Infrastruktur
Michael Svane om nya fasta förbindelser: ”Jag ser omedelbart behovet av en Öresundsmetro”
Efter många år som talesperson i transportfrågor, sedan 2005 som branschdirektör för DI Transport, går nu Michael Svane i pension. Han ser Öresundsbrons betydelse som ovärderlig för att utveckla regionen, men att regionen har försvagats under perioder med gränskontroller och inreserestriktioner. De nationella infrastrukturplanerna behöver länkas bättre samman över nationsgränserna, menar han, och när det gäller behovet av ytterligare fasta förbindelser över Öresund ser han en Öresundsmetro som förstaval.
Hur ser du på infrastrukturen i regionen just nu och i förhållande till när du tillträdde som direktör?
– Öresundsbron är en av de markanta infrastrukturförbindelser som har färdigställts under min tid. Den har haft en ovärderlig betydelse för att stärka och utveckla Öresundsregionen. Den har gett kött och blod till att vi har en Öresundsregionen som vi på många områden kan vara stolta över. Värdet av en sammanhängande infrastruktur som binder ihop oss – kulturellt, ekonomiskt och arbetskraftsmässigt med mera – är helt avgörande. Med Öresundsbron har vi gemensamt skapat en förbindelse som är öppen 24/7, 365 dagar om året. Dessvärre har gränskontroll och inreserestriktioner från både dansk och svensk sida försvagat Öresundsregionen och inte minst tanken om en sammanhängande arbetsmarknad. Det har kostat på den ömsesidiga tilliten speciellt när två länder som är så nära som Danmark och Sverige vänder ryggen till varandra. Det återstår ett stort arbete med att återupprätta tilliten.
Hur ser du på behovet av nya fasta förbindelser över Öresund?
– På sikt har vi behov av att stärka robustheten i den tvärgående mobiliteten. Det finns behov av fasta förbindelser där jag omedelbart ser behovet av en Öresundsmetro. En HH-förbindelse ska man nog kämpa ännu hårdare för än vad som är fallet idag.
Hur ser du på Öresundspendlarnas situation just nu, där flera förändringar har skett i infrastrukturen i Köpenhamn, däribland att Öresundstågen inte längre går vidare från Köpenhamn och att vändspår planeras på tågstationen vid Köpenhamns flygplats?
– Det är en försvagning när den trafikmässiga betjäningen över Öresund blir svagare. Det har en negativ påverkan för företag, pendlare och också turister om vi fortsatt arbetar med att reducera de direkta och tvärgående förbindelserna med tåg. Det är helt avgörande för hela Öresundsregionen, att vi tillsammans stärker och håller fast Köpenhamns flygplats som en nordeuropeisk knutpunkt för internationella flygrutter. Den internationella tillgängligheten ska stärkas och inte försvagas. Det är väsentligt att de nationella infrastrukturplanerna och avtalen tänks samman och har ett fokus på den gränsöverskridande mobiliteten.
– Jag hoppas att vi kan få en stark vision på plats med avstamp i Öresundsbron, som aldrig stänger!
(News Øresund)
-
Samhälle5 år sedan
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle5 år sedan
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur5 år sedan
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle5 år sedan
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle5 år sedan
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle5 år sedan
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle5 år sedan
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden5 år sedan
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen