Arbetsmarknad
Missförstånd ledde till att pendlare fick fel information
Försäkringskassan misstolkade skrivelserna kring undantaget i socialförsäkringen för Öresundspendlare under coronapandemin – svårtolkade regler som snabbt satts samman i början av pandemin. Det ledde till att Øresunddirekt i början av oktober gick ut med felaktig information till gränspendlare och deras arbetsgivare om att undantaget hade upphört. För en tid sedan upptäckte Försäkringskassan sitt misstag och Øresunddirekt har också gått ut med en dementi. Rätt är att undantaget i socialförsäkringen fortsatt gäller, åtminstone fram till årsskiftet.
Malin Dahl, verksamhetsansvarig på Øresunddirekt, beklagar att pendlarna och arbetsgivarna fått felaktig information.
– Det är tråkigt på flera plan, men det är ju framför allt väldigt tråkigt för de pendlare som anpassat sig utifrån den felaktiga informationen., säger hon till News Øresund.
Öresundspendlare som bor i Sverige är fortsatt socialförsäkrade i arbetslandet Danmark även om de arbetar hemifrån 25 procent eller mer – och vice versa – eftersom länderna följer en rekommendation från EU-kommissionen om undantag från de vanliga reglerna.
Att det blev ett missförstånd hänger samman med att undantaget, som skrevs ganska hastigt när behovet uppstod i början av pandemin, varit svårt att tolka. När både Danmark och Sverige under tidig höst tog bort sina rekommendationer om hemarbete tolkade Försäkringskassan det som att det innebar att undantaget inte längre gällde. Men när Försäkringskassan så småningom grävde djupare i regelverket insåg man att det är arbetsgivarens bedömning som ligger till grund för undantaget och inte den allmänna rekommendationen i samhället.
– Om arbetsgivaren fortsätter att göra bedömningen att man ska sitta hemma och jobba på grund av corona gäller undantaget året ut. Det kan till exempel handla om att många arbetsgivare inte har släppt på 100 procent av de anställda redan dag ett, utan tagit det stegvis, säger Malin Dahl.
Efter att misstaget upptäckts skrev Øresunddirekt i ett Facebookinlägg bland annat: ”Efter att restriktionerna under hösten 2021 har lättats i bägge länder, fick Øresunddirekt felaktig information om ifall undantaget fortfarande gäller eller ej. Försäkringskassan och Borger.dk har dock förtydligat att undantaget fortsatt gäller för öresundspendlare som alltså är socialförsäkrade i arbetslandet även om man arbetar hemifrån mer än 25% av arbetstiden. Detta som ett led i att minska smittspridningen och efter avtal med arbetsgivaren.”
Vad som händer efter årsskiftet är ännu oklart, men utifrån rådande smittläge väntar sig Øresunddirekt att det ska komma en förlängning av undantaget.
Hur många Öresundspendlare som drabbats av den felaktiga informationen vet Malin Dahl inte, men uppger att Øresunddirekt har fått en hel del frågor om undantaget under hösten.
– De som hört av sig har ändå fått lite tolkningsutrymme i svaren från våra handläggare, för ingen har känt sig helt säker på vad som ändå gällde, säger hon.
News Øresund – Anna Palmehag
Fakta: Socialförsäkring
Normalt sett är en Öresundspendlare socialförsäkrad i arbetslandet, men om personen jobbar 25 procent eller mer i bosättningslandet flyttar socialförsäkringstillhörigheten dit.
Om en person är socialförsäkrad i Sverige ska arbetsgivaren betala svenska arbetsgivaravgifter, oavsett om arbetsgivaren exempelvis finns i Danmark (och vice versa). Eftersom svenska arbetsgivaravgifter är mycket högre än de danska kräver många danska arbetsgivare att Öresundspendlare måste arbeta minst 75 procent av arbetstiden i Danmark. Det är också vanligt att frågan tas upp i anställningsavtal för Öresundspendlare.
Socialförsäkringstillhörigheten avgör även bland annat i vilket lands a-kassa som personen ska vara medlem.
Undantaget som infördes i början av pandemin innebär att Öresundspendlare som bor i Sverige fortsatt är socialförsäkrade i arbetslandet Danmark även om de arbetar hemifrån 25 procent eller mer – och vice versa.
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen