Connect with us

Intervjuer

Medeon möjliggör mer life science-tillväxt med en ny byggnad – men vissa utmaningar bromsar fortsatt start-ups

Publicerad

den

Ulf G. Andersson har varit vd för Medeon Science Park sedan 2014. Foto: News Øresund

Medeon Science Park & Incubator strävar efter att vara en knutpunkt för life science. Inte bara i Malmö, utan i hela Öresundsregionen. Det berättar Ulf G. Andersson, vd för Medeon. Han menar att byråkrati och finansiella regler gör det svårt för småföretag i Skåne att rekrytera från Danmark. I gengäld gläder han sig åt att forskarparken har utvidgats så att de mindre företagen i och utanför Medeon får bättre möjlighet att växa.

Ulf G. Andersson, vd för Medeon, har mycket gott att säga om forskarparkens läge i Malmö. Det korta avståndet till Köpenhamn, Lund, två flygplatser samt en rad sjukhus och universitet gör det attraktivt att vara ett life science-företag i parken, menar han. Läget gör att Medeon ligger centralt till i hela Greater Copenhagen-regionen.

– Vi känner oss mer hemma i Greater Copenhagen och Medicon Valley än i en nationell kontext, säger Ulf G. Andersson, och menar att regionen i ett life science-hänseende fungerar väl.

Sedan 2014 har han lett Medeon, som grundades redan 1985 och därmed är Sverige äldsta renodlade forskarpark för life science-företag. Spännvidden är stor; diagnostik, medtech, pharma och biotech utgör de främsta fokusområdena för parkens omkring 60 företag. Dessutom är en egen inkubator knuten till forskarparken.

Mellan 400 och 500 personer arbetar på området. Tre av dem arbetar full tid för Medeons organisation, men genom ett nätverk av experter anställda på konsultbasis är det totalt sett 20-25 personer som kan vägleda bolagen i frågor om företagande.

Meden grundlades 1985 under namnet Ideon-Malmö, men bytte namn till Medeon 1998. Foto: News Øresund

Begränsande faktorer
Men detta att interagera i gränsregionen medför också några utmaningar.

ID-kontroller, valutaskillnad och offentliga finansieringsformer som på grund av statliga regler inte får verka gränsöverskridande är faktorer som inte främjar integrationen mellan Danmark och Sverige, säger Ulf G. Andersson.

Dessutom menar han att olika banksystem och skillnader i skatteregler hindrar att fler svenskar och danskar engagerar sig i företag på den andra sidan sundet genom antingen arbete eller styrelseposter. Det är synd, menar han, eftersom konsekvensen bliver ett mindre rekryteringsunderlag, särskilt för småföretag.

– De stora företagen som Novo Nordisk och Lundbeck löser det. De finns på båda sidor. Men för de mindre företagen är det ett tungt arbete att kartlägga danska och svenska kompetenser, säger Ulf G. Andersson.

Fokus på diabetes
Medan Lund traditionellt sett är starkt inom cancerområdet är Medeon och Malmö ledande inom framför allt diabetes, säger han. Det visas inte minst genom att Medeon driver nätverket Diabetes Samverkan Sverige, där 120 privata och offentliga aktörer samarbetar om att stärka forskning och behandling av sjukdomen, som drabbar 500 000 svenskar.

Medeons engagemang i diabetes sker även som en partner i Novo Nordisks program Cities Changing Diabetes, där Malmö är en del av ett nätverk bestående av 26 storstäder, som samarbetar kring lösningar på området.

Slutligen har Ulf G. Andersson en ambition kring att tandläkarbesök i Skåne ska göras till en förstudie kring en rad kroniska sjukdomar, däribland diabetes, genom att patienter screenas och oroande tecken uppmärksammas tidigt. Det angreppssättet menar han passar bra in i det globala fokuset på hälsoområdet kring förebyggande framför behandling.

Den nya byggnaden på Medeon-området heter Forskaren 1, där företaget Galenica AB råder över halva kapaciteten i byggnaden, med ca 80 anställda. Foto: News Øresund

Mer plats med ny byggnad
I oktober i år expanderade Medeon med en ny byggnad. Önskan om större kontorslokaler och mer laboratorieplats kommer från Medeons företag, eftersom parken enligt Ulf G. Andersson är ”proppfull”.

Därför har byggnaden Forskaren 1 på 4 000 kvadratmeter byggts av fastighetsbolaget Wihlborgs, som äger 40 procent av Medeon. Malmö stad, som äger resterande 60 procent av forskarparken, har deltagit i samarbetet om utbyggnaden.

Malmö stad valde 2017 att öka stödet till Medeon, för att stärka diabetesforskningen på området. I dag mottar forskarparken knappt 4 miljoner kronor årligen av Malmö stad, medan Wihlborgs årligen bidrar med 2,8 miljoner. Därtill bidrar diverse privata partners och projekt årligen med mellan en halv och en miljon kronor.

Den nya byggnaden på området kommer enligt Ulf G. Andersson uteslutande att användas av Medeons omkring 60 företag, däribland Biora AB och Galenica AB. De sistnämnda kommer som Medeons största företag med sina omkring 80 anställda att nyttja över hälften av den nya byggnaden, där en stor del av kapaciteten redan är uthyrd. Företaget Swedencare AB kommer också att hyra in sig i Forskaren 1 i april.

Expansionen är vigtig, poängterar Ulf G Andersson, för att parken ska ha en blandning av mindre företag och större etablerade företag. Frågan om ytterligare en byggnad är redan lyft.

– När den första byggnaden är klar ska vi prospektera nästa byggnad. Då blir målet att få in nya företag. Det kan vara företag från Skåne eller Danmark, eller utanför Medicon Valley, säger han.

Utöver att vara vd för Medeon Science Park är Ulf G. Andersson även vice ordförande i styrelsen för klusterorganisationen Medicon Valley Alliance. Foto: News Øresund

Låt start-ups möta big pharma
I de över 30 år som Ulf G. Andersson varit verksam i branschen, har han sett hur allt fler enmansbolag startats. Det hänger bland annat ihop med att fler är benägna att starta eget, menar han.

Att stora pharma-, medtech och läkemedelsföretag inte längre är lika stängda som tidigare, och mer villiga att se på idéer utifrån har också haft betydelse, menar han.

– Enmansbolagen har idéerna, säger Ulf G. Andersson, och tillägger att de utöver innovationskraft ofta har flera konsulter knutna till företaget, så det arbetar i realiteten flera personer på ett case.

Hans stora förhoppning är att mindre företag i Skåne i en ännu större omfattning kan samarbeta med storföretagen i Köpenhamnsområdet. Dessutom är Medeons plan att fortsätta det nära samarbetena med Medicon Valley Alliance, SmiLe Incubator och andra aktörer inom life science, bland annat genom att hålla investerarmöten även på den danska sidan av sundet. Starkare band till Copenhagen Bio Science Park (COBIS) och det nordtyska branschnätverket Life Science Nord är en annan ambition.

– Vi vill gärna arbeta oss in och få nya kontakter. Inte för att äta middag, utan för att koppla samman företag med gemensamma intressen och behov, säger Ulf G. Andersson.

News Øresund – Kristoffer Dahl Sørensen

 


NEWS ØRESUND är ett resultat av ett utvecklingsprojekt med Interregfinansiering som under 2012-2014 drevs i samarbete mellan Roskilde Universitet, Lunds universitet och Øresundsinstituttet. Sedan 2015 fortsätter utvecklingen av News Øresund inom Øresundsinstituttet. Under 2019-2020 stärker News Øresund den oberoende bevakningen av regionens life science kluster genom Øresundsinstituttets medverkan i Interregprojektet GC life science analysis initiative.

ØRESUNDSINSTITUTTET är ett oberoende dansk-svenskt kunskapscentrum som genom analyser, fakta, nätverksmöten och medieverksamhet bidrar till en ökad kunskap om utvecklingen i Danmark och Sverige med fokus på Öresundsregionen. Verksamheten drivs utan vinstintresse med finansiering från mer än 100 medlemmar inom offentlighet och det privata näringslivet i Danmark och Sverige.

Nyheterna från News Øresund får fritt återges under förutsättning att News Øresund anges som källa.

Kontakta oss: redaktion (at) newsoresund.org
Mer information: www.newsoresund.org / www.oresundsinstituttet.dk

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Danmark18 timmar sedan

Försvaret närvarade vid Folkemødet till havs, i luften, på land och genom en invigning av nya Bornholms Regiment

Försvar, civilförsvar och det geopolitiska läget var ämnen för många debatter under Folkemødet. Samtidigt var det danska försvaret på plats...

Danmark2 dagar sedan

Socialdemokratiet riskerar historisk förlust i höstens kommunval i Köpenhamn

ALLINGE. Socialdemokratiet, med Pernille Rosenkrantz-Theil som toppkandidat till posten som överborgmästare, kommer att lida en historisk förlust i Köpenhamn i...

Danmark2 dagar sedan

Ny jätteregion ska göra den danska vården mer jämlik

ALLINGE. Den danska hälso- och sjukvården ska bli mer rättvis när Region Själland och Region Hovedstaden slås samman till Region...

Infrastruktur2 dagar sedan

Kris för utbyggnaden av Stockholms tunnelbana – fyra miljarder saknas

Höjd inflation och förseningar orsakade av överklaganden och skärpta miljökrav gör utbyggnaden av Stockholms tunnelbana dyrare än beräknat. Förhandlingar pågår...

Danmark2 dagar sedan

Mette Frederiksen (S): ”Stolt över en regering som bryter splittringstrenden i världen”

ALLINGE. Det blev ett abrupt hopp från den inledande allsången till den hastiga utvecklingen i Mellanöstern, där Israel tidigare under natten...

Arbetsmarknad2 dagar sedan

Danmarks utbildningsminister: ”Vi konkurrerar med alla västliga länder om arbetskraft”

ALLINGE. De senaste 20 åren har debatten i Danmark rört sig kring hur bra det är i landet, att alla...

Danmark2 dagar sedan

Fogh Rasmussen: Skjut upp dansk skattediskussion tills Putin är besegrad

ALLINGE. Både Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) och tidigare statsministern och Natochefen Anders Fogh Rasmussen (V) är överens om att...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.