Danmark
Nervös vecka för den danska kronan
Nervositeten kring den danska kronan finns kvar trots att Nationalbanken sänkt sin inlåningsränta fyra gånger så att den nu är minus 0,75 procent. Såväl Nationalbankens chef Lars Rohde som de tongivande bankekonomerna i Danmark upprepar att försvaret av den danska kronans knytning till euron kommer att pågå så länge det behövs.
Försvaret av den danska kronan har varit kraftfullt. Enbart under januari köpte Nationalbanken utländsk valuta för 106 miljarder danska kronor. I onsdags genomfördes den fjärde sänkningen av den danska styrräntan på kort tid. Därmed är Nationalbankens inlåningsränta minus 0,75 procent. Det innebär att danska banker som vill placera pengar i Nationalbanken måste betala 75 öre om året för att ha hundra kronor insatta på konto hos Nationalbanken. Förutom räntesänkningarna har Finansministeriet meddelat att danska staten slutar att ge ut nya statsobligationer. Alla åtgärder syftar till att sänka räntenivån i Danmark så att det inte är lönsamt för utländska investerare att växla till sig danska kronor och placera pengarna i danska värdepapper.
Så här långt verkar trycket på den danska kronan bestå. Det kan tolkas som att de utländska investerarna inte tror på Lars Rohdes besked om att den danska kronan kommer att försvaras utan gräns.
En ny prövning för den danska kronan blir när den Europeiska Centralbanken ECB inleder sitt återköpsprogram av europeiska statsobligationer. Detta kommer att sänka ränteläget i hela Europa och kan kräva nya danska räntesänkningar för att inte den danska kronans värde gentemot euron ska bli högre än det spann på plus minus 2,25 procent som är bestämt.
Samtidigt ökar oron för att en ny dansk bostadsbubbla ska uppstå när räntan är extremt låg. Tusentals danskar har redan på att konvertera äldre lån till nya med lägre ränta.
Om försvaret av den danska kronan misslyckas förväntas den danska kronan stärkas kraftigt gentemot euron och även mot den svenska kronan. För invånarna i Öresundsregionen kan det få en rad positiva och negativa effekter:
- En dyrare dansk krona kommer att ge färre svenska turister och shoppingkunder i Köpenhamn och på övriga Själland.
- För hotell, golfbanor och butiker i Skåne brukar antalet danska besökare öka när den danska kronan blir mer värd.
- Dansk export till Sverige blir dyrare och omvänt blir svenska exportvaror billigare för danska kunder när den danska valutan blir mer värd.
- Den extremt låga räntan riskerar att skapa en ny dansk bostadsbubbla när det är så billigt att låna till bostadsköp.
- Öresundspendlare som arbetar i Danmark och bor i Skåne får en löneökning när värdet på den danska kronan ökar och lönen växlas in till svenska kronor. Under det senaste året har de redan fått lönen höjd med sju procent på grund av den starkare danska kronan. (News Øresund)
Läs mer: Hård kamp för danska kronan
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen