Connect with us

Fastighet

Många ser över sina kontor och yta – men snabb digital utveckling ger snart nya arbetsprocesser spår framtidsforskare

Publicerad

den

Carsten Beck, framtidsforskare och direktör på Copenhagen Institute för Future Studies. Foto: Copenhagen Institute för Future Studies

Förväntan från medarbetare om fler individuella anpassningar. Osäkerhet och budgetbegränsningar om vilka kontorsanpassningar som behövs och är möjliga. Snabb utveckling av nya digitala lösningar som gör att det inom bara några år finns helt andra redskap för hur arbetsprocessen kan se ut. Det är tendenser som Carsten Beck, framtidsforskare och direktör på Copenhagen Institute for Future Studies, lyfter fram just nu. Hans råd till fastighetsägarna är att samarbeta på kors och tvärs med alla tänkbara aktörer som kan bidra till den vision som finns.

– Det vi ser i våra analyser är att medarbetarna har en förväntan om att det tas mer individuell hänsyn till deras arbetsliv och familjeliv. De har i genomsnitt en förväntan om att arbeta hemifrån två dagar per vecka där möjligheten finns, många arbeten kräver att man alltid är på plats. Arbetsgivarnas bild är ofta en annan, de ger väldigt olika svar och det är verkligen stor skillnad på hur det hanteras. Några menar att det är upp till varje teamledare att bestämma, andra tar fram en corporate policy om hur det ska se ut framöver. Vi är inte igenom corona och ska leva med det ett tag till så vi tror att det kommande året för många kommer att handla om att hitta en strategi, se över sitt kontor och yta, för att komma fram till hur de ska göra, säger Carsten Beck, framtidsforskare och direktör på Copenhagen Institute for Future Studies, och fortsätter:

– Det är inte så att medarbetarnas förväntningar är den enda riktningen. Att anpassa kontoren för nya aktiviteter kostar tid och pengar. Det finns budgetmässiga begränsningar.

Utgångspunkten i det individuella är en utmaning, menar Carsten Beck.

– Vissa menar att de bäst kan göra fördjupat och koncentrerat arbete hemma i lugn och ro, medan andra inte kan koncentrera sig hemma på grund av barn eller för att de behöver leben runtomkring sig. Det tror jag blir en av huvudutmaningarna, vi har en förväntan om att arbetslivet blir mer designat utifrån vad jag som individ har behov av. Det är lätt att säga, men svårt i verkligheten.

Kreativiteten och samarbetet som uppstår när vi möts fysiskt är det som många saknat och lyfter fram som utmaningar med att ha jobbat digitalt under coronapandemin, säger Carsten Beck. Samtidigt går den digitala utvecklingen fort framåt i takt med efterfrågan.

– Man får inte glömma att de digitala lösningar som vi har använt under corona, plattformar och funktionalitet, kommer att utvecklas ytterligare under de kommande åren. Lösningar som kan underlätta klassiska problem som kreativitet, förhandling och att välkomna nya medarbetare. Både vårt fysiska kontor och digitala lösningar utvecklar sig otroligt snabbt. Om två-fyra år har vi redskap som gör att arbetsprocessen kan se helt annorlunda ut, säger Carsten Beck.

Rådhuspladsen i Köpenhamn. Foto: News Øresund

Han märker ingen tydlig trend i Danmark att företag skulle välja att dela upp organisationerna på flera platser.

– Jag ser inte många ställen kring Köpenhamn där man har skapat satelliter. Det mesta handlar om hybrida arbetsprocesser och arbetsplatser, att man jobbar hemifrån som alternativ och slipper pendla. Det medarbetarna uppskattar är att inte behöva pendla 1–2 timmar per dag, säger Carsten Beck.

Framöver tror han att hälsa och friskvård hamnar ännu mer i fokus.

– Jag tror att förebyggande arbete kommer att hamna mer i fokus framöver. De Økonomiske Vismænd gick i början av hösten ut och lyfte fram kompetens och hälsa som viktigt för framtidens arbetskraft. Om vi ska fortsätta arbeta högre upp i åldrarna är det första kravet hälsan. Att vi är mentalt och fysiskt i stånd till att arbeta hela livet kommer att hamna i fokus.

Till fastighetsägare och utvecklare är rådet att fokusera på samverkan.

– Det ska vara samarbete på kors och tvärs, med hyresgäster och alla tänkbara aktörer som kan leverera lösningar och bidra till den vision som finns.

Han ser inte att det hybrida arbetssättet och förändringar i efterfrågan skulle ha någon omedelbar påverkan på städernas attraktivitet.

– Allt annat lika, om det är kreativitet och innovation som vi har behov av så sker det där människor finns i förväg. Det talar för de stora städerna. Jag har svårt att föreställa mig att de stora städerna skulle få allvarliga problem med tomma kontorslokaler, men för sekundära kontorslokaler kan det finnas en tendens att de går sämre, säger Carsten Beck.

(News Øresund – Jenny Andersson)

 

Den här intervjun gjordes i samband med analysen: Kontorsmarknaden i Öresund som publicerades av Øresundsinstituttet i september 2021.

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Näringsliv23 september, 2022

Inflationen får danska Lego och Linak att höja lönerna

Danska storföretag har börjat att kompenserar sina anställda för den höga inflationen rapporterar Fagbladet3F.  Från och med den 1 oktober...

Näringsliv23 september, 2022

Vart sjätte danskt små- och medelstort företag minskar produktionen på grund av höga elpriser

De höga elpriserna får allt fler danska företag att minska produktionen av kostnadsskäl. Vart sjätte små- och medelstort företag har...

Forskning22 september, 2022

Nytt centrum för hållbar näringslivsutveckling invigt i Lund

Under torsdagen invigdes Sparbanken Skånes Centrum för Hållbar Näringslivsutveckling vid Ekonomihögskolan vid Lunds universitet. Satsningen finansieras med en donation på...

Hållbarhet22 september, 2022

Danska regeringen vill införa en flygavgift på 13 kronor

Från år 2025 ska danska flygpassagerare betala 13 kronor i avgift oavsett vart flygresan går. Det föreslår den danska regeringen....

Samhälle22 september, 2022

Riksbanken rekordhöjer styrräntan till 1,75 procent samtidigt som inflationen fortsätter uppåt

Sveriges Riksbank höjde på tisdagen styrräntan från 0,75 procent till 1,75 procent. Höjningen med en procentenhet är den största på...

Danmark22 september, 2022

Nationalbanken förutspår negativ tillväxt i Danmark nästa år

Danmarks centralbank, Nationalbanken, räknar med negativ tillväxt i Danmark på 0,1 procent nästa år i ny prognos. Den negativa tillväxten...

Energi22 september, 2022

Öresundsbron släcker pylonbelysningen under energikrisen

Under hösten och vintern kommer Öresundsbrons pylonbelysning vara nästan helt nedsläckt för att spara på energi. – Vi vill manifestera...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.