Life Science
Ny analys: Life science-sektorn i Östdanmark sysselsätter 58 000 anställda och investerar regionalt för över 33 mia. DKK
Life science-industrin i östra Danmark har ökat sin personalstyrka med 10 500 personer på fem år och sysselsätter nu cirka 58 000 personer på den danska sidan av Medicon Valley. Optimismen är stor i branschen, och investeringar i nya fabriker, forskningsanläggningar och byggnader för över än 33 miljarder danska kronor planeras inom life science i östra Danmark, vilket förväntas skapa ytterligare 3 500 arbetstillfällen. Detta framgår av analysen ”Life Science in Eastern Denmark”, som utarbetats av det dansk-svenska kunskapscentret Øresundsinstituttet inom ramen för Interreg-projektet Greater Copenhagen Life Science Analysis Initiative. Analysen presenterades i måndags vid ett evenemang på Børsen i Köpenhamn där cirka 150 branschfolk deltog.
Omkring 700 företag utgör life science-sektorn i östra Danmark. Sammanlagt sysselsätter företagen 58 000 personer i regionen.
Detta är resultatet av en ny analys från Øresundsinsituttet. Analysen presenterades i måndags på Børsen hos Dansk Ehrverv med deltagande av cirka 150 personer.
Nätverks- och klusterorganisationen Medicon Valley Alliance, tillsammans med Øresundsinstitutet, stod bakom evenemanget, där BioInnovation Institute, Novo Nordisk, Ferring Pharmaceuticals och Malmöbaserade Pila Pharma också höll presentationer för publiken.
10 500 nya arbetstillfällen på fem år
Life science-företag i östra Danmark har skapat sammanlagt 10 500 nya arbetstillfällen i regionen sedan 2017. Detta är en ökning av sysselsättningen med 22 %, vilket gör life science-sektorn i Östdanmark större än till exempel finans- och försäkringssektorn, som sysselsätter cirka 55 000 personer i Östdanmark, enligt Danmarks Statistik.
Kapitalinvesteringar på 33 miljarder DKK
Den drivande kraften bakom jobbtillväxten är främst företag inom life science som är etablerade i huvudstadsregionen. Mycket tyder på att tillväxten inom sektorn kommer att fortsätta under de kommande åren.
I östra Danmark investerar life science-företag nu och under de kommande åren i nya fabriksutbyggnader, forskningsanläggningar och kontorsbyggnader till ett sammanlagt värde av över 33 miljarder danska kronor.
Förra veckan meddelade Novo Nordisk att man investerar ytterligare en miljard danska kronor i sina produktionsanläggningar i Kalundborg, utöver de 17 miljarder danska kronor som tidigare meddelats. Investeringarna i industrin förväntas skapa 3 500 nya arbetstillfällen i östra Danmark och kommer att öka produktionskapaciteten och exporten ytterligare.
Gladsaxe, Köpenhamn och Ballerup är de största life science-kommunerna
Tre kommuner i östra Danmark – Gladsaxe, Köpenhamn och Ballerup – är hemvist för life science-företag som sysselsätter mer än 5 000 personer i varje kommun. Enligt analysen finns det totalt 13 kommuner i östra Danmark där mer än 1 000 privatanställda arbetar lokalt i life science-företag.
18 djupintervjuer med branschfolk i analysen visar att de har en stark framtidstro, men att det krävs ännu mer vetenskaplig och teknisk kompetens om branschens positiva utveckling ska fortsätta. Företagen uttrycker oro över kompetensförsörjningen i östra Danmark och är beroende av arbetskraft från utlandet – särskilt inom IT och digitalisering.
Den nya analysen bidrar till att komplettera bilden av den totala storleken på life science-industrin i Öresundsregionen. Life science-sektorn på båda sidor av Öresund sysselsätter sammanlagt cirka 65 500 personer i cirka 1 150 företag i regionen – varav totalt cirka 300 nya life science-företag har skapats under de senaste fem åren. Omkring 450 företag finns i Skåne och sysselsätter cirka 7 500 personer, enligt Øresundsinstitutets kartläggning 2020. (News Øresund)
NEWS ØRESUND är ett resultat av ett utvecklingsprojekt med Interregfinansiering som under 2012-2014 drevs i samarbete mellan Roskilde Universitet, Lunds universitet och Øresundsinstituttet. Sedan 2015 fortsätter utvecklingen av News Øresund inom Øresundsinstituttet. Under 2019-2022 stärker News Øresund den oberoende bevakningen av regionens life science kluster genom Øresundsinstituttets medverkan i Interregprojektet GC life science analysis initiative.
ØRESUNDSINSTITUTTET är ett oberoende dansk-svenskt kunskapscentrum som genom analyser, fakta, nätverksmöten och medieverksamhet bidrar till en ökad kunskap om utvecklingen i Danmark och Sverige med fokus på Öresundsregionen. Verksamheten drivs utan vinstintresse med finansiering från mer än 100 medlemmar inom offentlighet och det privata näringslivet i Danmark och Sverige.
Nyheterna från News Øresund får fritt återges under förutsättning att News Øresund anges som källa.
Kontakta oss: redaktion (at) newsoresund.org
Mer information: www.newsoresund.org / www.oresundsinstituttet.dk
-
Danmark1 månad sedan
Från och med 1 januari 2025 är det återigen förbjudet att flagga med utländska flaggor i Danmark – de nordiska flaggorna och Tysklands undantas
-
Infrastruktur8 månader sedan
Nya tåg och ny operatör på gång för Skånetrafiken – som ständigt jobbar med punktligheten
-
Danmark10 månader sedan
Danska regeringen bidrar med miljoner till stängningen av Pusher Street på Christiania – den 6 april börjar gatan grävas upp
-
Longreads12 månader sedan
Tema digitalisering del 3: EU och Norden satsar på ökad digital tillgång över gränserna – men trots det går få tjänster att nå med utländsk e-legitimation hos svenska myndigheter
-
Arbetsmarknad12 månader sedan
Arbetslösheten i Danmark ökade under 2023 – men inte så mycket som befarat
-
Danmark12 månader sedan
Transparency International: Danmark alltjämt minst korrupta landet i världen – Sverige på sämsta placeringen sedan mätningarna startade
-
Danmark12 månader sedan
Danska Nordic Waste har gått i konkurs och lämnar efter sig notan för miljöskandalen – och i Sverige åtalas Think Pink för grovt miljöbrott
-
Arbetsmarknad11 månader sedan
Nytt danskt löneavtal ger en ram på 8,8 procent under två år för 200 000 statsanställda