Connect with us

Fastighet

Många ser över sina kontor och yta – men snabb digital utveckling ger snart nya arbetsprocesser spår framtidsforskare

Publicerad

den

Carsten Beck, framtidsforskare och direktör på Copenhagen Institute för Future Studies. Foto: Copenhagen Institute för Future Studies

Förväntan från medarbetare om fler individuella anpassningar. Osäkerhet och budgetbegränsningar om vilka kontorsanpassningar som behövs och är möjliga. Snabb utveckling av nya digitala lösningar som gör att det inom bara några år finns helt andra redskap för hur arbetsprocessen kan se ut. Det är tendenser som Carsten Beck, framtidsforskare och direktör på Copenhagen Institute for Future Studies, lyfter fram just nu. Hans råd till fastighetsägarna är att samarbeta på kors och tvärs med alla tänkbara aktörer som kan bidra till den vision som finns.

– Det vi ser i våra analyser är att medarbetarna har en förväntan om att det tas mer individuell hänsyn till deras arbetsliv och familjeliv. De har i genomsnitt en förväntan om att arbeta hemifrån två dagar per vecka där möjligheten finns, många arbeten kräver att man alltid är på plats. Arbetsgivarnas bild är ofta en annan, de ger väldigt olika svar och det är verkligen stor skillnad på hur det hanteras. Några menar att det är upp till varje teamledare att bestämma, andra tar fram en corporate policy om hur det ska se ut framöver. Vi är inte igenom corona och ska leva med det ett tag till så vi tror att det kommande året för många kommer att handla om att hitta en strategi, se över sitt kontor och yta, för att komma fram till hur de ska göra, säger Carsten Beck, framtidsforskare och direktör på Copenhagen Institute for Future Studies, och fortsätter:

– Det är inte så att medarbetarnas förväntningar är den enda riktningen. Att anpassa kontoren för nya aktiviteter kostar tid och pengar. Det finns budgetmässiga begränsningar.

Utgångspunkten i det individuella är en utmaning, menar Carsten Beck.

– Vissa menar att de bäst kan göra fördjupat och koncentrerat arbete hemma i lugn och ro, medan andra inte kan koncentrera sig hemma på grund av barn eller för att de behöver leben runtomkring sig. Det tror jag blir en av huvudutmaningarna, vi har en förväntan om att arbetslivet blir mer designat utifrån vad jag som individ har behov av. Det är lätt att säga, men svårt i verkligheten.

Kreativiteten och samarbetet som uppstår när vi möts fysiskt är det som många saknat och lyfter fram som utmaningar med att ha jobbat digitalt under coronapandemin, säger Carsten Beck. Samtidigt går den digitala utvecklingen fort framåt i takt med efterfrågan.

– Man får inte glömma att de digitala lösningar som vi har använt under corona, plattformar och funktionalitet, kommer att utvecklas ytterligare under de kommande åren. Lösningar som kan underlätta klassiska problem som kreativitet, förhandling och att välkomna nya medarbetare. Både vårt fysiska kontor och digitala lösningar utvecklar sig otroligt snabbt. Om två-fyra år har vi redskap som gör att arbetsprocessen kan se helt annorlunda ut, säger Carsten Beck.

Rådhuspladsen i Köpenhamn. Foto: News Øresund

Han märker ingen tydlig trend i Danmark att företag skulle välja att dela upp organisationerna på flera platser.

– Jag ser inte många ställen kring Köpenhamn där man har skapat satelliter. Det mesta handlar om hybrida arbetsprocesser och arbetsplatser, att man jobbar hemifrån som alternativ och slipper pendla. Det medarbetarna uppskattar är att inte behöva pendla 1–2 timmar per dag, säger Carsten Beck.

Framöver tror han att hälsa och friskvård hamnar ännu mer i fokus.

– Jag tror att förebyggande arbete kommer att hamna mer i fokus framöver. De Økonomiske Vismænd gick i början av hösten ut och lyfte fram kompetens och hälsa som viktigt för framtidens arbetskraft. Om vi ska fortsätta arbeta högre upp i åldrarna är det första kravet hälsan. Att vi är mentalt och fysiskt i stånd till att arbeta hela livet kommer att hamna i fokus.

Till fastighetsägare och utvecklare är rådet att fokusera på samverkan.

– Det ska vara samarbete på kors och tvärs, med hyresgäster och alla tänkbara aktörer som kan leverera lösningar och bidra till den vision som finns.

Han ser inte att det hybrida arbetssättet och förändringar i efterfrågan skulle ha någon omedelbar påverkan på städernas attraktivitet.

– Allt annat lika, om det är kreativitet och innovation som vi har behov av så sker det där människor finns i förväg. Det talar för de stora städerna. Jag har svårt att föreställa mig att de stora städerna skulle få allvarliga problem med tomma kontorslokaler, men för sekundära kontorslokaler kan det finnas en tendens att de går sämre, säger Carsten Beck.

(News Øresund – Jenny Andersson)

 

Den här intervjun gjordes i samband med analysen: Kontorsmarknaden i Öresund som publicerades av Øresundsinstituttet i september 2021.

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

Aktuella nyheter

Infrastruktur11 januari, 2022

Energinet vill ansluta Bornholms elnät med Energiø Bornholms vinkraftsnät – kan leda till besparingar på 676 miljoner DKK

Det danska statligt ägda energibolaget Energinet vill nu bygga den högspänningsstation som är tänkt att ansluta Bornholms elnät med Energiø...

Samhälle10 januari, 2022

Miljöutredning om ny dansk vindkraftpark väster om Falsterbo ute på remiss – ska förse 300 000 hushåll med grön el

Planerna på en ny vindkraftspark i Kögebukten tolv kilometer väster om Falsterbonäset har tagit ett nytt steg mot sitt förverkligande...

Infrastruktur10 januari, 2022

Metron i Köpenhamn har haft en miljard passagerare sedan starten 2002 – nya linjer byggs och utreds

Köpenhamns metro öppnade den 19 oktober 2002 och har nu nått en miljard passagerare. Under de närmare 20 åren har...

Arbetsmarknad10 januari, 2022

Skicka ett sms och bli erbjuden ett jobb på danska livsmedelskedjan Netto

I spåren av den lägsta arbetslösheten i Danmark sedan 2008 och höga coronasmittotal, där många anställda tvingas stanna hemma, prövar...

Näringsliv10 januari, 2022

Danska Egmont växer i Sverige och Malmö

Genom flera förvärv har den danska mediekoncernen Egmont växt snabbt i Sverige och Malmö de senaste åren och idag står...

Samhälle5 januari, 2022

A.P. Møller Fonden beviljade 65 miljoner danska kronor till 32 nordiska projekt

32 större och mindre projekt för att utveckla den nordiska gemenskapen får tillsammans 65 miljoner danska kronor i stöd uppger...

Samhälle5 januari, 2022

Köer vid inresa till Sverige trots att 97 procent av passagerarna över Öresundsbron har korrekta handlingar

Trots att Danmarks och Sveriges Nordenministrar höll löftena om fri transittrafik till Bornholm och Köpenhamns flygplats och att svenska pendlare...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.