning.
– Jag gillar aspekten med att det är en plattform gjord för folk som vill samarbeta. Det är inte några algoritmer som ska tjäna pengar på det innehåll man lägger upp, tillägger Emil Funk Vansgaard, som hoppas att HelloScience ska användas på landets universitet.
Bakom dagens hackaton står HelloScience och den studentdrivna non profit-organisationen Synapse, som bland annat inspirerar svenska och danska Life Science-studenter till att tänka på entreprenörskap som en karriärväg efter universitetet, då Life Science-sektorn, enligt branschfolk, haft problem med att rekrytera tillräckligt kvalificerad arbetskraft under senare år.
– Studenterna blir mer synliga på plattformen. Förhoppningsvis skapar det ingångar som kan leda till att några av de här projekten slutligen blir reella lösningar på problem, säger Jonas Arnold Jürgensen, ordförande för Synapse, som sedan 2014 varit en länk för Life Science-studenter mellan industrin och universiteten.
Han hoppas att dagens deltagare kommer arbeta vidare med idéerna, och det hade gjort Alfred Birkegaard nöjd.
– På universitetet arbetar man med ett projekt, får ett betyg, och sedan är det inte mer med det. Det vi gör är att koppla idéerna med mentorer från industrin eller forskare från universitetet. Då säkrar man att det kommer en fortsättning, och man kan förbättra sina idéer och arbeta vidare på dem, säger han. (News Øresund – Kristoffer Dahl)
-
Danmark22 augusti, 2014
Danmark blir en del av Natos misilförsvarssköld
-
Samhälle17 juli, 2019
Skånetrafiken vill skjuta fram ny Metroavgift för svenska tågresenärer till januari 2020
-
Arbetsmarknad7 juli, 2019
124 000 personer flyttade mellan Danmark och Sverige mellan 1861 och 1910
-
Bostad/fastighet18 juni, 2019
Jernhusen satsar på stadsutveckling och bygger nytt kring stationer i Skåne
-
Infrastruktur7 mars, 2019
Stena Line flyttar Grenåfärjan från Varberg till Halmstad
-
Bostad/fastighet1 maj, 2019
Form/Design Center utökar verksamheten – och blickar över sundet med ny dansk vd
-
Samhälle6 juli, 2019
Nationella järnvägsbolagens slutsats: Fehmarn bält-tunneln förskjuter fokus mot Skåne och Köpenhamn
-
Infrastruktur7 juli, 2019
200 år sedan första ångbåten började trafikera Malmö – Köpenhamn