Connect with us

Life Science

Mette Frederiksen önskar dansk produktion av coronavaccin 2022 – branschaktörer tvivlar på tidsplanen

Publicerad

den

Bavarian Nordic meddelar att deras vaccin kan vara klart för produktion år 2022. Foto: Bavarian Nordic

Försörjningstrygghet är avgörande för statsminister Mette Frederiksen (S) som önskar att det produceras coronavaccin i Danmark från och med nästa år. Aktörer inom life science-branschen är skeptiska till tidsplanen, medan det danska biotek-företaget Bavarian Nordic meddelar att deras vaccin kan vara klart för produktion år 2022.

Statsminister Mette Frederiksen (S) vill att en produktion av coronavaccin i Danmark ska påbörjas år 2022.

Det ska se till att trygga försörjningen av vaccin och därmed är en produktion på hemmaplan av vaccinet inte bara hälsopolitik, utan också säkerhetspolitik, utvecklar hon i en intervju i Børsen.

– Optimalt sett får vi igång en produktion som under de kommande åren kan säkra tillräckligt med vaccin för att återvaccinera den danska befolkningen, till att vi kan bidra till den europeiska infrastrukturen och till att vi kan hjälpa till att lindra en global efterfrågan på vacciner, säger Mette Frederiksen till Børsen.

Den danska regeringen ska nu starta en marknadsundersökning som inom ett par veckor ska leda till ett reellt anbud.

Den danska staten kommer således inte att starta igång en vaccinproduktion, men istället förpliktiga sig att köpa upp ett visst antal vacciner från privata företag, till danskarna, utvecklar statsministern för tidningen.

Marknadsundersökningen inom life science-branschen ska vidare ge svar på om Danmark ska producera vacciner från till exempel Pfizer och Moderna via ett licensavtal, eller om produktionen ska baseras på ett danskutvecklat coronavaccin.

Danska Statens Serum Institut och de danska biotek-företagen Bavarian Nordic och AdapVac samt Köpenhamns Universitet utvecklar i nuläget vaccin mot coronaviruset.

För Finans berättar Bavarian Nordic att företagets coronavaccin kan vara klart för produktion 2022 om finansieringen av den sista fas-3-prövningen lyckas, och forskningsresultaten är lovande.

Regeringen har tidigare varit i dialog med bland andra Novo Nordisk Fonden om att producera coronavaccin i Danmark. 

Målet om en dansk vaccinproduktion nästa år får stöd från Dansk Industri (DI), Dansk Erhverv och Lægemiddelindustriforeningen (Lif), som dock tror att etableringen av en dansk produktion kan ta längre tid än så.

– Sett från vår sida så verkar det inte realistiskt att man redan från 2022 kan etablera något sådant, säger Ida Sofie Jensen från Lif till DR.

Jesper Helmuth Larsen, vd för det saudi-ägda vaccinföretaget AJ Vaccines, som tog över Statens Serum Instituts vaccinfabrik i Köpenhamn 2017, säger till MedWatch att en produktionsanläggning med påfyllning och packning av vacciner är realistiskt att få på plats till nästa år.

Den typen av produktion är det franska läkemedelsföretaget Valneva i gång med att bygga upp i Stockholm.

Däremot blir tidsplanen svårare att nå om vaccinet ska produceras från grunden.

– Ska den aktiva ingrediensen också produceras i Danmark så är det, vad jag känner till, inte någon som har en ledig produktionsapparat på någon av de plattformar, där covid-19 vaccin har producerats, som är godkänd, säger vd Jesper Helmuth Larsen på AJ Vaccines till MedWatch.

I Öresundsregionen är kontraktsproduktionsföretagen PolyPeptide Laboratories i Malmö och Fujifilm Diosynth Biotechnologies med anläggning i Hillerød, delaktiga i produktionen av coronavaccin för det amerikanska vaccinföretaget Novavax. (News Øresund)


Bavarian Nordic:

  • Bioteknologiskt företag
  • Grundat 1994 av näringslivsprofilen Asger Aamund
  • Börsnoterades på Nasdaq OMX Copenhagen 1998
  • Anställda i Danmark: cirka 485
  • HQ: Hellerup, Köpenhamn

NEWS ØRESUND är ett resultat av ett utvecklingsprojekt med Interregfinansiering som under 2012-2014 drevs i samarbete mellan Roskilde Universitet, Lunds universitet och Øresundsinstituttet. Sedan 2015 fortsätter utvecklingen av News Øresund inom Øresundsinstituttet. Under 2019-2021 stärker News Øresund den oberoende bevakningen av regionens life science kluster genom Øresundsinstituttets medverkan i Interregprojektet GC life science analysis initiative.

ØRESUNDSINSTITUTTET är ett oberoende dansk-svenskt kunskapscentrum som genom analyser, fakta, nätverksmöten och medieverksamhet bidrar till en ökad kunskap om utvecklingen i Danmark och Sverige med fokus på Öresundsregionen. Verksamheten drivs utan vinstintresse med finansiering från mer än 100 medlemmar inom offentlighet och det privata näringslivet i Danmark och Sverige.

Nyheterna från News Øresund får fritt återges under förutsättning att News Øresund anges som källa.

Kontakta oss: redaktion (at) newsoresund.org
Mer information: www.newsoresund.org / www.oresundsinstituttet.dk

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Näringsliv15 augusti, 2022

Svenska Byggmax går in i Danmark – branschen väntar priskrig

Ett danskt priskrig på byggvaror är på väg skriver danska Børsen som rapporterar att den svenska butikskedjan Byggmax ska etablera...

Kultur15 augusti, 2022

Köpenhamnsrestaurangen Geranium korad till världens bästa

Köpenhamns-restaurangen Geranium blev i juli utsedd till världens bästa restaurang när listan The World’s 50 Best Restaurants offentliggjordes. Det rapporterade...

Samhälle15 augusti, 2022

Rasmus Paludans valmöten har kostat svensk polis över 43 miljoner

Den svenska polisens bevakning av den dansk-svenska högerextrema politikern Rasmus Paludans valmöten i Sverige har kostat mer än 43 miljoner...

Danmark12 augusti, 2022

Antalet anställda i dansk fintech växer snabbt – är nu större kluster än försäkringsbranschen

Antalet anställda i den danska fintechbranschen ökar snabbt genom nya startsup och växande företag. Under 2015 fanns det 700 anställda...

Samhälle12 augusti, 2022

Den svenska inflationen föll tillbaka i juli

Den svenska inflationstakten enligt KPIF, där ränteändringar inte räknas med, föll från 8,5 procent i juni till 8,0 procent i...

Arbetsmarknad12 augusti, 2022

Arbetslösheten i Sverige har sjunkit till 6,7 procent

Andelen arbetslösa i Sverige låg i slutet av juli på 6,7 procent, vilket kan jämföras med 7,9 procent vid motsvarande...

Kultur12 augusti, 2022

Malmöfestivalen återvänder efter två års pandemiuppehåll

Malmös årliga stadsfestival, Malmöfestivalen, återvänder efter två års uppehåll på grund av coronapandemin. Både under 2020 och 2021 ställdes festivalen...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.