Connect with us

Arbetsmarknad

Missförstånd ledde till att pendlare fick fel information

Publicerad

den

Øresunddirekt beklagar att Öresundspendlarna och deras arbetsgivare, på grund av ett missförstånd, fick felaktig information om vad som gäller kring socialförsäkringen för dem som arbetar hemifrån. Foto: News Øresund - Johan Wessman.

Försäkringskassan misstolkade skrivelserna kring undantaget i socialförsäkringen för Öresundspendlare under coronapandemin – svårtolkade regler som snabbt satts samman i början av pandemin. Det ledde till att Øresunddirekt i början av oktober gick ut med felaktig information till gränspendlare och deras arbetsgivare om att undantaget hade upphört. För en tid sedan upptäckte Försäkringskassan sitt misstag och Øresunddirekt har också gått ut med en dementi. Rätt är att undantaget i socialförsäkringen fortsatt gäller, åtminstone fram till årsskiftet.

Malin Dahl, verksamhetsansvarig på Øresunddirekt, beklagar att pendlarna och arbetsgivarna fått felaktig information.

– Det är tråkigt på flera plan, men det är ju framför allt väldigt tråkigt för de pendlare som anpassat sig utifrån den felaktiga informationen., säger hon till News Øresund.

Öresundspendlare som bor i Sverige är fortsatt socialförsäkrade i arbetslandet Danmark även om de arbetar hemifrån 25 procent eller mer – och vice versa – eftersom länderna följer en rekommendation från EU-kommissionen om undantag från de vanliga reglerna.

Att det blev ett missförstånd hänger samman med att undantaget, som skrevs ganska hastigt när behovet uppstod i början av pandemin, varit svårt att tolka. När både Danmark och Sverige under tidig höst tog bort sina rekommendationer om hemarbete tolkade Försäkringskassan det som att det innebar att undantaget inte längre gällde. Men när Försäkringskassan så småningom grävde djupare i regelverket insåg man att det är arbetsgivarens bedömning som ligger till grund för undantaget och inte den allmänna rekommendationen i samhället.

– Om arbetsgivaren fortsätter att göra bedömningen att man ska sitta hemma och jobba på grund av corona gäller undantaget året ut. Det kan till exempel handla om att många arbetsgivare inte har släppt på 100 procent av de anställda redan dag ett, utan tagit det stegvis, säger Malin Dahl.

Efter att misstaget upptäckts skrev Øresunddirekt i ett Facebookinlägg bland annat: ”Efter att restriktionerna under hösten 2021 har lättats i bägge länder, fick Øresunddirekt felaktig information om ifall undantaget fortfarande gäller eller ej. Försäkringskassan och Borger.dk har dock förtydligat att undantaget fortsatt gäller för öresundspendlare som alltså är socialförsäkrade i arbetslandet även om man arbetar hemifrån mer än 25% av arbetstiden. Detta som ett led i att minska smittspridningen och efter avtal med arbetsgivaren.”

Vad som händer efter årsskiftet är ännu oklart, men utifrån rådande smittläge väntar sig Øresunddirekt att det ska komma en förlängning av undantaget.

Hur många Öresundspendlare som drabbats av den felaktiga informationen vet Malin Dahl inte, men uppger att Øresunddirekt har fått en hel del frågor om undantaget under hösten.

– De som hört av sig har ändå fått lite tolkningsutrymme i svaren från våra handläggare, för ingen har känt sig helt säker på vad som ändå gällde, säger hon.

News Øresund – Anna Palmehag

 

Fakta: Socialförsäkring

Normalt sett är en Öresundspendlare socialförsäkrad i arbetslandet, men om personen jobbar 25 procent eller mer i bosättningslandet flyttar socialförsäkringstillhörigheten dit.

Om en person är socialförsäkrad i Sverige ska arbetsgivaren betala svenska arbetsgivaravgifter, oavsett om arbetsgivaren exempelvis finns i Danmark (och vice versa). Eftersom svenska arbetsgivaravgifter är mycket högre än de danska kräver många danska arbetsgivare att Öresundspendlare måste arbeta minst 75 procent av arbetstiden i Danmark. Det är också vanligt att frågan tas upp i anställningsavtal för Öresundspendlare.

Socialförsäkringstillhörigheten avgör även bland annat i vilket lands a-kassa som personen ska vara medlem.

Undantaget som infördes i början av pandemin innebär att Öresundspendlare som bor i Sverige fortsatt är socialförsäkrade i arbetslandet Danmark även om de arbetar hemifrån 25 procent eller mer – och vice versa.

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

Aktuella nyheter

Infrastruktur10 januari, 2022

Metron i Köpenhamn har haft en miljard passagerare sedan starten 2002 – nya linjer byggs och utreds

Köpenhamns metro öppnade den 19 oktober 2002 och har nu nått en miljard passagerare. Under de närmare 20 åren har...

Arbetsmarknad10 januari, 2022

Skicka ett sms och bli erbjuden ett jobb på danska livsmedelskedjan Netto

I spåren av den lägsta arbetslösheten i Danmark sedan 2008 och höga coronasmittotal, där många anställda tvingas stanna hemma, prövar...

Näringsliv10 januari, 2022

Danska Egmont växer i Sverige och Malmö

Genom flera förvärv har den danska mediekoncernen Egmont växt snabbt i Sverige och Malmö de senaste åren och idag står...

Samhälle5 januari, 2022

A.P. Møller Fonden beviljade 65 miljoner danska kronor till 32 nordiska projekt

32 större och mindre projekt för att utveckla den nordiska gemenskapen får tillsammans 65 miljoner danska kronor i stöd uppger...

Samhälle5 januari, 2022

Köer vid inresa till Sverige trots att 97 procent av passagerarna över Öresundsbron har korrekta handlingar

Trots att Danmarks och Sveriges Nordenministrar höll löftena om fri transittrafik till Bornholm och Köpenhamns flygplats och att svenska pendlare...

Danmark5 januari, 2022

Mette Frederiksen: Senast 2030 ska danskarna kunna välja att flyga inrikes med 100 procent grönt bränsle

Senast 2030 ska danska resenärer kunna välja inrikesflyg som använder 100 procent grönt bränsle. Det var ett av budskapen i...

Hållbarhet5 januari, 2022

Rekordhöga vindkraftverk utvecklas i Danmark

Strax före jul driftsatte dansk-tysk-spanska vindkraftstillverkaren Siemens Gamesa ett rekordstort vindkraftverk i det danska nationella testcentrat i Thy på nordvästra...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.