Fastighet
Många ser över sina kontor och yta – men snabb digital utveckling ger snart nya arbetsprocesser spår framtidsforskare
Förväntan från medarbetare om fler individuella anpassningar. Osäkerhet och budgetbegränsningar om vilka kontorsanpassningar som behövs och är möjliga. Snabb utveckling av nya digitala lösningar som gör att det inom bara några år finns helt andra redskap för hur arbetsprocessen kan se ut. Det är tendenser som Carsten Beck, framtidsforskare och direktör på Copenhagen Institute for Future Studies, lyfter fram just nu. Hans råd till fastighetsägarna är att samarbeta på kors och tvärs med alla tänkbara aktörer som kan bidra till den vision som finns.
– Det vi ser i våra analyser är att medarbetarna har en förväntan om att det tas mer individuell hänsyn till deras arbetsliv och familjeliv. De har i genomsnitt en förväntan om att arbeta hemifrån två dagar per vecka där möjligheten finns, många arbeten kräver att man alltid är på plats. Arbetsgivarnas bild är ofta en annan, de ger väldigt olika svar och det är verkligen stor skillnad på hur det hanteras. Några menar att det är upp till varje teamledare att bestämma, andra tar fram en corporate policy om hur det ska se ut framöver. Vi är inte igenom corona och ska leva med det ett tag till så vi tror att det kommande året för många kommer att handla om att hitta en strategi, se över sitt kontor och yta, för att komma fram till hur de ska göra, säger Carsten Beck, framtidsforskare och direktör på Copenhagen Institute for Future Studies, och fortsätter:
– Det är inte så att medarbetarnas förväntningar är den enda riktningen. Att anpassa kontoren för nya aktiviteter kostar tid och pengar. Det finns budgetmässiga begränsningar.
Utgångspunkten i det individuella är en utmaning, menar Carsten Beck.
– Vissa menar att de bäst kan göra fördjupat och koncentrerat arbete hemma i lugn och ro, medan andra inte kan koncentrera sig hemma på grund av barn eller för att de behöver leben runtomkring sig. Det tror jag blir en av huvudutmaningarna, vi har en förväntan om att arbetslivet blir mer designat utifrån vad jag som individ har behov av. Det är lätt att säga, men svårt i verkligheten.
Kreativiteten och samarbetet som uppstår när vi möts fysiskt är det som många saknat och lyfter fram som utmaningar med att ha jobbat digitalt under coronapandemin, säger Carsten Beck. Samtidigt går den digitala utvecklingen fort framåt i takt med efterfrågan.
– Man får inte glömma att de digitala lösningar som vi har använt under corona, plattformar och funktionalitet, kommer att utvecklas ytterligare under de kommande åren. Lösningar som kan underlätta klassiska problem som kreativitet, förhandling och att välkomna nya medarbetare. Både vårt fysiska kontor och digitala lösningar utvecklar sig otroligt snabbt. Om två-fyra år har vi redskap som gör att arbetsprocessen kan se helt annorlunda ut, säger Carsten Beck.
Han märker ingen tydlig trend i Danmark att företag skulle välja att dela upp organisationerna på flera platser.
– Jag ser inte många ställen kring Köpenhamn där man har skapat satelliter. Det mesta handlar om hybrida arbetsprocesser och arbetsplatser, att man jobbar hemifrån som alternativ och slipper pendla. Det medarbetarna uppskattar är att inte behöva pendla 1–2 timmar per dag, säger Carsten Beck.
Framöver tror han att hälsa och friskvård hamnar ännu mer i fokus.
– Jag tror att förebyggande arbete kommer att hamna mer i fokus framöver. De Økonomiske Vismænd gick i början av hösten ut och lyfte fram kompetens och hälsa som viktigt för framtidens arbetskraft. Om vi ska fortsätta arbeta högre upp i åldrarna är det första kravet hälsan. Att vi är mentalt och fysiskt i stånd till att arbeta hela livet kommer att hamna i fokus.
Till fastighetsägare och utvecklare är rådet att fokusera på samverkan.
– Det ska vara samarbete på kors och tvärs, med hyresgäster och alla tänkbara aktörer som kan leverera lösningar och bidra till den vision som finns.
Han ser inte att det hybrida arbetssättet och förändringar i efterfrågan skulle ha någon omedelbar påverkan på städernas attraktivitet.
– Allt annat lika, om det är kreativitet och innovation som vi har behov av så sker det där människor finns i förväg. Det talar för de stora städerna. Jag har svårt att föreställa mig att de stora städerna skulle få allvarliga problem med tomma kontorslokaler, men för sekundära kontorslokaler kan det finnas en tendens att de går sämre, säger Carsten Beck.
(News Øresund – Jenny Andersson)
Den här intervjun gjordes i samband med analysen: Kontorsmarknaden i Öresund som publicerades av Øresundsinstituttet i september 2021.
-
Samhälle5 år sedan
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle4 år sedan
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur5 år sedan
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle4 år sedan
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle5 år sedan
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle5 år sedan
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle4 år sedan
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden5 år sedan
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen