Connect with us

Intervjuer

McNeil-toppchef prioriterar synlighet: ”Om folk i din hemstad inte vet att du existerar så finns det ett glapp”

Publicerad

den

McNeil är en av Helsingborgs största arbetsplatser och sysselsätter omkring 665 anställda, vilket också gör det till Skånes största life science-företag sett till antal anställda. Foto: McNeil

Synlighet och interaktion med lokalsamhället och utbildningsinstitutioner är viktiga verktyg för att rekrytera kompetens på lång sikt. Det berättar Jody Lodge, som är vd på McNeil AB i Helsingborg, som är det största life science-företaget i Skåne. Han upplever inte att det är brist på kompetens i Öresundsregionen, men tror att det kan finnas utmaningar på lång sikt.

Som ett av få stora life science-företag i Skåne är den mer än hundra år gamla läkemedelsproducenten i Helsingborg med ca 665 heltidsanställda lett av en person som varken är svensk eller dansk.

Istället är företaget, som är mest känt för att framställa rökavvänjningsprodukten Nicorette, lett av en amerikan, Jody Lodge. När han började i företaget 2017 fick han en viktig insikt, berättar han från sitt kontor på anläggningen i Helsingborg.

– När jag först kom hit så berättade jag för människor som bor här om var jag arbetade, men de visste inte vad jag pratade om. Jag förklarade platsen för dem och gav dem en adress, och de visste fortfarande inte vad jag pratade om. Sedan frågade jag dem: Vet ni var McDonalds ligger, och alla visste var McDonalds var. Anledningen till att jag använder den historien är att eftersom McNeil har varit här så länge, så har företaget blivit en så stor del av miljön och landskapet att folk som växer upp här inte ens ser det längre. Det är inte en svaghet, men om folk i din hemstad inte vet att du existerar så finns det ett glapp, säger Jody Lodge.

Erfarenheten visade honom hur viktigt det är som företag vara anslutet till lokalsamhället och vara en öppen plats. Därför deltar företaget i olika karriärmässor i regionen och driver, tillsammans med Lunds universitet och ett lokalt gymnasium, programmet Bridge to Employment.

Ett program som grundades av den amerikanska läkemedelskoncernen Johnson & Johnson, som äger McNeil, 1992 och som sedan dess har varit ett globalt initiativ för att inspirera gymnasieelever till att välja en karriär inom tekniska ämnen och inom hälso- och sjukvårdsindustrin.

– Över en treårsperiod träffar vi gymnasieelever på regelbunden basis för att visa dem hur universitetslivet ser ut så att de kan föreställa sig hur det kommer att vara att gå en universitetsutbildning och hur den länkar till industrin, säger Jody Lodge.

McNeil är en av Helsingborgs största arbetsplatser och sysselsätter omkring 665 anställda, vilket också gör det till Skånes största life science-företag sett till antal anställda. Foto: McNeil

Den danska kopplingen
Historien om McNeil sträcker sig tillbaka till 1908 i Köpenhamn, då två apotekare köpte Løveapoteket.

Verksamheten blev Københavns Løveapoteks Kemiske Fabrik, som idag är känt som LEO Pharma. År 1914 expanderade verksamheten till Sverige med dotterbolaget AB LEO i Helsingborg, där den första produkten var piller mot förstoppning.

Under 1900-talet varierade företagsnamnet, ägarförhållanden och produktportföljen, men sedan 1978 har Nicorette varit huvudprodukten och 2006 tog Johnson & Johnson över ägarskapet av Helsingborgsbolaget från Pfizer.

Idag rymmer anläggningen både produktions- och administrationsbyggnader med 550 anställda och ett varudistributionscenter 10 km bort med omkring 30 anställda. Dessutom FoU-faciliteter med 85 anställda, som är ansvariga för att stödja den globala produktutvecklingen inom consumer health-kategorin i Johnson & Johnson-koncernen, som McNeil tillhör, och som inräknar tre delområden: cough and cold, smoking cessation och digestive health.

Utöver rökavvänjningsprodukten Nicorette, som säljs i omkring 70 länder, tillverkar McNeil även Rhinocort, som är ett allerginässpray. Foto: McNeil

Automation förändrar
Under de senaste fem åren har antalet heltidsanställda på McNeil ökat med nio procent. År 2015 var de 610 heltidsanställda. För närvarande är de ca 665.

Jody Lodge förväntar sig inte en betydande ökning av antalet anställda eftersom, även om volymen förväntas öka, så kommer mer automatisering att bli del av i produktionen vid fabriken.

En anläggning som för övrigt är Helsingborgs tredje största privata arbetsplats efter Ica och Ikea och anses i Öresundsregionen vara en av de största producenter av så kallade self care-produkter. Det vill säga receptfria läkemedel, som kan köpas till exempel i snabbköpet.

McNeils produktionsvolym kommer således att växa, berättar Jody Lodge, eftersom miljontals rökare världen över fortsatt kommer att använda sig av Nicorette i sina ansträngningar för att sluta röka.

– När vi ser på framtiden så ser vi mer teknik än vi ser idag, med fler robotar och automatisering. Behovet av anställda som kan stödja den tekniken kommer att finnas i framtiden. Det betyder inte att vi inte har den tekniken nu. Det betyder att vi vill hantera det mer än idag, säger han.

Johnson & Johnson valde under 2019 att investera 20 miljoner euro i anläggningen i Helsingborg. Foto: News Øresund

Teknisk kunskap kan bli en bristvara
Jody Lodge poängterar att det i allmänhet är teknisk kompetens som McNeil kommer att behöva de närmaste åren.

Särskilt människor som kan förstå och implementera tekniska lösningar på problem, kommer att vara efterfrågade. Rekryteringsproblem har McNeil däremot inte, betonar han, men han har ett intryck av att tillgången på tekniska kompetenser i framtiden inte kan hålla jämna steg med efterfrågan från företagen i regionen.

– I den här regionen finns det en hög koncentration av life science-företag och jag tror att efterfrågan kommer att överstiga utbudet. Det är bara min känsla, säger Jody Lodge.

Men han är inte orolig för tillfället. Det beror på att McNeil har bra nätverk och är sammankopplat med studentmiljön, nämner Jody Lodge, och dessutom lägger Helsingborgs-företaget vikt vid att vidareutveckla medarbetarnas kompetenser, så att de kan ta sig an nya uppgifter, förklarar han.

– Vi har historiskt varit bra på att ta in folk och utveckla dem i deras roller och eftersom vi har så olika funktioner så kan människor stanna här under hela deras karriärer och göra olika saker. Resultatet är att vi har anställda som har varit här i över 40 år, säger Jody Lodge.

En annan faktor som gynnar McNeils rekryteringsmöjligheter är Johnson & Johnson-koncernens närvaro i Stockholm och Uppsala, menar Jody Lodge, där tre dotterbolag, däribland Janssen, verkar inom de två återstående huvudgrupperna i den amerikanska koncernen: pharmaceuticals och medical devices.

– Vi letar inte nödvändigtvis utifrån regionen efter kompetens för vi tror att Johnson & Johnson har mer att erbjuda både i mellersta och södra Sverige och inte bara i de enskilda storstadsområdena, säger Jody Lodge och menar att framtiden för anläggningen i Helsingborg ser ljus ut.

News Øresund – Kristoffer Dahl Sørensen

 


NEWS ØRESUND är ett resultat av ett utvecklingsprojekt med Interregfinansiering som under 2012-2014 drevs i samarbete mellan Roskilde Universitet, Lunds universitet och Øresundsinstituttet. Sedan 2015 fortsätter utvecklingen av News Øresund inom Øresundsinstituttet. Under 2019-2020 stärker News Øresund den oberoende bevakningen av regionens life science kluster genom Øresundsinstituttets medverkan i Interregprojektet GC life science analysis initiative.

ØRESUNDSINSTITUTTET är ett oberoende dansk-svenskt kunskapscentrum som genom analyser, fakta, nätverksmöten och medieverksamhet bidrar till en ökad kunskap om utvecklingen i Danmark och Sverige med fokus på Öresundsregionen. Verksamheten drivs utan vinstintresse med finansiering från mer än 100 medlemmar inom offentlighet och det privata näringslivet i Danmark och Sverige.

Nyheterna från News Øresund får fritt återges under förutsättning att News Øresund anges som källa.

Kontakta oss: redaktion (at) newsoresund.org
Mer information: www.newsoresund.org / www.oresundsinstituttet.dk

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Infrastruktur3 oktober, 2024

Sveriges regering vill låta Öresundsbrons vinster stanna i regionen

Likt trängselavgifterna i Göteborg och Stockholm vill den svenska regeringen använda framtida vinster från Öresundsbron till infrastruktursatsningar i regionen. Ytterligare...

Danmark3 oktober, 2024

VM i landsvägscykling till Danmark 2029

Vid ett möte i Zürich tilldelade internationella cykelförbundet Danmark världsmästerskapet i landsvägscykling 2029. Tempoloppen kommer att köras i Århus medan...

Danmark3 oktober, 2024

Fertilitetsbehandling utökas i Danmark – fler par och ensamstående får hjälp

Par och ensamstående i Danmark som lider av ofrivillig barnlöshet får bättre möjlighet till fertilitetsbehandling när antalet IVF/ICSI försök nu...

Danmark2 oktober, 2024

Utan invandring eller ökad nativitet kommer antalet invånare i Danmark att minska kraftigt

Om nuvarande fruktsamhetstal bland danska kvinnor ligger kvar på dagens nivå kommer Danmarks befolkning minska från sex till två miljoner...

Arbetsmarknad2 oktober, 2024

Ny analys: Lägre arbetskraftstillväxt och minskat bostadsbehov i Sverige – bara Malmö-Lund-regionen växer i Sydsverige

Sveriges befolkning kommer att minska i 160 av landets 290 under det kommande decenniet. Det riskerar att leda till ökade...

Danmark2 oktober, 2024

Danska ”ghettopakken” inför EU-domstolen – avgörande väntar nästa år

Den danska så kallade ”ghettopakken” från 2018, en samling lagar som ska hejda segregation och kriminalitet, ska prövas av EU-domstolen...

Danmark2 oktober, 2024

Folketingets öppnande: 223 förslag till lagändringar och nya lagar presenterades av den danska regeringen

I samband med Folketingets öppnade den 1 oktober presenterade den danska regeringen 223 förslag till nya lagar och lagändringar. Det...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.